«Η Ελλάδα έχει τους μικρότερους κινδύνους να έχει ενεργειακό πρόβλημα το χειμώνα. Είναι μηδενικός ο κίνδυνος; Όχι, αλλά είναι υπαρκτός. Γι αυτό θα πρέπει να δούμε όλοι μαζί τι θα κάνουμε ώστε να εκμηδενίσουμε αυτό τον κίνδυνο που υπάρχει, γιατί συνεχίζεται να μαίνεται ένας πόλεμος», ανέφερε μιλώντας στην Βουλή ο Κώστας Σκρέκας.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, η Ελλάδα πήρε έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα και προετοιμάστηκε για όλα τα ενδεχόμενα ώστε να μηδενίσει τους κινδύνους.

«Η Ελλάδα στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήταν η πρώτη χώρα που κατέθεσε πρόταση για αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου αγοράς στην Ευρώπη η οποία και συζητήθηκε. Κάτι που δεν έγινε ποτέ στα προηγούμενα χρόνια.

Ξεκινήσαμε πολύ νωρίς τους σχεδιασμούς μας και πήραμε έγκαιρα μέτρα. Η Ελλάδα είναι πολύ μπροστά από τις εξελίξεις και σε καμία περίπτωση δεν είναι σε χειρότερη κατάσταση. Αντίθετα, μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ είναι σε καλύτερη κατάσταση σχεδόν από όλα τα κράτη που είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους. Αυτό δεν έγινε ούτε τυχαία ούτε από μόνο του. Η νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα, που σε χρόνο ρεκόρ αποφασίστηκε, παραγγέλθηκε και έγινε από το ΔΕΣΦΑ, αυξάνει κατά 70% τη χωρητικότητά της και δίνει τη δυνατότητα να υλοποιούμε 220.000 την ημέρα μεγαβατόρες φυσικού αερίου. Αυτό δεν έγινε από μόνο του. Το έκανε η κυβέρνησή μας σε συνεργασία με τη ΡΑΕ και τους άλλους ενεργειακούς φορείς που συμμετέχουν στην αγορά», είπε ο κ. Σκρέκας, απαντώντας στη κριτική της αντιπολίτευσης, που κατηγόρησε την κυβέρνηση για αποσπασματικές και πρόχειρες λύσεις.

Έμφαση έδωσε ο κ. Σκρέκας στην εξοικονόμηση ενέργειας σημειώνοντας ότι ήδη από τον Ιούλιο η Ελλάδα είναι κοντά στο στόχο του ευρωπαϊκού σχεδίου για 15% μείωση.

«Η εξοικονόμηση που πρέπει να πετύχουμε, δηλαδή μείωση της σπατάλης ενέργειας που δεν χρειαζόμαστε είναι 15%. Και σε αυτή τη προσπάθεια οφείλουμε όλοι να αρχίσουμε να δίνουμε το καλό παράδειγμα προς τα έξω.

Ήδη το μήνα Ιούλιο η εγχώρια κατανάλωση εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 13% με 16%. ‘Αρα ήδη εμείς από τον Ιούλιο έχουμε πετύχει να πιάσουμε σχεδόν το στόχο που συμφωνήσαμε στο Συμβούλιο Ενέργειας. Αυξήσαμε τη συμμετοχή και την ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ και μαζί με την αύξηση παραγωγής λιγνίτη, είχαμε το αποτέλεσμα λιγότερης χρήσης του φυσικού αερίου» ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

Διαβάστε επίσης:

Δαγούμας (ΡΑΕ): Η Ελλάδα έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για να αντιμετωπίσει όλα τα δυνατά σενάρια ενεργειακής κρίσης

Ανοδική κίνηση στο πετρέλαιο λόγω του ΟΠΕΚ

Ζελένσκι: Η Ουκρανία έτοιμη να ξεκινήσει τις εξαγωγές σιτηρών