ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Θα εξεταστούν οι δυνατότητες της ΔΕΗ να στηρίξει το ηλεκτρικό σύστημα σε περίπτωση χαμηλών θερμοκρασιών με τις λιγνιτικές μονάδες, όπως και τί χρειάζεται για να έχουν διαθέσιμο καύσιμο και να μπορούν να λειτουργήσουν. Η ΔΕΗ θα παρουσιάσει πλήρες πλάνο με την κατάσταση των λιγνιτικών της μονάδων και τα επίπεδα της επάρκειας καυσίμου σε κάθε μία. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι η Μελίτη δε λειτουργεί από το Σεπτέμβριο, λόγω έλλειψης καυσίμου και τη Δευτέρα θα αναζητηθούν εσπευσμένα άμεσες λύσεις, για να ξαναμπεί η μονάδα σε λειτουργία.
Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν η ΡΑΕ, ο ΑΔΜΗΕ, η ΔΕΗ και οι υπόλοιποι παραγωγοί ενέργειας, με στόχο να συζητηθούν οι πραγματικές δυνατότητες της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τι χρειάζεται για να εξασφαλιστεί ότι θα υπάρχει επάρκεια, με δεδομένες τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η αύξηση των τιμών φυσικού αερίου και η απολιγνιτοποίηση. Στόχος είναι να οχυρωθεί το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας για στην περίπτωση ισχυρών κακοκαιριών (τύπου «Μήδεια» κ.λπ.) τον χειμώνα, που θα μπορούσαν να το θέσουν στα όριά του και με ακόμη μεγαλύτερα κόστη για τους καταναλωτές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνθήκες όπως έχουν διαμορφωθεί εν μέσω της ενεργειακής κρίσης δημιουργούν ανησυχία: το φυσικό αέριο ακριβαίνει και η προσφορά του είναι πιο περιορισμένη εκτοξεύοντας τις τιμές ενέργειας. Ταυτόχρονα, τα νερά (υδροηλεκτρικά) κινούνται σε χαμηλά δεκαετίας, η λιγνιτική παραγωγή έχει συρρικνωθεί σημαντικά και οι ΑΠΕ δε διασφαλίζουν σταθερότητα παραγωγής.
Επίσης, με τα σημερινά δεδομένα, η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων είναι πολύ φθηνότερη από την αντίστοιχη των μονάδων φυσικού αερίου: υπολογίζεται ότι το κόστος των λιγνιτικών μονάδων ανέρχεται σε 125-130 ευρώ/Mwh, ενώ αν λειτουργούσε ήδη η σύγχρονη Πτολεμαΐδα 5, το κόστος θα έπεφτε περαιτέρω, κάτω από 100 ευρώ/Mwh, και μάλιστα με υψηλές τιμές CO2 στα 60 ευρώ/τόνο, όταν για τις μονάδες αερίου είναι περίπου στα 200 ευρώ. Ωστόσο, σε επίπεδο εξαμήνου το διάστημα Ιανουάριος – Ιούνιος το μερίδιο των λιγνιτών διαμορφώθηκε μόλις στο 12% ήτοι 3000GWh, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 48% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Εκτός όμως από τους λιγνίτες, υπάρχουν φόβοι ότι θα υπάρξει πρόβλημα και με τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, αφού εν όψει των υψηλών τιμών σε ακραίες συνθήκες μπορεί να μην υπάρχουν διαθέσιμες ποσότητες για εισαγωγή.
Ωστόσο, αναφέρουν πληροφορίες ότι δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας για το φυσικό αέριο, αφού έχουν δεσμευτεί ποσότητες για το 2022 και το 2023 και οι μονάδες φυσικού αερίου είναι σε ετοιμότητα -χωρίς να απαιτούνται συντηρήσεις- μέχρι το Φεβρουάριο του 2022.
Προειδοποίηση ΑΔΜΗΕ
Σημειώνεται ότι ο ΑΔΜΗΕ, με επιστολή του στη ΡΑΕ, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την επάρκεια του συστήματος της χειμερινής περιόδου (εκτίμηση σε συνθήκες ισχυρού ψύχους την περίοδο Δεκέμβριος – Φεβρουάριος 2022: 8,8-9,5 GW μέγιστης ισχύος και 180-190 Gwh μέγιστη ημερήσια ενέργεια), είχε πραγματοποιήσει αυστηρή σύσταση για πλήρη ετοιμότητα όλων των θερμικών μονάδων (λιγνιτικές – φυσικού αερίου), επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί εγκαίρως η επάρκεια καυσίμου για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η ειδοποίηση αφορά ειδικότερα:
* Παραγωγή από όλες τις διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες σε συνθήκες υψηλής ζήτησης και συγκεκριμένα 7 μονάδες παραγωγικής ισχύος 1.800 MW (μονάδες 1, 2, 3, 4, 5 Αγίου Δημητρίου, Μελίτη, Μεγαλόπολη 4). Ο Άγιος Δημήτριος 5 θα μπει στο σύστημα στο τέλος του έτους και η Μεγαλόπολη 3 θα είναι διαθέσιμη το 2022, με μέγιστο όριο 120 ώρες λειτουργίας ετησίως,
* Παραγωγή όλων των μονάδων φυσικού αερίου με συνολική ισχύ περίπου 4.400 MW.
Ωστόσο, για να μπορούν να είναι σε ετοιμότητα για την περίπτωση παγετού, οι λιγνιτικές μονάδες χρειάζονται διαθεσιμότητα καυσίμου (λιγνίτη) έχουν πια σημαντικά περισταλεί λόγω εσπευσμένης απολιγνιτοποίησης, καθώς τα αποθέματα λιγνίτη καλύπτουν μόνο την περιορισμένη και υπό όρους λειτουργία συγκεκριμένων μονάδων, με ελλείψεις και σε συντηρήσεις, μηχανήματα – εξοπλισμό, προσωπικό.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ιράν: Συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα με Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο την Παρασκευή
- Τράπεζες: Βασικός πυλώνας πιστωτικής επέκτασης οι χρηματοδοτήσεις των έργων ΣΔΙΤ
- Παρέμβαση Δένδια για τον καρκινοπαθή αστυνομικό: Διατάχθηκε ΕΔΕ
- Κηφισίας: Καραμπόλα 6 οχημάτων – Μποτιλιάρισμα στο ρεύμα προς Κηφισιά