Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να ανακοινώσει την επιτάχυνση των ερευνών για φυσικό αέριο νότια της Κρήτης, καθώς η ουκρανική κρίση και οι ρωσικοί εκβιασμοί λειτουργούν ως καταλύτης εξελίξεων και διπλωματικών ζυμώσεων.

Στην κυβέρνηση υπάρχουν εκτιμήσεις για μεγαλύτερα αποθέματα αερίου στην Κρήτη, που όχι μόνο μπορούν να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση, αλλά και να εξαχθούν.

Πάντως, θα πρέπει πρώτα να διαμορφωθεί σαφής εικόνα των κοιτασμάτων, καθώς και να πραγματοποιηθούν επιπρόσθετες σεισμικές και γεωλογικές μελέτες.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι θα χρειαστούν ένα με δύο χρόνια για να ολοκληρωθούν οι γεωλογικές μελέτες και τρία με τέσσερα χρόνια έως ότου αρχίσουν οι γεωτρήσεις.

Το πεδίο του ενδιαφέροντος βρίσκεται νότια της Κρήτης, και εκεί θα εστιάσει η κυβέρνηση σε αρχική φάση, αλλά οι ενεργές άδειες για παραγωγή στην Ελλάδα είναι συνολικά οχτώ, ενώ πέντε άδειες είναι στη φάση της εξερεύνησης δυτικά και νοτιοδυτικά της χώρας.

Reuters: Η Ελλάδα θα επιταχύνει τις έρευνες για φυσικό αέριο σε Κρήτη και Ιόνιο

Την ίδια ώρα, με το ζήτημα της επιτάχυνσης των ερευνών στην Ελλάδα ασχολείται με δημοσίευμά του και το Reuters.

Η Ελλάδα σχεδιάζει να επιταχύνει τις έρευνες φυσικού αερίου στα δυτικά και νότια ύδατά της σε μια νέα προσπάθεια αξιοποίησης των εγχώριων πόρων εν μέσω εκτίναξης των τιμών της ενέργειας και των ανησυχιών για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.

Η Ελλάδα, αναφέρει το Reuters,  παρήγαγε μικρές ποσότητες και έχει προσπαθήσει να διερευνήσει το δυναμικό υδρογονανθράκων της, αλλά οι χαμηλές τιμές του αργού τα προηγούμενα χρόνια και η στροφή προς την πράσινη ενέργεια εμπόδισαν τα σχέδια.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι φόβοι για τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν επιδεινώσει το άλμα των τιμών, αναγκάζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναζητήσει τρόπους για να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο κατά τα δύο τρίτα φέτος και να την τερματίσει «πολύ πριν το 2030».

Αυτό έχει αυξήσει την ανάγκη της Ελλάδας, η οποία καλύπτει περίπου το 40% της ετήσιας ζήτησης της με ρωσικό αέριο, να αξιοποιεί εγχώριους πόρους.

«Τις επόμενες ημέρες, η Ελλάδα θα κάνει ανακοινώσεις για επιτάχυνση των εξερευνήσεων στο Ιόνιο Πέλαγος και δυτικά της Κρήτης», δήλωσε στο Reuters κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί.

«Το νέο γεωπολιτικό και ενεργειακό περιβάλλον… απαιτεί από κάθε χώρα να κάνει ακόμη πιο αποφασιστικά βήματα προς την ενεργειακή της ασφάλεια και επάρκεια αναζητώντας νέες πηγές ενέργειας».

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις για τη στρατηγική της χώρας στο θέμα μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δήλωσε δεύτερο κυβερνητικό στέλεχος.

Η Ελλάδα είχε ενδείξεις για σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου, της τάξης των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, σύμφωνα με πηγές.

Ανώτερο στέλεχος της ελληνικής επιτροπής υδρογονανθράκων, αναφέρει το δημοσίευμα, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η αρχή έχει προτείνει ένα «φιλόδοξο αλλά εφικτό» σχέδιο εξερεύνησης φυσικού αερίου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δοκιμαστική γεώτρηση σε περίπου τέσσερα χρόνια.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια κατέχουν άδειες εξερεύνησης φυσικού αερίου στο Ιόνιο Πέλαγος και ολοκλήρωσαν πρόσφατα σεισμικές έρευνες στην περιοχή, ένα σημαντικό βήμα για την αποσαφήνιση της θέσης και του μεγέθους τυχόν πιθανών αποθεμάτων.

H κοινοπραξία των TotalEnergies  , ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια διαθέτει επίσης άδειες εξερεύνησης για δύο υπεράκτια οικόπεδα που βρίσκονται δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Το κράτος θα ήταν πρόθυμο να δώσει στους επενδυτές περισσότερο χρόνο για τη συλλογή σεισμικών δεδομένων της περιοχής εάν το ζητούσαν, είπε ένας από τους αξιωματούχους.

Διαβάστε επίσης

Σκρέκας: Τα εναλλακτικά μέτρα που μελετά η Ελλάδα εάν η Ρωσία κλείσει τις στρόφιγγες

Σκληρό μπρα-ντε-φερ για τον East Med – Παρέμβαση Βαρβιτσιώτη στο Mononews

Φυσικό αέριο: Επιτάχυνση των ερευνών για υδρογονάνθρακες – Στόχος για πρώτες γεωτρήσεις το 2025