Τα 7 νέα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ παρουσιάστηκαν σήμερα από το υπουργείο ενέργειας.

Στην εκδήλωση συμμετείχε πλειάδα υπουργών ο Υπουργός Παιδείας και Αθλητισμού Πιερρακάκης, υπουργός οικονομικών κ. Νίκος Παπαθανάσης, η υπό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υπό Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

1

Πρόκειται για προγράμματα που αφορούν το 2025 και σύμφωνα με τον υπουργό έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον και θα προστεθούν και πρόσθετοι πόροι για να καλυφθούν όσο γίνεται περισσότερες αιτήσεις.

«Η Ελλάδα έχει πολλές παλαιές κατοικίες και η εξοικονόμηση ενέργειας είναι σημαντική αλλά και δύσκολη αφού έχει πολλές διαφορετικές ζώνες και πολλές διαφορές κατοικίες», σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης.

Όπως εξήγησε έχουμε μεγάλο αριθμό κατοικιών που έχουν αφεθεί, έχουμε δεύτερες κατοικίες και σημαντικό αριθμό κατοικιών που είναι τουριστικά και έχουν διαφορετικό ενεργειακό προφίλ από τα κτήρια που χρησιμοποιούνται όλο το χρόνο.

Οι διαφορές στη θερμοκρασία ανά περιοχές αλλάζουν επίσης τις ανάγκες θέρμανσης σε αναλογία 1/16.

Συνολικά, σημείωσε στην Ελλάδα έχουμε 4,2 εκ. Νοικοκυριά ενώ το πρόγραμμα μπορεί να εντάξει 20-30.000 κατοικίες και 100.000 έχουν ενταχθεί σε όλα τα Εξοικονομώ μέχρι σήμερα.

«Δεν υπάρχουν οι πόροι για να επιδοτηθούν όλα τα νοικοκυριά. Οι πόροι που έχουμε σήμερα πρέπει να κατευθυνθούν σωστά ώστε να είναι αποτελεσματική η ενεργειακή παρέμβαση» σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης .

Η τεράστια οικονομική κρίση σταμάτησε κάθε είδους επένδυση για μια δεκαετία και τώρα πρέπει να δημιουργηθεί και πάλι μια κουλτούρα επενδύσεων στα νοικοκυριά ώστε να γίνουν οι επενδύσεις.

Σημείωσε επίσης ότι σχεδιάζεται να προβλεφθούν στα επόμενα προγράμματα δυνατότητες μεσομακροχρόνιου δανεισμού και να γίνουν οι πιο αποδοτικές επενδύσεις με τον πιο αποδοτικό τρόπο.

Όπως είπε θετική έκπληξη ήταν οι καταρχήν αιτήσεις στα νέα προγράμματα. Το αλλάζω συσκευή έχει 75.000 αιτήσεις και οι 31.000 είναι αντλίες θερμότητας. Σημείωσε ότι ήταν 6-7 φορές μεγαλύτερη η ζήτηση για αντλίες θερμότητας σε σχέση με τους θερμοσίφωνες και ότι πρόκειται να ενισχυθούν με επιπλέον πόρους οι αντλίες θερμότητας.

«Να κάνουμε οικονομικά αποτελεσματική την πράσινη μετάβαση»

Σχετικά με την κλιματική κρίση και την αμφισβήτηση της ενεργειακής μετάβασης, ο υπουργός σημείωσε ότι παρακολουθεί την κλίμα κρίση πάνω από 29 χρόνια.

Σημείωσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι πραγματική η κλιματική κρίση και ότι τα αέρια του θερμοκηπίου είναι υπεύθυνα.

Πολιτικά όμως υπάρχουν διαφορετικές αντιμετωπίσεις σε όλο τον κόσμο και η ευρωπαϊκή κλιματική πολιτική πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική ώστε να πετύχουμε την ίδια μείωση διοξειδίου με λιγότερα χρήματα.

Έκανε μνεία στην επιστολή του Πρωθυπουργού που τόνιζε την ανάγκη να υπάρχει ένας κεντρικός στόχος μείωσης εκπομπών και όχι πολλοί παράλληλοι στόχοι.

Σχολίασε επίσης ότι δεν μπορεί να έχουν όλες οι χώρες δεσμευτικούς στόχους για ΑΠΕ γιατί σε κάποιες χώρες δεν είναι βιώσιμοι αυτοί οι στόχοι. Οι πολλαπλοί στόχοι δημιουργούν μεγάλα κόστη. Ως οι πρωτοπόροι της κλιματικής προσπάθειας που έχουμε ξεπεράσει κατά 10 εκ τόνους, το στόχο μείωση των εκπομπών λέμε να γίνουν αποτελεσματικοί οι στόχοι.

Όλγα Κεφαλογιάννη

«Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να θεωρήσουμε ανέφικτη την ενεργειακή  μετάβαση και την εγκαταλείψουμε.

Για αυτό είναι κρίσιμο οι ευρωπαϊκές πολιτικές να γίνουν οικονομικά αποτελεσματικές», τόνισε ο υπουργός Ενέργειας .

Ο υπουργός Νίκος Παπαθανάσης μίλησε για τη σημασία των νέων πρόγραμμα και αναφέρθηκε στους προϋπολογισμούς τους.

Εξοικονομώ για σπίτια με προϋπολογισμό 434 εκ και το Αλλάζω Θερμοσίφωνα με 223 εκ, τα Συστήματα  αποθήκευσης με 153 εκ, αλλά και προγράμματα για τουριστικά καταλύματα και σχολεία.

Πρόγραμμα «Αθηνά»

Πρόγραμμα «Φοίβος»

Και όπως είπε μέσα στο Φεβρουάριο θα ξεκινήσει το «αναβαθμίζω» με  400 εκ θα χρηματοδοτήσει αναβαθμίσεις και για δεύτερες κατοικίες με χαμηλότοκα δάνεια.

Όλγα Κεφαλογιάννη: Κρίσιμη η πράσινη μετάβαση και στον τουρισμό

Από την πλευρά της, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη είπε: «Η πράσινη μετάβαση και στον τουρισμό είναι κρίσιμη και ο τομέας καλείται να εφαρμόσει τεχνολογίες που μειώνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Το πρόγραμμα ενισχύσεων ενεργειακής αναβάθμισης ορεινών καταλυμάτων μπορεί να συμβάλει στην τόνωση του τουρισμού και τη δημιουργία ευκαιριών ανάπτυξης. Στόχος του υπουργείου είναι η ισόρροπη ανάπτυξη του τουρισμού σε όλη τη χώρα και στους 12 μήνες του έτους.

Πρόγραμμα ενισχύσεων ενεργειακής αναβάθμισης ορεινών καταλυμάτων

Διαβάστε επίσης: 

Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών

ΥΠΕΝ: Πέντε νέα προγράμματα με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 250 εκατ. ευρώ

ΥΠΕΝ: Διαθέσιμη η υποβολή αιτήσεων για τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων