ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Οποιαδήποτε όδευση του φυσικού αερίου από την Νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, σίγουρα θα εμπλεκει τόσο την Ελλάδα, όσο και την Κύπρο» ξεκαθαρίζει ο Αν. Υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης με αποκλειστική του δήλωση στο mononews στη σκιά των δηλώσεων του Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει εμμονικά έναν τουρκοισραηλινό αγωγό που θα παρακάμπτει Ελλάδα και Κύπρο.
Τουρκικό σχέδιο «απαγωγής» του αγωγού
Μεθοδικά ο Ερντογάν προσπαθεί εδώ και εβδομάδες να πείσει τους Ισραηλινούς να εγκαταλείψουν τη στρατηγική τους σχέση με την Ελλάδα και προαναγγέλει συνάντηση με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Ν. Μπένετ με αντικείμενο τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου Ισραήλ-Τουρκίας.
Στο αεροσκάφος της επιστροφής από το Ουζμπεκιστάν ο Ερντογάν φώναξε εσκεμμένα τους δημοσιογράφους για να τους πει. «Από άποψη κόστους, φαίνεται ότι ο καταλληλότερος δρόμος για αυτή τη δουλειά είναι η μεταφορά αυτού του φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας. Εάν συζητήσουμε αυτό το θέμα με τον Μπένετ μετά το Ραμαζάνι και αν λάβουμε αποφάσεις αμέσως, η συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, θα επιταχύνει τη διαδικασία για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου. Είμαι πολύ αισιόδοξος για αυτό.»
Ο Ερντογάν επιθυμεί να «υποκλέψει» το αέριο του Ισραήλ, με χερσαίο ή υποθαλάσσιο αγωγό να το συνδέσει με τον αγωγό TANAP, που στη συνέχεια γίνεται TAP και περνά σε Ελλάδα και Ιταλία, τροφοδοτώντας την Ευρώπη.
«Ο καθένας μπορεί να λέει και να ισχυρίζεται ότι θέλει» σχολιάζουν διπλωματικές πηγές στο mononews.
Η σύγκρουση με την πραγματικότητα
Αυτό που κάνει πως δεν αντιλαμβάνεται ο Ερντογάν είναι πως όλα τα σενάρια που έχει στο μυαλό του προσκρούουν στην πραγματικότητα.
Πρώτον, αγωγός από το Ισραήλ προς την Τουρκία θα πρέπει να περάσει χερσαία από το Λίβανο και την Συρία. Αλλά κάτι τέτοιο κρίνεται γεωπολιτικά ανέφικτο λόγω των κακών σχέσεων του Ισραήλ με τις συγκεκριμένες χώρες.
Δεύτερον, εναλλακτική διαδρομή θα έπρεπε να περάσει υποθαλάσσια από την Κυπριακή ΑΟΖ. Κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε επίλυση του Κυπριακού την ώρα που ο Ερντογάν αρνείται ακόμη και την νομική ύπαρξη της Κύπρου.’
Τρίτον, αγνοεί την δέσμευση των Ισραηλινών στη στρατηγική σχέση με την Ελλάδα.
Και τέταρτον, η τουρκική διαμετακόμιση όπως αναφέρει και ο αν. Καθηγητής Γεωπολιτικής Θεόδωρος Τσακίρης θα διατρέξει υποθετικά 2.400 χλμ από το κοίτασμα Λεβιάθαν ως την Puglia, την ώρα που ο αντίστοιχος αγωγός μέσω Ελλάδος μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά διατρέχοντας 1.500 με 1.900 χλμ. Ακόμη και το κόστος της πρότασης Ερντογάν είναι μεγαλύτερο από αυτό του «ακριβού» East Med.
“Περισσότερο ως ευχολόγιο προς την Ισραηλινή πλευρά τα λέει ο Πρόεδρος Ερντογάν και λιγότερο ως έργο που είναι έτοιμο να πραγματοποιηθεί.” σχολίασε χαρακτηριστικά ο Ν. Δένδιας.
Το σχέδιο της Αθήνας
Αθόρυβα η Αθήνα εδώ και εβδομάδες, μετά την έκρηξη του πολέμου στην Ουκρανία μελετά εναλλακτικές διαδρομές για την μεταφορά ισραηλινού, κυπριακού και αιγυπτιακού αερίου προς την Ευρώπη, κάτι το οποίο θα μετέτρεπε την Ελλάδα σε κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου και θα συντελούσε κρίσιμα στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Το βασικό σενάριο λέει πως Κύπρος και Ισραήλ θα στείλουν το φυσικό τους αέριο στην Αίγυπτο και από εκεί, παράλληλα με το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας Αιγύπτου, θα «τρέξει» και υποθαλάσσιος αγωγός που θα μεταφέρει το αέριο Ισραήλ, Αιγύπτου και Κύπρου στην Κρήτη, στην ηπειρωτική Ελλάδα και τελικά στην Ευρώπη.
«Οι συνθήκες ωριμάζουν για μία απευθείας διασύνδεση της Ευρώπης μέσω της Ελλάδας με τα κοιτάσματα της Νοτιοανατολικης Μεσογείου» δηλώνει στο mononews ο Αν. Υπ. Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης.
Ενώ και ο Υπ. Εξωτερικών Ν. Δένδιας σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωνε πως υπάρχει η πιθανότητα αξιοποίησης της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας. «Η οποία μπορεί να έχει μεταφορά είτε αγωγού, είτε καλωδίου».
Αυτό δεν σημαίνει πως το αρχικό σχέδιο για τον East Med έχει απορριφθεί. Στο τέλος της ημέρας, η οικονομική βιωσιμότητα θα κρίνει την πορεία του όποιου έργου, το οποίο θα πάρει δεκαετίες για να λειτουργήσει.
«Δεν θα ανεχθούμε αμφισβήτηση της Ελληνοαιγυπτιακής Συμφωνίας»
Είναι χαρακτηριστικό πως η Αθήνα εμφανίζεται έτοιμη να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο την συμφωνία Ελλάδας Αιγύπτου για την ΑΟΖ στην περίπτωση που ο Ερντογάν αποφασίσει να προσπαθήσει να σταματήσει ενεργειακά project ζωτικής σημασίας.
«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Ελλάδα να επιτρέψει την αμφισβήτηση αυτής της συμφωνίας. Καμία περίπτωση. Ανεξαρτήτως συνθηκών.» δηλώνει η Αθήνα.
Κρίσιμη τριμερής την Τρίτη στην Αθήνα
Η ερχόμενη Τρίτη κρίνεται κρίσιμη σε ένα περιβάλλον ζυμώσεων για το μέλλον των ενεργειακών κοιτασμάτων της περιοχής. Στην Αθήνα θα βρεθεί για την Τριμερή Ελλάδος Κύπρου Ισραήλ ο Υπ. Εξωτερικών της Κύπρου Ι. Κασουλίδης και Ισραήλ Γ. Λαπιντ.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του mononews ο Ισραηλινός Υπ. Εξωτερικών θα περάσει και την πόρτα του Μαξίμου για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.
Στη σκιά των δηλώσεων Ερντογάν είναι κρίσιμο οι Ισραηλινοί να επαναβεβαιώσουν την πίστη τους στη συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο παρά τα υποκριτικά παιχνίδια του Ερντογάν.
Ο ρόλος των ΗΠΑ
Έχουν περάσει δύο μήνες από τότε που οι Αμερικανοί μέσω ενός non paper επιχείρησαν να «σκοτώσουν» τον East Med και είναι αμφίβολο αν άλλαξαν γνώμη, παρά το γεγονός ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε τα γεωπολιτικά και ενεργειακά δεδομένα. Εξ’ άλλου η συμφωνία Ουάσινγκτον – Βρυξελλών για το LNG έχει ανοίξει την «όρεξη» στις ΗΠΑ οι οποίες βρήκαν αγοραστή για το υγροποιημένο φυσικό αέριό τους.
Πάντως την Τρίτη στην Αθήνα αναμένεται – διόλου τυχαία – και η Αμερικανίδα Υφ. Εξωτερικών Victoria Nuland, η οποία εμπλέκεται πλήρως στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της περιοχής για σημαντικές διαβουλεύσεις με τον Υπ. Εξωτερικών Ν. Δένδια.
Διαβάστε επίσης:
Υπουργείο Ενέργειας ΗΠΑ: Θα ξαναδούμε με φρέσκια ματιά τον αγωγό φυσικού αερίου Eastmed
Ερντογάν: Είμαστε έτοιμη να συνεργαστούμε με το Ισραήλ για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Ο Ερντογάν προσπαθεί ξανά να προσεγγίσει τον Ισραηλινό πρόεδρος για ενεργειακή συνεργασία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ
- Γάζα: Σε ισχύ η εκεχειρία από αύριο στις 08:30 το πρωί, λέει το Κατάρ
- Κορυδαλλός: Άγνωστοι πέταξαν πέτρες σε λεωφορείο
- Παπαθανάσης: Στις 45.000 οι αιτήσεις για το «Σπίτι μου ΙΙ» – Στα τέλη Ιανουαρίου νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση