ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έναν ακόμη λόγο απέκτησε πρόσφατα η βιομηχανία ενέργειας, για να επανεξετάσει όλα τα δεδομένα όσον αφορά τη μελλοντική ζήτηση, την απανθρακοποίηση και το “πράσινο” ή όχι εταιρικό αποτύπωμα.
Οι δηλώσεις του 40χρονου ιδρυτή της DeepSeek, Λιάνγκ Γουενφέγκ για μια λιγότερο ενεργοβόρο τεχνητή νοημοσύνη, τάραξε τα νερά της βιομηχανίας (εκτός από της Wall Street) πριν από λίγες ημέρες, εντείνοντας τον ανταγωνισμό και εγείροντας ερωτηματικά για την εγκυρότητα των λεγομένων του.
Την ίδια στιγμή, ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με μια όχι και πολύ ρόδινη πορεία προς το “καθαρό μηδέν”, καθώς οι μετρήσεις δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των κυβερνήσεων και της ΕΕ.
Για παράδειγμα, παρόλο που σημειώθηκε ρεκόρ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) το 2024, η ζήτηση άνθρακα και φυσικού αερίου επίσης κινήθηκε ανοδικά.
Σύμφωνα με τον ειδικό Nat Bullard, συνιδρυτή της πλατφόρμας ενεργειακών πληροφοριών Halcyon, δημιουργούμε περισσότερα ορυκτά καύσιμα και εκπέμπουμε περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ποτέ.
Ταυτόχρονα σημειώνουμε ρεκόρ στην κατασκευή και εγκατάσταση αιολικών και ηλιακών συστημάτων, όπως και μπαταριών.
Η ελπίδα στα data centers
Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί του κλάδου, η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι έτοιμη να επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια, ωστόσο, μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτής προβλέπεται να τροφοδοτήσει την τεχνητή νοημοσύνη.
Μάλιστα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο, αναφέρει ότι ο ρόλος των data centers θα είναι περιορισμένος όσον αφορά τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια έως το 2030.
Σχετικά με το DeepSeek, οι αναλυτές της BMO Capital Markets επισημαίνουν ιδιαίτερα την υψηλή απόδοση και τη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.
Ο τεχνολογικός κολοσσός διατείνεται ότι οι διακομιστές του χρησιμοποιούν 50-75% λιγότερη ενέργεια από τις πιο πρόσφατες GPU της Nvidia, ένα σημαντικό γεγονός για τα κέντρα δεδομένων υψηλής έντασης ισχύος, που χρειάζονται υπέρογκα ποσά για να λειτουργήσουν.
Σημειώνεται ότι η τρέχουσα υποδομή τεχνητής νοημοσύνης, κυρίως στις ΗΠΑ, βασίζεται αρκετά σε τεχνολογίες όπως οι GPU H100 της Nvidia, που απαιτούν περίπου 150 MW ισχύος για ένα σύμπλεγμα 100.000 μονάδων.
Τα κέντρα δεδομένων σε ΗΠΑ και Ευρώπη “καταβροχθίζουν” την ηλεκτρική ενέργεια, ενώ προκαλούν ανησυχίες για το κλιματικό τους αποτύπωμα.
Εάν αυτό συγκριθεί με ένα σύμπλεγμα της DeepSeek, το οποίο χρησιμοποιεί τα τσιπ H800 της Nvidia, η κατανάλωση θα μπορούσε να μειωθεί σε μόλις 75 MW.
Το δεδομένο αυτό, όπως είναι φυσικό, αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη και οδηγεί σε σημαντικές αλλαγές στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η “έκρηξη” των κέντρων δεδομένων, προκάλεσε ανησυχία στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες.
Η μείωση ηλεκτρικής ενέργειας και κόστους, θεωρείται βέβαιο ότι θα κινητοποιήσει τις υπάρχοντες, αλλά και περισσότερες εταιρείες στο να δημιουργήσουν περισσότερα κέντρα δεδομένων.
Η McKinsey μάλιστα προβλέπει τριπλασιασμό της ζήτησης για data centers μέχρι το 2030, με επενδύσεις που θα αγγίξουν τα 50 δισ. δολάρια.
Πώς κάποια φάρμακα μειώνουν τη ζήτηση πετρελαίου
Ακόμη μια σημαντική εξέλιξη στον ενεργειακό τομέα, αφορά τις φαρμακοβιομηχανίες και ειδικά τα φάρμακα που οδηγούν σε γρήγορη απώλεια βάρους.
Μελέτες έδειξαν ότι οι καταναλωτές μείωσαν τις αγορές πατάτας και άλλων αλμυρών σνακ περισσότερο από 11% στους έξι μήνες μετά την ξαφνική “εκτόξευση” των πωλήσεων φαρμάκων για τον διαβήτη όπως το Ozempic και το Wegovy της δανέζικης Novo Nordisk.
Ο κόσμος κατανάλωσε επίσης 7,2% λιγότερο τυρί και 5,8% λιγότερο κρέας.
Εάν λοιπόν ο πλανήτης υιοθετήσει μια τέτοια λογική στην καθημερινότητά του, τότε τα βιοκαύσιμα και τα βιοπλαστικά θα αποτελέσουν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις στην αντιμετώπιση των πιεστικών περιβαλλοντικών ανησυχιών.
Και αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης πετρελαίου.
Υπενθυμίζεται ότι το Ozempic ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται αγωνιστές του υποδοχέα GLP-1 και περιέχουν τη δραστική ουσία σεμαγλουτίδη.
Η ουσία ωθεί τον οργανισμό στην παραγωγή περισσότερης ινσουλίνης και για αυτό χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για τον έλεγχο της γλυκόζης πλάσματος στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Το φάρμακο ωστόσο προκάλεσε “φρενίτιδα” πέρσι, από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε ότι λειτουργεί και κατά της παχυσαρκίας.
Ηλεκτρικά και οικονομικά!
Στον τομέα των EV, τα εργοστάσια στην Κίνα εργάζονται ασταμάτητα για να καλύψουν σήμερα το 40% της παγκόσμιας ζήτησης, που εκτοξεύτηκε από μόλις 3,5% το 2000, ενώ βουτιά έχουν κάνει και οι τιμές.
Τα δεδομένα άλλαξαν αρκετά από το 1950, όταν οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 80% της παγκόσμιας παραγωγής αυτοκινήτων.
Το μερίδιό τους συρρικνώθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια, αντικατοπτρίζοντας την απώλεια ανταγωνιστικότητας της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, αν και κρατά ακόμη την πρωτιά στην αγορά βαρέων οχημάτων.
Τα οικονομικά EV από κατασκευαστές όπως η BYD και η Geely, κατακλύζουν τώρα τις αναπτυσσόμενες αγορές, “αρπάζοντας” μερίδιο από εταιρείες όπως η Toyota, που απομακρύνθηκαν πιο αργά από τα μοντέλα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.
Η πτώση των τιμών των μπαταριών ιόντων λιθίου, βοήθησε σε αυτή την εξέλιξη, υποστηρίζουν οι ειδικοί.
Σήμερα, σχεδόν τα δύο τρίτα των ηλεκτρικών οχημάτων, κοστίζουν λιγότερο από ένα αντίστοιχο αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης στην Κίνα.
Στην ΕΕ, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 30 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα μηδενικών εκπομπών θα διατεθούν στην αγορά έως το 2030.
Η παγκόσμια ζήτηση μπαταριών αναμένεται να αυξηθεί κατά 14 φορές και η ΕΕ ενδέχεται να αντιπροσωπεύσει το 17% αυτής της ζήτησης, η οποία οφείλεται στην άνοδο της ψηφιακής οικονομίας, των ΑΠΕ και της κινητικότητας χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών.
Παρότι όμως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αναμένεται να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, θα προκαλέσουν σημαντική ζημιά στο περιβάλλον.
Για αυτόν τον λόγο, η ΕΕ θέσπισε κανόνες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να διασφαλιστεί ότι οι μπαταρίες θα προέρχονται πια από πιο “ηθικές” πηγές και θα ανακυκλώνονται περισσότερο.
“Πράσινη” χρηματοδότηση
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, επενδύοντας σε ένα πράσινο μέλλον στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (EGDIP), η Κομισιόν έχει δεσμευτεί για την κινητοποίηση τουλάχιστον 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ σε βιώσιμες επενδύσεις τα επόμενα χρόνια.
Ωστόσο, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ βέβαια είναι πιθανό να οδηγήσει σε μια στροφή προς πιο παραδοσιακές οικονομικές πολιτικές, με λιγότερη έμφαση στις επενδύσεις καθαρής ενέργειας και ESG.
Αρκεί να σημειώσουμε ότι τον περασμένο μήνα, πριν από την επίσημη είσοδο του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, τραπεζικοί κολοσσοί ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από την Τραπεζική Συμμαχία Μηδενικών Εκπομπών (Net-Zero Banking Alliance-ΝΖΒΑ), το παγκόσμιο πράσινο πρόγραμμα που ξεκίνησαν 43 τράπεζες, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών το 2021, για την προώθηση του στόχου των μηδενικών εκπομπών ρύπων.
Όπως ανέφεραν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, κατατέθηκαν αγωγές σε “πράσινες” τράπεζες και διαχειριστές από 10 Ρεπουμπλικανικές πολιτείες, οι οποίες θεωρούν ότι τέτοιες πρωτοβουλίες παραβιάζουν την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία και την ανάπτυξη ορυκτών καυσίμων, οδηγώντας σε αυξήσεις τιμών.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, πολιτικοί και στελέχη της ΕΕ ασκούν πιέσεις για ελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις προκειμένου να στηριχθεί η ανάπτυξη, την ώρα που ο Τραμπ απειλεί με δασμούς και την Ευρώπη.
Συνεπώς, σημαντικό είναι ο πλανήτης να αναζητά συνεχώς εναλλακτικούς τρόπους για να παρακάμπτει τα “αγκάθια” που συναντά στο δρόμο προς τον πολυπόθητο κόσμο των μηδενικών εκπομπών.
Διαβάστε επίσης:
DeepSeek και προσωπικά δεδομένα: Μπορούμε να εμπιστευτούμε την κινεζική τεχνητή νοημοσύνη;
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πετρέλαιο: Περιορίστηκαν τα κέρδη μετά την αναστολή των δασμών στο Μεξικό
- Αμοργός: Νέος σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην περιοχή
- Καταιγίδα στην Αττική: Ξανά πρόβλημα με τα λύματα στην Ποσειδώνος στον Άλιμο – Νερά ξανά και στο ΣΕΦ
- Θεσσαλονίκη: Εγκρίθηκε η χωροθέτηση γλυπτού για τα θύματα των Τεμπών στη Νέα Παραλία