ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Γερμανία ανέβασε το επίπεδο κινδύνου του εθνικού της σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο στη δεύτερη φάση «συναγερμού», μετά τις απότομες περικοπές προμηθειών από τη Ρωσία.
Ο αυξημένος συναγερμός ενισχύει την παρακολούθηση της αγοράς και ορισμένες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα θα ενεργοποιηθούν εκ νέου, επισήμανε το υπουργείο Οικονομίας την Πέμπτη. Η κυβέρνηση είπε ότι θα καθυστερήσει την επιλογή της θέσπισης νομοθεσίας που θα επιτρέπει στις ενεργειακές εταιρείες να μετακυλίσουν τις αυξήσεις κόστους σε σπίτια και επιχειρήσεις, αναμένοντας πρώτα τις αντιδράσεις της αγοράς.
«Θα είναι ένας δύσβατος δρόμος που πρέπει να διανύσουμε ως χώρα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. «Ακόμα κι αν δεν το νιώθουμε ακόμα, βιώνουμε την κρίση του αερίου».
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπίζει την πρωτοφανή προοπτική μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας από επιχειρήσεις και καταναλωτές, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σταδιακά συμπιέζει τις προμήθειες. Η αντιπαράθεση κλιμακώθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά τις απότομες περικοπές στην κύρια σύνδεση φυσικού αερίου με τη Γερμανία.
Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου για τον επόμενο μήνα, που αποτελεί δείκτη αναφοράς για την Ευρώπη, σημείωσε νωρίτερα άνοδο 5,76%, στα 134,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ.
Τα συμβόλαια έχουν κερδίσει περισσότερο από 50% από τότε που ο κρατικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom μείωσε τις ροές μέσω του βασικού αγωγού Nord Stream κατά περίπου 60%.
Η Γερμανία, η οποία βασίζεται στη Ρωσία για περισσότερο από το ένα τρίτο των προμηθειών της σε φυσικό αέριο, θέσπισε την αρχική φάση της «έγκαιρης προειδοποίησης» στα τέλη Μαρτίου, όταν οι απαιτήσεις του Κρεμλίνου για πληρωμή σε ρούβλια την ώθησαν να προετοιμαστεί για πιθανή διακοπή της προσφοράς. Το τρίτο και υψηλότερο επίπεδο «έκτακτης ανάγκης» θα περιλαμβάνει τον κρατικό έλεγχο στη διανομή του αερίου.
Ο Χάμπεκ, ο οποίος είναι επίσης αντικαγκελάριος, τόνισε ότι η κίνηση της Ρωσίας να μειώσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream καθιστά σχεδόν αδύνατη την εξασφάλιση επαρκών αποθεμάτων φυσικού αερίου χωρίς πρόσθετα μέτρα. Δήλωσε ότι ανησυχεί πως η σύνδεση Nord Stream ενδέχεται να μην επιστρέψει στην κανονική χωρητικότητα μετά την περίοδο συντήρησης 10 ημερών που ξεκινά στις 11 Ιουλίου.
Η τελευταία κίνηση της κυβέρνησης έρχεται καθώς η Γερμανία σπεύδει να γεμίσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου, οι οποίες είναι επί του παρόντος γεμάτες περίπου κατά 58%. Οι εταιρείες ενέργειας θα προσπαθήσουν να επιτύχουν τον στόχο της δυναμικότητας 90% που έχει ορίσει η κυβέρνηση μέχρι τον Νοέμβριο για να βοηθήσουν τη χώρα να περάσει τον χειμώνα.
Το ημερήσιο ποσοστό πλήρωσης μειώθηκε περίπου στο μισό την Τετάρτη, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής δικτύου, BNetzA. Με αυτόν τον ρυθμό, θα χρειάζονταν περισσότερες από 100 ημέρες για να επιτευχθεί ο στόχος.
Η BNetzA θα εφαρμόσει τον περιορισμό στη χρήση εάν η κυβέρνηση ενεργοποιήσει το επίπεδο έκτακτης ανάγκης. Όπως επισήμανε, θα υπάρξουν περικοπές της προμήθειας σε χώρους αναψυχής, ενώ οι καταναλωτές και οι κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες όπως τα νοσοκομεία, θα προστατεύονται.
Η ρυθμιστική αρχή έχει διορίσει 65 υπαλλήλους που θα εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο σε βάρδιες για την αντιμετώπιση προβλημάτων σε περίπτωση που υπάρξει μεγάλη διακοπή.
Το φυσικό αέριο είναι ένα κρίσιμο μέρος του ενεργειακού μείγματος της Γερμανίας και είναι πιο δύσκολο να αντικατασταθεί σε σχέση με τον ρωσικό άνθρακα και το πετρέλαιο, τα οποία θα καταργηθούν σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους.
Περίπου το 15% της ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας παράγεται από αέριο, το οποίο είναι επίσης κρίσιμο για τη θέρμανση των σπιτιών και για τις βιομηχανικές διεργασίες στους τομείς των χημικών, των φαρμακευτικών προϊόντων και των μετάλλων.
«Ο περιορισμός των προμηθειών φυσικού αερίου αποτελεί μια οικονομική επίθεση εναντίον μας από τον Πούτιν», είπε ο Χάμπεκ. «Είναι προφανώς η στρατηγική του Πούτιν να προσπαθεί να τροφοδοτήσει την ανασφάλεια, να ανεβάσει τις τιμές και να μας διχάσει ως κοινωνία. Θα αντισταθούμε σε αυτό».
Διαβάστε ακόμη:
Υπό εξέταση η δυνατότητα τροφοδοσίας και της Ουγγαρίας με φυσικό αέριο μέσω Ελλάδας
Γερμανία: Η μείωση των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου συνιστά «επίθεση» κατά της Ευρωπης