Συνεχίζεται στο ολλανδικό εφετείο η υπόθεση που αφορά την Shell και επτά περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες κατηγορούν τον βρετανικό πετρελαϊκό γίγαντα ότι απέτυχε να εφαρμόσει μια απόφαση ορόσημο από το 2021 για το κλίμα.

Πιο συγκεκριμένα, οι δικαστές του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Χάγης αποφάσισαν πριν από τρία χρόνια ότι η Shell θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 45% έως το 2030, καθώς συμβάλλει στις «καταστροφικές» επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Οι κατηγορίες των ακτιβιστών αφορούσαν τόσο τις εκπομπές της ίδιας της Shell, όσο και αυτές που προκαλούνται από τους αγοραστές και τους χρήστες των προϊόντων της.

Από πλευράς της η Shell υποστήριξε ότι η απόφαση στερείται νομικού ερείσματος, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι οι εταιρείες δεν γίνεται να θεωρούνται υπεύθυνες για τις εκπομπές ρύπων των πελατών τους.

Πάνω από 17.000 Ολλανδοί πολίτες δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής

Ωστόσο, περισσότεροι από 17.000 Ολλανδοί πολίτες δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής, τονίζοντας ότι η Shell απειλεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς συνεχίζει να επενδύει δισεκατομμύρια στα ορυκτά καύσιμα.

Η απόφαση τότε θεωρήθηκε ως μια «ιστορική» νίκη για τους ακτιβιστές, καθώς ήταν η πρώτη φορά που μια εταιρεία αναγκάστηκε να ευθυγραμμίσει την πολιτική της με τις συμφωνίες του Παρισιού του 2015 για την κλιματική αλλαγή.

Όμως, η Shell, η οποία χαρακτήρισε τις δικαστικές διαμάχες «αναποτελεσματικές» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, άσκησε έφεση κατά της απόφασης του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ και όλα τα κράτη μέλη της, έχουν υπογράψει και επικυρώσει τη συμφωνία του Παρισιού του 2015, για να θέσουν την ΕΕ στην πορεία που θα της επιτρέψει να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη οικονομία και κοινωνία έως το 2050.

Η Συμφωνία στοχεύει μακροπρόθεσμα στη σταθεροποίηση της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε επίπεδα κάτω των 2 βαθμών Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, προωθώντας τη σταθεροποίηση της ανόδου κάτω του 1,5 βαθμού, καθώς αυτό θα μειώσει σημαντικά τους κινδύνους και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Στις 13 Δεκεμβρίου του 2023, η ΕΕ και τα 27 κράτη μέλη ζήτησαν κοινή παγκόσμια προσπάθεια για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στον τομέα της ενέργειας κατά την 28η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP28).

Χαμηλώνει ο πήχης για τις εκπομπές αερίων

Παρόλα αυτά, τον περασμένο μήνα, η Shell, χαμήλωσε τον πήχη αναθεωρώντας επί τα χείρω τους στόχους της για μείωση των εκπομπών άνθρακα μέσα στην επόμενη δεκαετία, διατηρώντας όμως τον στόχο για μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050.

Συγκεκριμένα, ανακοινώνοντας τη στρατηγική ενεργειακής μετάβασης που θα ακολουθήσει, η Shell στοχεύει τώρα να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 15% έως 20% έως το 2030, έναντι 20% που ήταν ο προηγούμενος στόχος.

Παράλληλα, ο κολοσσός, επικαλούμενος «αβεβαιότητα ως προς τον ρυθμό αλλαγής προς την ενεργειακή μετάβαση», έβγαλε από την εξίσωση τον στόχο της για μείωση 45% έως το 2035.

«Συμφωνούμε ότι ο πλανήτης χρειάζεται άμεσες δράσεις για το κλίμα, εντούτοις, έχουμε διαφορετική άποψη για το πώς θα πρέπει να επιτευχθεί αυτός ο στόχος», αναφέρει ο πετρελαϊκός γίγαντας στην ιστοσελίδα του.

Προτού ασκήσει έφεση, ανέφερε ότι «δεν αγνοεί» τη δικαστική απόφαση, επισημαίνοντας τις επενδύσεις της εταιρείας ύψους 10-15 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ενεργειακές λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα μεταξύ 2023 και 2025.

Προειδοποίησε ακόμη ότι «Εάν εφαρμοστεί η συγκεκριμένη απόφαση, θα επηρεαστούν αρνητικά οι ολλανδικές επιχειρήσεις, η απασχόληση και το ολλανδικό επενδυτικό κλίμα».

Σημειώνεται ότι το δικαστήριο έχει προγραμματίσει τέσσερις ημέρες ακροάσεων για την έφεση αυτόν τον μήνα, ενώ η απόφαση αναμένεται ανακοινωθεί το β’ εξάμηνο του έτους.

Διαβάστε επίσης: 

Shell: Μειώνει κατά 20% τους εργαζόμενους του τμήματος των deals

Shell: Αύξηση 50% της παγκόσμιας ζήτησης LNG έως το 2040

THEON: Παρέδωσε 2.000 συστήματα νυχτερινής όρασης στην Εσθονία