Η ελληνική πρόταση για το γενικό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Η ελληνική πρόταση για το γενικό πλαφόν στοχεύει στη  διασφάλιση της χαμηλότερης τιμής και ταυτόχρονα ικανοποιητικών ποσοτήτων φυσικού αερίου για την Ευρώπη, είπε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας.

Η ελληνική πρόταση, όπως εξήγησε, αφορά τον ορισμό ενός  μεταβαλλόμενου ορίου  που θα κυμαίνεται ανάλογα με τα υπόλοιπα χρηματιστήρια ενέργειας ώστε η τιμή να προκύπτει από ένα σταθμισμένο μέσο όρο και να είναι και για την Ευρώπη εντός της πραγματικότητας του διεθνούς περιβάλλοντος.

1

Το σύστημα αυτό θα οδηγήσει έτσι σε ένα ανώτατο όριο τιμής στο φυσικό αέριο που θα πληρώνει η Ευρώπη, ανάλογο με την τιμή του στις άλλες αγορές και όχι χαμηλότερο, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να χαθούν φορτία φυσικού αερίου επειδή θα επέλεγαν να ανταποκριθούν στη ζήτηση τρίτων σε υψηλότερες τιμές. Η πρόταση, προκειμένου να εξασφαλίζει την ασφάλεια εφοδιασμού,  προβλέπει επίσης να δίνεται η δυνατότητα στην περίπτωση έλλειψης προσφοράς στην τιμή του πλαφόν, να μπορεί κάποιος να αγοράσει φυσικό αέριο σε ανώτερη τιμή του πλαφόν με διμερές συμβόλαιο.

«Κάνουμε προτάσεις και μετά προσπαθούμε να φέρουμε και άλλες χώρες να συνταχθούν μαζί μας, ώστε να το κινητοποιηθεί η Κομισιόν να εργαστεί και να προετοιμάσει έναν Κανονισμό», σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Δεν θα υπάρξουν προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος»

Σε σχέση με την ηλεκτρική ενέργεια, σημείωσε πως δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε προγραμματισμένες διακοπές φορτίου, καθώς ήδη υπάρχει μείωση στην κατανάλωση των νοικοκυριών.

Αναφορικά με το Μηχανισμό για το πλαφόν στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, σημείωσε ότι διατηρούνται τα αυστηρά όρια του ελληνικού Μηχανισμού και δεν θα υιοθετηθεί το ποσό των 180 ευρώ που θέτει ο ευρωπαϊκός Μηχανισμός.

Φορολόγηση πετρελαϊκών με 33% για το 2022

Για τη φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων σημείωσε ότι θα υπάρξει φορολόγηση με 33% για το 2022 και θα αποφασιστεί αργότερα για το 2023.

Η κρίση θα συνεχιστεί και έχουμε προετοιμαστεί ώστε να μπορούμε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά, σημείωσε ο υπουργός. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε σε λειτουργία όλη την παραγωγική βάση της χώρας, τόνισε.

Τι θα γίνει με τα υπερκέρδη

Σχετικά με τα υπερκέρδη, σημείωσε ότι ενδεχομένως θα προχωρήσει στη φορολόγηση των υπερκερδών και με τα ενδεικτικά νούμερα του τρίμηνου Απριλίου-Ιουνίου, κάτι που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Νοέμβριο.

Για να μην υπάρξει περίπτωση να δημιουργηθούν υπερκέρδη στην προμήθεια ενέργειας, ο υπουργός σημείωσε ότι θα δημιουργηθεί Μηχανισμός Ανάκτησης Εσόδων στην προμήθεια ενέργειας που θα λειτουργήσει από φέτος. Όπως είπε, κάθε Νοέμβριο του έτους θα υπολογίζει τα κέρδη ή τις ζημιές που προκύπτουν κάθε μήνα από την τιμολόγηση ενέργειας και θα τα συμψηφίζει, ενώ αν υπάρχουν κέρδη θα επιστρέφουν στο Κράτος.