Ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης προτείνουν Ελλάδα και Ισπανία, κάνοντας την πρώτη κοινή πανευρωπαϊκή πρόταση για μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι κρατικό, για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών ενέργειας στην Ευρώπη λόγω των αυξημένων τιμών δικαιωμάτων ρύπων και φυσικού αερίου.

Η πρόταση από τον Έλληνα υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, έχει ήδη παρουσιαστεί στους υπουργούς ενέργειας και έχει σταλεί αντιπρόεδρο της ΕΕ αρμόδιο για την Πράσινη Συμφωνία Φ. Τίμερμανς όσο και στην Επίτροπο Ενέργειας Κ. Σίμπσον.

Αν και επιμέρους μέτρα έχουν αναλάβει πολλές ευρωπαικαϊκές χώρες, η Ελλάδα και η  Ισπανία θέτουν από κοινού, το  θέμα ανάληψης πρωτοβουλιών για το ενεργειακό κόστος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Σημειώνεται ότι ο φόβος στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι διάχυτος ότι οι τιμές θα επιδεινωθούν ενόψει και του χειμώνα. Η απόφαση για κοινή δράση των δύο χωρών είχε προαναγγελθεί από τον  Έλληνα πρωθυπουργό στο πλαίσιο της συνόδου EUMED 9 στην Αθήνα.

Κοινό ευρωπαϊκό fund για χρηματοδότηση νοικοκυριών

Η ελληνοισπανική πρόταση αφορά τη δημιουργία ενός fund με έσοδα από τα δικαιώματα ρύπων για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος αντίστοιχη με αυτή της δημιουργίας του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, που  χρηματοδοτείται από τα έσοδα των δημοπρασιών δικαιωμάτων. Το νέο ευρωπαϊκό fund για να  καλύπτει τις ανάγκες του χειμώνα 2021 – 2022  εκτιμάται στα  5 έως 8 δις. ευρώ, πόροι που θα κατανεμηθούν στα κράτη μέλη.

Το νέο fund θα λειτουργεί ως προσωρινός μηχανισμός αντιστάθμισης (temporary hedging mechanism) ο οποίος  θα χρησιμοποιεί χρηματοοικονομικά εργαλεία με στόχο να μπορεί να αντλήσει έσοδα από το σύστημα εμπορίας ρύπων. Για παράδειγμα μέσω έκτακτων δημοπρασιών πρόσθετων ποσοτήτων δικαιωμάτων ή προεξοφλώντας μελλοντικά  έσοδα που θα προκύψουν από το σύστημα εμπορίας ρύπων.