Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Ενέργεια

Σκυλακάκης: Στους αρνητές της κλιματικής αλλαγής έχουν προστεθεί και οι υποκριτές της κλιματικής αλλαγής

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης

Ψηφίστηκε, με ευρεία πλειοψηφία, από την Ολομέλεια της Βουλής, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Κύρωση του Πρωτοκόλλου για τη στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση στη Σύμβαση της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη, για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε διασυνοριακό πλαίσιο»,.

Υπέρ της κύρωσης του Πρωτοκόλλου τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας. Καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και η “Νίκη”. “Παρών” δήλωσαν οι “Σπαρτιάτες”.

Αναφερόμενος στο Πρωτόκολλο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, εξήγησε ότι “στην πραγματικότητα, αφορά κατά κύριο λόγο τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, που είναι οι δύο συνοριακές χώρες, οι οποίες το έχουν κυρώσει -η Τουρκία δεν το έχει κυρώσει- και οποίες υποχρεούνται να συμπεριλαμβάνουν και την Ελλάδα στη διαδικασία διαβούλευσης των νέων έργων που έχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Αυτή την υποχρέωση έχει και η Ελλάδα η οποία, ούτως ή άλλως εφαρμόζει ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία κατά τεκμήριο είναι η πιο προηγμένη περιβαλλοντική νομοθεσία στον πλανήτη».

Συνεπώς, είπε ο κ. Σκυλακάκης, είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να υπάρχει αυτή η αμοιβαία συμμετοχή στη διαβούλευση, για τα έργα με περιβαλλοντικό αντίκτυπο που μπορεί να γίνουν.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη πολιτικής βούλησης να προστατεύσει το περιβάλλον και να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση. Στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκαν όσα εξελίσσονται στον Παγασητικό, οι πυρκαγιές, η λειψυδρία και οι χειρισμοί της κυβέρνησης σε σχέση με τις ΑΠΕ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απάντησε στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία νωρίτερα είχε αναφερθεί στα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό.

«Να καταλάβουμε τι έχει συμβεί. Δεν θυσιάστηκαν τα ψάρια. Πολλαπλασιάστηκαν”, είπε ο Θ. Σκυλακάκης και προσέθεσε:

«Πολλαπλασιάστηκαν γιατί ο Daniel, που έριξε 8 δισ. κυβικά μέτρα νερό, πλημμύρισε αρκετά παραπάνω από 100.000 στρέμματα στην Κάρλα.

Εκεί που πλημμύρισε και επειδή μεταφέρθηκαν και πολλά φερτά υλικά, υπήρχε πολύ τροφή, τα ψάρια πολλαπλασιάστηκαν, υπήρξε υπερπληθυσμός -όταν υπάρχει τροφή και νερό δημιουργείται υπερπληθυσμός-οι θερμοκρασίες ήταν πολύ υψηλές, και όπως μου είπε ο περιφερειάρχης ο κ. Κουρέτας, το τελευταίο δεκαήμερο, προτού εμφανισθεί το φαινόμενο το ψαριών, άνοιξαν και κάποιες καταβόθρες κάτω από το πλημμυρισμένο σημείο, οι οποίες πολλαπλασίασαν την ταχύτητα της αποστράγγισης.

Έφυγε δηλαδή νερό και προς τα κάτω. Αυτά είναι γεγονότα που ήταν πολύ δύσκολο, αδύνατο να προβλεφθούν, οδήγησαν σε ταχεία μείωση του οξυγόνου και τα ψάρια αυτά τα οποία φυσιολογικά θα έφευγαν, θα πέθαιναν τα ψάρια ούτως ή άλλως, πέθαναν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα και δημιουργήθηκε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε».

Αναφερόμνος στην ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και επισήμανε ότι «η κυβέρνηση δίνει περίπου 1,5 δισ. για στήριξη, αποκατάσταση, κρατική αρωγή, ΕΛΓΑ, στεγαστική βοήθεια και στους ΟΤΑ. Από τα χρήματα αυτά τα 600 εκατομμύρια έχουν εκταμιευθεί, έχουν ξεκινήσει έργα 75 εκατομμυρίων τα οποία θα είναι εξαιρετικά χρήσιμα γιατί αφορούν σημειακές παρεμβάσεις, με βάση τον ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό, σε ρέματα και αναχώματα».

Το υπόλοιπο “κατ΄ελάχιστο” 1,5 δισ. ευρώ είναι χρήματα που θα δοθούν και για έργα ορεινής υδρονομίας. Είναι η πρώτη φορά που γίνονται αυτού του μεγέθους έργα ορεινής υδρονομίας στην Ελλάδα, ποτέ δεν έχει ξαναγίνει, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και επισήμανε ότι υπάρχει περιοχή στην Καρδίτσα η οποία προστατεύθηκε από τον Daniel, διότι είχε έργο ορεινής υδρονομίας από τη δεκαετία του 1960.

Μεγάλο μέρος των έργων ορεινής υδρονομίας θα καλυφθεί από τα “δικαιώματα ρύπων”, που πλέον το υπουργείο τα χρησιμοποιεί για να αντιμετωπίσει ζητήματα κλιματικής κρίσης. Παράλληλα θα υπάρξουν και τα μεγάλα έργα βασισμένα σε στρατηγικό σχέδιο, τα οποία είναι αναγκαία στην περιοχή.
Play Video

Όσο για την κριτική για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, τις ανεμογεννήτριες, ο υπουργός Περιβάλλοντος είπε ότι δίπλα στους αρνητές της κλιματικής κρίσης, έχουν προστεθεί οι υποκριτές της κλιματικής αλλαγής.

“Υποκριτές της κλιματικής αλλαγής είναι αυτοί που είναι δήθεν κατά της κλιματικής κρίσης αλλά υπονομεύουν, με κάθε τρόπο, το μόνο εργαλείο που έχουμε για να τις αντιμετωπίσουμε που είναι οι ΑΠΕ.

Δεν υπάρχει στον πλανήτη άλλο εργαλείο, παρά μόνο οι ΑΠΕ και τα πυρηνικά, που μπορούν να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση. Δεν γίνεται αλλιώς. Ενέργεια ή θα έχεις με πετρέλαιο και με κάρβουνο και με φυσικό αέριο ή θα έχεις με ΑΠΕ και πυρηνικά. Από τον αέρα τον κοπανιστό δεν βγαίνει ενέργεια”, είπε ο κ. Σκυλακάκης.

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Δεν παραπέμφθηκε η Ελλάδα για καθυστερήσεις πληρωμών προς δικηγόρους οικονομικά αδύναμων

«Πράσινο φως» της Κομισιόν για το 4ο αίτημα εκταμίευσης 1 δισ. ευρώ από το σκέλος των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης

Τσιπολόνε (ΕΚΤ): «Όχι» στα υψηλά επιτόκια για πολύ – Χρειαζόμαστε επενδύσεις και ανάπτυξη