• Ενέργεια

    Πράσινα τιμολόγια Αυγούστου: Από την Ελίν το φθηνότερο – Οι τιμές όλων των προμηθευτών

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης


    Με εκπτώσεις συγκράτησαν τις αυξήσεις της χονδρεμπορικής τιμής του Ιουλίου στο πράσινο τιμολόγιο, οι εταιρείες προμήθειας και ανακοίνωσαν τιμές για το πράσινο τιμολόγιο του Αυγούστου, κατά μέσο όρο στα 16-17 λεπτά/κιλοβατώρα.

    H χονδρεμπορική ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσε άνοδο 37% τον Ιούλιο και είχε μέση τιμή τα 135,54 ευρώ/MWh από τα 98,89 ευρώ η μεγαβατώρα που ήταν η μέση τιμή του Ιουνίου. Σημειώνεται ότι η μέση τιμή του Ιουλίου σημείωσε μείωση τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί ο μέσος όρος, ο οποίος είχε φτάσει να είναι έως και 40% υψηλότερος από τον Ιούνιο.

    Όμως οι εταιρείες προμήθειας απορρόφησαν λιγότερο ή περισσότερο την αύξηση αυτή. Οι περισσότερες έκαναν κάποιες αυξήσεις στις τιμές τους από τον Ιούλιο, ενώ  3 εταιρείες διατήρησαν τις τιμές του Ιουλίου και μία έκανε μείωση τιμής, η Ελίν.

    Τονίζεται ότι το υπουργείο ανακοίνωσε επιδότηση 1,6 λεπτά/κιλοβατώρα έως τις 500 κιλοβατώρες  ποσό το οποίο θα αφαιρείται από τις τιμές που ανακοινώνουν οι εταιρείες.

    Η Ελίν ανακοίνωσε το φθηνότερο πράσινο τιμολόγιο για το μήνα Αύγουστο στα 15,8 λεπτά/κιλοβατώρα, μειώνοντας κατά 5% την τιμή που είχε ανακοινώσει για τον προηγούμενο μήνα.

    Οι τιμές στα πράσινα τιμολόγια του Αυγούστου κινούνται από 15,80  λεπτά /κιλοβατώρα που είναι το τιμολόγιο της  Elin μέχρι τα 17,8 λεππτά/κιλoβατώρα της Volton για το πράσινο τιμολόγιο.

    Η ΔΕΗ επίσης απορρόφησε σημαντικό μέρος της αύξησης της χονδρεμπορικής τιμής και τον Ιούλιο στο πράσινό τιμολόγιό της, όπως είχε κάνει και τον Ιούνιο, παρέχοντας έκπτωση 31% επί της βασικής χρέωσης. Ωστόσο, αυτό το μήνα 4 εταιρείες παρουσίασαν χαμηλότερη τιμή στο πράσινο τιμολόγιο από τη ΔΕΗ.

    Οι τιμές Αυγούστου

    ΕΛΙΝ : Στα  15,80 λεπτά/κιλοβατώρα είναι το πράσινο του Αυγούστου, από 16,637 λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιούλιο από  14,8 λεπτά/ κιλοβατώρα τον Ιούνιο και από 9,5 λεπτά/κιλοβατώρα το Μάιο. Η Ελίν είναι η μόνη εταιρεία προμήθειας που προχώρησε σε μείωση τιμής σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και έχει τη χαμηλότερη τιμή στο πράσινο τιμολόγιο.

    ΗΡΩΝ:  Στα 15,87   λεπτά/κιλοβατώρα είναι η τιμή του πράσινου τιμολογίου της εταιρείας και τον Αύγουστο διατηρώντας την τιμή που είχε και τον Ιούλιο.

    Εlpedison: Στα 15,85 λεπτά/κιλοβατώρα ανέρχεται η τιμή του πράσινου τιμολογίου τον Αύγουστο για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες και 19,95 λεπτά για όσες είναι πάνω από τις πρώτες 100 κιλοβατώρες. Η εταιρεία αύξησε την τιμή από τον Ιούλιο που ήταν14,8 λεπτά/κιλοβατώρα για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες και 18,8 λεπτά/κιλοβατώρα για τις υπόλοιπες.

    Protergia:  Στα 15,99 λεπτά/κιλοβατώρα είναι η τιμή του πράσινου τιμολογίου της εταιρείας τον Αύγουστο όπως ήταν και τον Ιούλιο από 16,4 λεπτά /κιλοβατώρα που ήταν τον Ιούνιο με έκπτωση συνέπειας. Χωρίς την έκπτωση συνέπειας η τιμή Αυγούστου φτάνει τα 22 λεπτα/κιλοβατώρα.

    ΔΕΗ:  Στα 16,39 λεπτά/κλοβατώρα είναι η χρέωση για το πράσινο τιμολόγιο τον Αύγουστο, από 13,55 λεπτά/κιλοβατώρα  που ήταν  τον Ιούλιο από 11,89 λεπτά /κιλοβατώρα τον Ιούνιο και 10,65 λεπτά/κιλοβατώρα που ήταν το Μάιο για καταναλώσεις εως 500 κιλοβατώρες.

    Όπως ανέφερε η εταιρεία, “η ΔΕΗ για τρίτο συνεχόμενο μήνα συγκρατεί καταλυτικά τις αυξήσεις στη χονδρική του ρεύματος προς όφελος των πελατών της με την τιμή του πράσινου οικιακού τιμολογίου της για τον Αύγουστο (πριν την όποια κρατική επιδότηση)  να διαμορφώνεται στα 0,16391 ευρώ/kwh, εφαρμόζοντας έκπτωση 53%. Αντίστοιχα, και στα πράσινα τιμολόγια για τους επαγγελματίες η ΔΕΗ εφαρμόζει έκπτωση 45% και η τιμή της κιλοβατώρας ανέρχεται σε 0,18331”.

    Φυσικό Αέριο: Στα 16,69 λεπτά διαμορφώθηκε το πράσινο τιμολόγιο της Φυσικό αέριο για τον Αύγουστο ενώ  τον Ιούλιο ήταν στα 13,99 λεπτά/κιλοβατώρα

    Volton: Στα 17,8 λεπτά είναι  η τιμή που ανακοίνωσε  για το πράσινο τιμολόγιο του Αυγούστου από 15,88 λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιούλιο.

    NRG: Στα 17,13  λεπτά/κιλοβατώρα είναι η τιμή που ανακοινώθηκε για το πράσινο τιμολόγιο τον Αύγουστο όσο ήταν και τον Ιούλιο για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες( με οριζόντια έκπτωση και έκπτωση συνέπειας) από 15,9 λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιούνιο από 10,96 λεπτά/κιλοβατώρα που ήταν το Μάιο. Μετά τις 500 κιλοβατώρες  η εταιρεία δίνει τιμή 18,73 λεπτά/κιλοβατώρα.

    Διαβάστε επίσης:

    Τροπολογία για ειδική εισφορά στην ενέργεια: Στα 10 ευρώ/ Mwh για τον Αύγουστο – Έως 3μηνη παράταση

    Ποιος είναι ο Νορβηγός μεγιστάνας που πούλησε τα ξενοδοχεία στην Premia και η καλλονή σύζυγός του

    Τι είδε στον «Φρεσκούλη» η Μαριάννα Λάτση



    ΣΧΟΛΙΑ