Η Ρουμανία θα προμηθεύει από σήμερα, σε τιμή με ανώτατο όριο, ηλεκτρικό ρεύμα στη γειτονική Μολδαβία, που αντιμετωπίζει προβλήματα στις προμήθειές της λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η εθνική επιχείρηση ηλεκτρισμού, Hidroelectrica, υπόγραψε συμβόλαιο που αφορά την προμήθεια 100 μεγαβάτ με τη μολδαβική εταιρία Energom, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Βίργκιλ Ποπέσκου στο Facebook.

1

Η συμφωνηθείσα τιμή είναι 450 λέι Ρουμανίας (91 ευρώ) ανά μεγαβατόρα, αρκετά κάτω από τις τιμές της αγοράς.

Η Ρουμανία είχε τροποποιήσει προηγουμένως τη νομοθεσία της για να μπορεί να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στη Μολδαβία, απέναντι “στην έκτακτη κατάσταση που προκλήθηκε λόγω της σύγκρουσης”.

Η Δημοκρατία της Μολδαβίας, μικρή χώρα 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων που βρίσκεται μεταξύ της Ρουμανίας και της Ουκρανίας, εισάγει συνήθως την ενέργεια από την Ουκρανία.

Ωστόσο, οι πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις κατά ουκρανικών υποδομών ανάγκασαν το Κίεβο να διακόψει τις παραδόσεις του. Η ρουμανική ηλεκτρική ενέργεια συνεπώς θα καλύψει αυτή την απώλεια.

Η ρουμανική ηλεκτρική ενέργεια “θα καλύψει το 30% των αναγκών μας που δεν θα διασφαλίζονται πλέον από την Ουκρανία” από αύριο, Παρασκευή, έγραψε ο αντιπρόεδρος της μολδαβικής κυβέρνησης Αντρέι Σπίνου στο Facebook. Ωστόσο, “η ενέργεια δεν θα μπορεί να αγοραστεί” παρά μόνο εάν το Βουκουρέστι διαθέτει αρκετή ενέργεια για τη δική του χρήση.

Η Μολδαβή πρόεδρος Μάια Σαντού χαιρέτισε αυτή τη βοήθεια με μήνυμά της στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. “Πρέπει να κάνουμε μαζί αυτή τη προσπάθεια (…) για ένα ελεύθερο μέλλον. Μαζί, θα βγούμε από αυτό τον χειμώνα πιο δυνατοί”.

Από τις αρχές Οκτωβρίου, η Μολδαβία πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει μια μείωση κατά 30% των εισαγωγών από τον ρωσικό κολοσσό Gazprom, από τις οποίες η χώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό.

Ενώπιον της επισφαλούς αυτής κατάστασης, οι αρχές επανέλαβαν σήμερα την έκκλησή τους για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Μπλίνκεν: Η απόφαση του OPEC+ για μείωση της παραγωγής θα έχει συνέπειες στη σχέση ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας

Λίβανος: «Πράσινο φως» για τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων του με το Ισραήλ