ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν βυθιστεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2021, όταν η Ρωσία μόλις άρχιζε να συμπιέζει τις προμήθειες πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία, βοηθώντας στην άμβλυνση της έκρηξης του πληθωρισμού επισημαίνει το Bloomberg.
Η πτώση – oι τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει κατά δύο τρίτα ήδη φέτος – δεν μείωσε απλώς την πίεση στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών. Υπονομεύει επίσης ένα από τα μεγαλύτερα διαπραγματευτικά χαρτιά που κατέχει ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν – την ικανότητα να απειλεί μέσω του φυσικού αερίου την περιοχή.
Καθώς ορισμένοι έμποροι προβλέπουν ότι οι βραχυπρόθεσμες τιμές θα μπορούσαν να είναι αρνητικές μερικές στιγμές αυτό το καλοκαίρι, η εικόνα δεν θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετική από τον Μάιο του περασμένου έτους. Τότε, οι τιμές τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ήταν τέσσερις φορές υψηλότερες από ό,τι τώρα και οι χώρες αναγκάστηκαν να αναβιώσουν την παραγωγή άνθρακα για να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα.
Σήμερα, τα αποθέματα είναι πάνω από το μέσο όρο και μπορεί ακόμη και να γεμίσουν οι αποθήκες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς στην Ολλανδία έχουν υποχωρήσει για οκτώ συνεχόμενες εβδομάδες και είναι κάτω από τα 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2021.
Οι αυξημένες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου για την αντικατάσταση των ρωσικών προμηθειών βοήθησαν, όπως και ένας σχετικά ήπιος χειμώνας, που σήμαινε ότι η περιοχή δεν χρειάστηκε να κάνει μεγάλη χρήση των αποθεμάτων της. Οι αποθήκες είναι σχεδόν 67% πλήρεις στην Ευρώπη, σε σύγκριση με έναν μέσο όρο πέντε ετών περίπου στο 50%. Τα γερμανικά αποθέματα βρίσκονται στο 73%, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.
Η οικονομική αδυναμία παίζει επίσης ρόλο με τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας. Η ανάκαμψη της Κίνας έχει χάσει τη δυναμική της, η ευρωπαϊκή μεταποίηση βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και η Γερμανία συρρικνώθηκε απροσδόκητα το πρώτο τρίμηνο. Επιπλέον, τα νέα ηλιακά και αιολικά πάρκα και οι καλές καιρικές συνθήκες συνέβαλαν στη μείωση της ανάγκης για φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας φέτος, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τη ζήτηση.
Για τα νοικοκυριά, τα οφέλη είναι ξεκάθαρα ορατά. Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης πιθανώς επιβραδύνθηκε στο 6,3% τον Μάιο, το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. Στην έκθεση, που θα ανακοινωθεί την Τρίτη, οι οικονομολόγοι της Nomura αναφέρουν ότι αναμένουν ότι «οι χαμηλότερες τιμές χονδρικής ενέργειας θα φτάσουν στους καταναλωτές σε όλη τη ζώνη του ευρώ».
Η αγορά παρακολουθεί στενά τη ζήτηση φυσικού αερίου από την Κίνα. Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου θα μπορούσαν να πέσουν ακόμη περισσότερο, κάτω από τα 20 ευρώ την μεγαβατώρα, εάν οι κινεζικές εισαγωγές LNG αποδειχθούν πολύ αδύναμες, σύμφωνα με αναλυτές της Energy Aspects.
Στην ίδια την Ευρώπη, οι τρέχουσες χαμηλές τιμές δεν πυροδοτούν αύξηση της βιομηχανικής ζήτησης, η οποία μειώθηκε πέρυσι. Το αν και πότε αυτό θα επιστρέψει είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα για τους εμπόρους φυσικού αερίου. Κάποιοι λένε ότι μέρος αυτής της απώλειας θα είναι μόνιμο.
«Η καταστροφή της ζήτησης είναι μια ωραία φράση για την κατάρρευση της βιομηχανίας», δήλωσε η Brenda Shaffer, ανώτερος συνεργάτης στο Παγκόσμιο Κέντρο Ενέργειας του Ατλαντικού Συμβουλίου στην Ουάσιγκτον. «Λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη, πολλές βιομηχανίες, ειδικά αυτές με ένταση αερίου, είτε κατέρρευσαν είτε μετακινήθηκαν εκτός Ευρώπης.
«Αυτές οι βιομηχανίες δεν θα επιστρέψουν, ακόμα κι αν οι τιμές της ενέργειας μειωθούν», πρόσθεσε.
Διαβάστε επίσης
Δεύτερη παγκοσμίως ως προς το δυναμικό παραγωγής ρεύματος από φωτοβολταϊκά η Ελλάδα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση