• Ενέργεια

    Πώς η μείωση της παραγωγής του πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ+ περιπλέκει το έργο της Fed

    • NewsRoom
    Πετρέλαιο


    Η απόφαση αρκετών μελών του ΟΠΕΚ+ να περιορίσουν την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου κατά 1,16 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έως το τέλος του έτους, θα επιβαρύνουν περαιτέρω τις προσπάθειες της Fed να περιορίσει τον παγκόσμιο πληθωρισμό, αναφέρει σε άρθρο του το CNBC.

    Η Ουάσιγκτον έσπευσε να επικρίνει την απόφαση που ανακοινώθηκε την Κυριακή και η οποία ακολουθεί μετά την πρόθεση της Ρωσίας να μειώσει τη δική της παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως από τα επίπεδα παραγωγής του Φεβρουαρίου.

    «Δεν πιστεύουμε ότι οι περικοπές ενδείκνυνται αυτή τη στιγμή, δεδομένης της αβεβαιότητας της αγοράς – και το έχουμε καταστήσει σαφές», δήλωσε εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Reuters.

    Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έχει επανειλημμένα επικρίνει τον ΟΠΕΚ+ για τις περικοπές της παραγωγής του, επικαλούμενη τον πληθωριστικό φόρο στα νοικοκυριά και την “συντροφικότητα” του με την Ρωσία, η οποία έχει πληγεί από τις κυρώσεις της Δύσης.

    Το πετρέλαιο σημείωσε άλμα στο ξεκίνημα της εβδομάδας μετά την απροσδόκητη ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ για τις περικοπές στην παραγωγή αργού, με τα συμβόλαια του brent να φτάνουν στα 84,58 δολάρια το βαρέλι.  Την ίδια ώρα το WTI κινείται με άνοδο άνω του 5% στα 80,13 δολάρια το βαρέλι.

    Την ίδια ώρα, αναλυτές επισημαίνουν ότι η πιθανότητα το αργό πετρέλαιο να φτάσει τα 100 δολάρια έχει αυξηθεί και πάλι.

    Ταχύτερη αύξηση του πληθωρισμού

    «Η αναμενόμενη αύξηση των τιμών του πετρελαίου για το υπόλοιπο του έτους ως αποτέλεσμα αυτών των περικοπών θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον παγκόσμιο πληθωρισμό, προκαλώντας μια πιο επιθετική στάση για τις αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο. Αυτό, ωστόσο, θα μείωνε την οικονομική ανάπτυξη και την επέκταση της ζήτησης πετρελαίου», δήλωσε ο Victor Ponsford της Rystad Energy σε σημείωμά του.

    Ο Tamas Varga της PVM, επεσήμανε τους ευρύτερους πολιτικούς κινδύνους των οργανωμένων εθελοντικών περικοπών, λέγοντας στο CNBC ότι ο γενικός πληθωρισμός θα αυξηθεί ταχύτερα από το αναμενόμενο.

    «Ωστόσο οι κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να μην αποκλίνουν από την πορεία της επιβράδυνσης της αύξησης των επιτοκίων, καθώς η πολιτική τους διαμορφώνεται κυρίως από τα στοιχεία για τον δομικό πληθωρισμό, τα οποία δεν θα επηρεαστούν τόσο από τις ισχυρότερες τιμές του πετρελαίου, καθώς από αυτόν εξαιρούνται τα καύσιμα και τα τρόφιμα», τόνισε.

    Ο ρόλος των τραπεζών

    Ανώνυμη πηγή προσκείμενη στον ΟΠΕΚ+ είπε, σύμφωνα με το CNBC, ότι οι συζητήσεις για συντονισμένες περαιτέρω περικοπές της παραγωγής κέρδισαν έδαφος στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, όταν η αστάθεια στον τραπεζικό τομέα μετά την κατάρρευση τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη και οι αποτυχίες αρκετών τραπεζών των ΗΠΑ και της Ελβετίας υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε πιο ιστορικά ασταθή περιουσιακά στοιχεία, όπως το πετρέλαιο.

    «Αυτό που συνέβη με τις τιμές του πετρελαίου τις τελευταίες τρεις εβδομάδες δεν είχε να κάνει με πετρελαϊκούς παράγοντες, είχε να κάνει με την τραπεζική κρίση και τους φόβους που την ακολουθούν. Είχαμε επίσης μια τεράστια αύξηση στη short αγορά, και αυτό είναι κάτι που ο ΟΠΕΚ θέλει πολύ να ξεπεράσει», ανάφερε στο CNBC η Amrita Sen, συνιδρύτρια και διευθύντρια έρευνας στην Energy Aspects.

    H συντονισμένη απόφαση της Κυριακής, δημιουργεί ουσιαστικά μια δεύτερη, ανεπίσημη συμφωνία πάνω από την υπάρχουσα επίσημη στρατηγική του ΟΠΕΚ+ που δεν απαιτεί επίσημες δεσμεύσεις και που μπορούν να την υπερασπιστούν πιο εύκολα τα εθνικά υπουργεία σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν πιέσεις είτε από τις κυβερνήσεις τους είτε από κρατικές εταιρείες πετρελαίου να αυξήσουν την παραγωγή και τα βραχυπρόθεσμα έσοδα.

    Οι ανεξάρτητες περικοπές παρακάμπτουν επίσης την ανάγκη για ομόφωνη έγκριση των μελών του ΟΠΕΚ+ και αποφεύγουν τις κατηγορίες για οργανωμένη αντικαταναλωτική συμπεριφορά.

    Ωστόσο, μία τέτοια κίνηση δεν θα γεφυρώσει την αυξανόμενη πολιτική ρήξη μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας, της ηγέτιδας του ΟΠΕΚ+ και της κυβέρνησης Μπάιντεν, της οποίας η επιρροή υποκαθίσταται όλο και περισσότερο από την Κίνα στη Μέση Ανατολή, αναφέρει το CNBC.

    Διαβάστε ακόμη:

    Πετρέλαιο: Εκτίναξη της τιμής έως 8% μετά τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ+



    ΣΧΟΛΙΑ