Σε τρεις άξονες δράσεων εκτείνονται τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας  που προτείνει η κυβέρνηση για  το Δημόσιο τομέα από όπου ξεκινά το εθνικό σχέδιο για εξοικονόμηση ενέργειας.

Άμεσος στόχος η μείωση κατανάλωσης ενέργειας κατά 10%  στον επόμενο χρόνο στον οδοφωτισμό και στην κατανάλωση στα δημόσια κτήρια ενώ  οι επιδόσεις των δημόσιων φορέων θα συνδέεται πλέον με κυρώσεις και ανταμοιβές.

“Όσες υπηρεσίες πετύχουν μείωση 15% δηλαδή επιπλέον 5% άνω του στόχου, θα ενισχυθούν με 5% επιπλέον”, σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης. “Μπαίνουμε σε μια διαφορετική εποχή και ζητάμε τη βοήθεια όλων και των πολιτών και των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών που είναι αυξημένης ευθύνης πολίτες για να συμβάλουν στο στόχο”, σημείωσε, ενώ τόνισε ότι οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν με εντολή του Πρωθυπουργού στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο.

Επίσης, σημείωσε ότι για όσο καιρό ο φορέας δε  συμμορφώνεται, δεν ορίζεται ενεργειακός υπεύθυνος ή δε  συμπληρώνονται τα απαραίτητα στοιχεία στην πλατφόρμα, δε  θα λαμβάνονται υπόψιν αιτήματα χρηματοδότησης ή στήριξης του συγκεκριμένου φορέα σε σχέση με το ενεργειακό κόστος. Για τους δήμους όπου ο στόχος μείωσης του 10% – μέσω του φωτισμού- δεν επιτυγχάνεται το κράτος δε  θα τους ενισχύει οικονομικά για το ενεργειακό κόστος όπως έκανε το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Οι τρεις άξονες

Τρεις είναι οι βασικές δράσεις του προγράμματος, σημείωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Θέτει άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 10% το επόμενο διάστημα και μεσομακροπρόθεσμα  μέτρα με στόχο τη μείωση  της τελικής ετήσιας κατανάλωσης στο Δημόσιο Τομέα κατά 30% μέχρι το 2030

Δημιουργεί ένα ψηφιακό σύστημα  παρακολούθηση της κατανάλωσης του  Δημοσίου μέσα από μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που ήδη λειτουργεί.

Θεσπίζει κίνητρα και αντικίνητρα στους φορείς του Δημοσίου για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων ενεργειακής εξοικονόμησης.

Οι δημόσιοι φορείς πρέπει να ορίσουν άμεσα ενεργειακό υπεύθυνο για τον ενεργειακό έλεγχο και την παρακολούθηση της κατανάλωσης. Ο ενεργειακός υπεύθυνος θα πρέπει να ορίζει έναν υπάλληλο που θα φροντίζει να ελέγχει ότι όλες οι συσκευές έχουν κλείσει.

Συστήνεται συντήρηση κλιματιστικών και ρύθμιση για την ορθολογική ενεργειακή κρίση.

Ζητείται από όσους εργάζονται στο δημόσιο να λάβουν μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Κατά την αποχώρησή τους οι εργαζόμενοι  θα πρέπει να μεριμνούν για κλείσιμο ηλεκτρικών υπολογιστών και φωτισμού. Ο ενεργειακός υπεύθυνος θα ορίζει ανά όροφο έναν υπάλληλο που θα αποχωρεί τελευταίος.

Για τον οδοφωτισμό των πόλεων προτείνεται, η βελτιστοποίηση και η περιορισμένη λειτουργία καλλωπιστικού φωτισμού που μπορεί να μειώσει 35-50% την κατανάλωση.

Επίσης, είπε ότι από τις 12/9 ξεκινάει το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ για την αναβάθμιση 2,5 εκ. τ.μ. κτηρίων του δημόσιου τομέα. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι προτεραιότητα και ένα από τα κύρια εργαλεία στην ενεργειακή κρίση, γιατί προστατεύει το περιβάλλον και μειώνει το ενεργειακό κόστος,

Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, βρίσκεται εξάλλου στον πυρήνα και των ευρωπαϊκών κατευθύνσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής καταιγίδας τόνισε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Ανάλογες δράσεις θα ανακοινωθούν και για τον ιδιωτικό τομέα και για τα νοικοκυριά, σημείωσε ο κ. Σκρέκας , κάτι που αναμένεται να γίνει στη ΔΕΘ, αλλά και μια επικοινωνιακή καμπάνια, ώστε οι καταναλωτές στην Ελλάδα να αναλάβουν δράσεις για τη μείωση κατανάλωσης ενώ θα δοθούν και κίνητρα για αυτό το σκοπό.

Πάνω από 1 δισ. ευρώ το ενεργειακό κόστος του Δημόσιου τομέα

Η παρέμβαση είναι απαραίτητη γιατί το ενεργειακό κόστος στο Δημόσιο έχει εκτιναχθεί αυξήθηκε κατά 20% η κατανάλωση το 2021 και η εκτίμηση για το 2022 είναι ότι θα μείνει στα ίδια επίπεδα αποτελώντας το 10,8% της συνολικής κατανάλωσης. “Το Δημόσιο οφείλει να αποτελέσει θετικό παράδειγμα για όλη την κοινωνία και να πρωταγωνιστήσει στις πρωτοβουλίες για την εξοικονόμηση ενέργειας και να συμβάλει σε δράσεις που θα μειώσουν το ενεργειακό κόστος” σημείωσε ο κ. Σκρέκας.

Το 2021 το ηλεκτρικό ρεύμα κόστισε 700 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο το 2021, ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης και τόνισε ότι αν επιτευχθεί η εξοικονόμηση θα γλιτώσουμε ακριβές πληρωμές ενέργειας σε μια εποχή που έχει αυξηθεί η τιμή φυσικού αερίου 12 φορές πάνω. Η τάξη μεγέθους για το 2022 είναι πάνω από 1 δισ. χωρίς ωστόσο ακόμη να είναι ξεκάθαρο που θα διαμορφωθεί για φέτος, τονίστηκε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης αναφέρθηκε ότι το πλαίσιο για εξοικονόμηση ενέργειας  ήδη έχει υπογραφεί σε κοινή υπουργική απόφαση και τόνισε ότι θα υπάρχουν κυρώσεις για τους φορείς του Δημοσίου που δε θα συμμορφωθούν στις κατευθύνσεις. Όπως είπε στον επόμενο κύκλο κινητικότητας δεν θα εντάσσονται οι φορείς που δεν έχουν συμμορφωθεί με τους άξονες των μέτρων που ανακοινώθηκαν.

Όπως σημείωσε ο κ. Βορίδης από τους 2.495 φορείς του Δημοσίου αυτοί που έχουν ενεργοποιηθεί για το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας με ενεργειακό υπεύθυνο και καταχώριση στοιχείων στην πλατφόρμα ήταν μόλις 221.

Και τόνισε ότι το πρώτο, απολύτως απαραίτητο βήμα είναι ο ορισμός ενεργειακού υπεύθυνου, ο οποίος θα μεριμνά για το κλιματιστικό, τον αερισμό και όλες τις απαραίτητες αλλαγές, βελτιώσεις που απαιτούνται για την καλύτερη ενεργειακή απόδοση.