Ακόμη μια προσπάθεια να αρθούν οι δισταγμοί  της Γερμανίας για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, θα γίνει σήμερα στην Πράγα στην έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας.

Πολλοί ωστόσο δεν ελπίζουν σε ιδιαίτερες εξελίξεις, αφού τίποτα ουσιαστικά δεν μπορεί να εγγυηθεί την κατάσταση της ζήτησης και των τιμών στην αγορά αερίου την επόμενη της επιβολής του πλαφόν μάλιστα στο ξεκίνημα του χειμώνα.

Στόχος ωστόσο, των υπουργών Ελλάδας, Βελγίου, Πολωνίας και Ιταλίας που προτείνουν το πλαφόν και να πεισθούν τα κράτη μέλη που διατηρούν επιφυλάξεις ότι η πρότασή τους δεν απειλεί την ασφάλεια εφοδιασμού. Οι τέσσερις χώρες έχουν υποβάλει ενημερωτικό υπόμνημα στα μέλη του Συμβουλίου, απαντώντας στις «ενστάσεις» της Επιτροπής ενώ θετικές στην ιδέα ενός πλαφόν είναι 16 χώρες συνολικά. Από την άλλη, δώδεκα χώρες εξακολουθούν να προβάλλουν αντιρρήσεις, με πρώτη τη Γερμανία που θεωρεί, όπως και η Επιτροπή, ότι η ιδέα των 16 αν εφαρμοστεί θα θέσει σε κίνδυνο τις προμήθειες ενέργειας.

Η πρόταση αφορά τη θέσπιση ενός  ανώτατου ορίου για όλο το φυσικό αέριο που εισάγεται στην Ευρώπη,  με  έναν «δυναμικό διάδρομο» διακυμάνσεων και δυνατότητας συναλλαγών πάνω από το πλαφόν στην περίπτωση που δεν καλύπτεται η ζήτηση.

Η συζήτηση σήμερα, αφορά τις “τεχνικές λύσεις”, της πρότασης για πλαφόν δηλαδή τα σενάρια για κάθε ενδεχόμενο συνεπειών,  ώστε να καθησυχαστούν οι ανησυχίες.

Στην πρόταση για το πλαφόν παρουσιάζονται 3 σενάρια : «Α. Καμία φυσική έλλειψη», «Β. Πιθανή φυσική έλλειψη», «Γ. Φυσική έλλειψη». Αν το πλαφόν θα τεθεί -όπως στοχεύεται- χαμηλότερα από τις τιμές, που έχουν σήμερα οι τιμές του υγροποιημένου αερίου (LNG), τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία, θα επικρατήσει στο σενάριο “Β”, θα υπάρξει έλλειψη και θα πρέπει να γίνονται αγορές από τον δυναμικό διάδρομο.

Και το ερώτημα είναι πόση θα είναι αυτή η ζήτηση, σε ποιες τιμές μπορεί να φτάσει το φυσικό αέριο και ποιος θα καλύπτει τη διαφορά από την τιμή του πλαφόν.   Και επίσης δημιουργείται το ερώτημα:  η δυνατότητα συναλλαγών σε τιμές πάνω από το πλαφόν δεν ακυρώνει το ίδιο το πλαφόν; Γιατί οι προμηθευτές να προτιμήσουν να κάνουν συναλλαγές στην τιμή του πλαφόν,….αν μπορούν να την υπερβούν;

Επίσης, θα συζητηθεί, ο δεύτερος στόχος μείωσης της κατανάλωσης φυσικούς αερίου και κατ επέκταση μείωσης της ζήτησης, ως πιο ασφαλής τρόπος να μειωθεί η τιμή.

Ναι να μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου, άγνωστο το πώς

Όπως φάνηκε από τη Σύνοδο αρχηγών των κρατών -μελών, οι περισσότερες από τις 27 χώρες της ΕΕ θέλουν να περιοριστούν οι τιμές του φυσικού αερίου, αλλά διαφωνούν στους τρόπους. Οι κύριες προτάσεις είναι δύο : Ένα ανώτατο όριο για όλο το φυσικό αέριο, με  έναν «δυναμικό διάδρομο» για την περίπτωση που δεν καλύπτεται η ζήτηση και η πρόταση για ένα ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται ειδικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΕΕ συζητά το θέμα εδώ και εβδομάδες, μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα, αν και οι 27 έχουν συμφωνήσει άλλα κοινά βήματα για να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν την οξεία ενεργειακή κρίση καθώς οι ανεξέλεγκτες τιμές απειλούν να επιφέρουν ύφεση στο μπλοκ.  Κοινός στόχος είναι η μείωση των υψηλών τιμών της ενέργειας.

Η πρόταση της Κομισιόν, αφορά άλλα μέτρα, όπως διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές LNG και κοινές αγορές από μια ενεργειακή πλατφόρμα αλλά επί της ουσίας απορρίπτει την ιδέα 15 κρατών-μελών για το γενικό πλαφόν στη χονδρική τιμή του αερίου, λόγω των κινδύνων που ενέχει για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.

Προτείνει επίσης την εισαγωγή νέου σημείου αναφοράς για το ΥΦΑ, προκειμένου να αποσυνδεθεί από το χρηματιστήριο του Άμστερνταμ (TTF) και αφήνει ανοιχτή τη δυνατότητα «προσωρινού» καθορισμού ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (κατά το υπόδειγμα της Ισπανίας).

Διαβάστε επίσης

Στο 12% ο πληθωρισμός το Σεπτέμβριο – Εκτοξεύτηκε 332% το φυσικό αέριο, 65,1% το πετρέλαιο θέρμανσης και 30,5% το ρεύμα