ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΕΕ: TikTok, Shein και Temu κατηγορούνται ότι στέλνουν παράνομα data χρηστών τους στην Κίνα – Ανάμεσά τους και Έλληνες χρήστες
Σε συμφωνία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα κατέληξαν οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, όπως ανέφερε μέσω του Twitter ένας εκπρόσωπος της Τσεχίας, της χώρας που ασκεί την προεδρία του μπλοκ για το τρέχον εξάμηνο.
Πρόκειται για μία πρόταση, πολύ χαμηλότερη από το αρχικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πλαφόν στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η οποία είχε προκαλέσει σκληρές αντιδράσεις από πολλές χώρες.
Το νέο ανώτατο όριο θα τεθεί σε ισχύ μόνο εάν η διαφορά τιμής με τις παγκόσμιες τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι μεγαλύτερη από 35 ευρώ. Οι τιμές θα πρέπει να παραμείνουν πάνω από τα δύο ανώτατα όρια για τρεις ημέρες για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός.
Η συμφωνία, που ήρθε έπειτα από εβδομάδες συνομιλιών, θα τεθεί σε ισχύ από τις 15 Φεβρουαρίου και από 31 Μαρτίου 2023 για όλους τους υπόλοιπους δείκτες, μετά από αξιολόγηση του ESMA και του ACER.
Η διάρκεια ισχύος του Μηχανισμού καθορίζεται στον ένα χρόνο.
Σχετικά με την αναστολή του Μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς αποφασίστηκε πως, σε περιπτώσεις που η εφαρμογή του σε κάποιο hub οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις τις χρηματοπιστωτικές αγορές ή τις αγορές φυσικού αερίου, η Επιτροπή μπορεί να εξαιρεί ορισμένα παράγωγα από την εφαρμογή του Μηχανισμού.
Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, υπέρ του μέτρου του πλαφόν ψήφισε και η Γερμανία. Ολλανδία και Αυστρία απείχαν από την ψηφοφορία, ενώ η Ουγγαρία ψήφισε κατά.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι αξιωματούχοι αναζητούσαν συμφωνία πριν από την άφιξη των έντονων καιρικών φαινομένων του χειμώνα αυξάνουν τη ζήτηση φυσικού αερίου για θέρμανση και ηλεκτρισμό. Το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος έχει συμβάλει σε διψήφιο πληθωρισμό σε ολόκληρη την περιοχή. Ο ενεργειακός λογαριασμός 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων της Ευρώπης σηματοδοτεί μόνο την έναρξη της κρίσης.
Ενώ οι τιμές αναφοράς στην Ευρώπη του φυσικού αερίου μειώθηκαν τους τελευταίους μήνες σε περίπου 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, παραμένουν πολύ πάνω από τον μέσο όρο για αυτήν την εποχή του χρόνου. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι αναλυτές αναμένουν επίσης ότι οι υψηλές τιμές θα διατηρηθούν το επόμενο έτος, καθώς αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για τις ρωσικές προμήθειες.
Η συμφωνία επιλύει μια από τις μεγαλύτερες διαφωνίες της ΕΕ σχετικά με την ενεργειακή πολιτική από την έναρξη της κρίσης. Μια ομάδα εθνών με επικεφαλής τη Γερμανία – τη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ – η Ολλανδία και η Δανία ζητούσαν μια προσεκτική προσέγγιση για να αποφευχθεί η υπερβολική παρέμβαση στην αγορά. Εν τω μεταξύ, μια ομάδα που περιλαμβάνει το Βέλγιο, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Πολωνία, πίεζε για ένα πιο επιθετικό εργαλείο για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου.
Η Επιτροπή έχει δηλώσει προηγουμένως το ανώτατο όριο πρέπει να είναι αποτρεπτικό παρά εργαλείο που θα πρέπει να χρησιμοποιείται ενεργά. Δεν στοχεύει στον τεχνητό καθορισμό τιμών αλλά στην αποτροπή ακραίων αιχμών. Η Γερμανία και ορισμένες άλλες χώρες είχαν εκφράσει ανησυχίες ότι ένα όριο τιμών στην Ευρώπη θα μπορούσε να καταστήσει την περιοχή λιγότερο ελκυστική για τους πωλητές παγκοσμίως σε μια εποχή που το μπλοκ αναζητά εναλλακτικές λύσεις για τις ρωσικές προμήθειες.
Η συμφωνία ξεκλειδώνει επίσης ένα ευρύτερο πακέτο έκτακτης ανάγκης για να περιοριστεί η αστάθεια της αγοράς και να ανοίξει ο δρόμος για κοινές αγορές φυσικού αερίου, οι οποίες είχαν τεθεί σε αναμονή εν μέσω ρήξης στο ανώτατο όριο τιμών. Η Γερμανία αναζητούσε απλούστερες διαδικασίες για την αξιολόγηση του αντίκτυπου των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο περιβάλλον ως στοιχείο του ευρύτερου μέτρου.
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανέφερε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων: «Έχουμε ήδη δηλώσει ότι η αρχική πρόταση με τιμή πλαφόν στα 275 ευρώ δεν ήταν στην πραγματικότητα πλαφόν. Οπότε οποιαδήποτε τιμή μεταξύ 150 και 200 ευρώ, για εμάς, θα μπορούσε να λειτουργήσει».
https://twitter.com/BloombergFeed/status/1604863754407223296
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί