Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Ενέργεια

Χριστοδουλίδης (Κύπρος): Δεν έπρεπε να δώσουμε ποτέ τον τερματικό σταθμό LNG στους Κινέζους

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης

Σε δήλωση πως το έργο του τερματικού σταθμού στο Βασιλικό θα υλοποιηθεί και πως δεν έπρεπε ποτέ να δοθεί σε αυτήν την εταιρεία, την κινεζική CPP-METRON Consortium Ltd (CMC) προέβει την Δευτέρα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Παρευρισκόμενος στην τελετή επαναπατρισμού των αρχαιοτήτων και εκκλησιαστικών κειμηλίων, που είχαν κλαπεί και εξαχθεί παράνομα από τον αρχαιοκάπηλο Aydin Dikmen και κρατούνταν από τις γερμανικές Αρχές, στο Κυπριακό Μουσείο, και κληθείς να σχολιάσει το θέμα της υλοποίησης του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «το πρώτο που θέλω να αναφέρω με απόλυτη βεβαιότητα είναι ότι δεν έπρεπε ποτέ να δοθεί σε αυτήν την εταιρεία το συγκεκριμένο έργο». Εκ του αποτελέσματος, συνέχισε, δεν μπορεί να το υλοποιήσει.

Οι δηλώσεις αυτές έλαβαν χώρα αφότου η κινεζική κοινοπραξία CPP-Metron ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη σύμβαση με την Κυπριακή Δημοκρατία για την κατασκευή του πρώτου τερματικού σταθμού εισαγωγής φυσικού αερίου στη Μεγαλόνησο, στο Βασιλικό πριν λίγες μέρες.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ήδη έχουν ληφθεί κάποιες αποφάσεις, υπογραμμίζοντας ότι «το έργο θα υλοποιηθεί».

Συμπλήρωσε ότι η υλοποίηση του έργου είναι ένας πυλώνας του σχεδιασμού της Κυβέρνησης, για μείωση στην τιμή του ηλεκτρισμού. «Η χώρα μας είναι από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την πιο υψηλή τιμή στον ηλεκτρισμό. Στον σχεδιασμό μας, που είναι ένας ολιστικός σχεδιασμός, υπάρχουν τρεις συγκεκριμένοι πυλώνες, για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο που υποσχεθήκαμε στον κυπριακό λαό, και σε αυτό το πλαίσιο φυσικά και το έργο θα προχωρήσει», σημείωσε.

Κληθείς να αναφερθεί ειδικότερα στην πλωτή μονάδα «Προμηθέας», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «έχουμε και γι’ αυτό ήδη κάνει συγκεκριμένο σχεδιασμό, Σχέδιο Β’ σε περίπτωση που αυτές οι συζητήσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτήν τη στιγμή, για τη συγκεκριμένη πηγή δεν έχουν αποτέλεσμα».

«Να αναμένουμε, να δούμε πώς θα εξελιχθεί και αναλόγως θα μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα. Επαναλαμβάνω, έχουμε τον σχεδιασμό, αν δεν οδηγήσουν σε επιθυμητό αποτέλεσμα, για την πτυχή που αφορά στον Προμηθέα», κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Διαβάστε επίσης:

Χρήστος Σταϊκούρας για φράγμα Τσικνιά : Το έργο θα εξυπηρετεί 100.000 κατοίκους

Πόσο συχνά να καθαρίζετε με ηλεκτρική σκούπα

Χατζηδάκης – Ζαχαράκη υπέγραψαν ΚΥΑ: Άτομα με αναπηρία εντάσσονται στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό