Το πετρέλαιο συνεχίζει να υποχωρεί λόγω της ανησυχίας ότι μια έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα θα επιβαρύνει την παγκόσμια ζήτηση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate υποχώρησαν κοντά στα 105 δολάρια το βαρέλι μετά την πτώση κατά 7% που σημείωσαν την Δευτέρα.

Η Κίνα αντιμετωπίζει την χειρότερη έξαρση κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας, πριν από δύο χρόνια. Η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον δοκιμάζει τη στρατηγική Covid Zero που εφαρμόζει ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο.

Η αναζωπύρωση του ιού προσθέτει άλλη μια πηγή αστάθειας στην αγορά παράλληλα με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Ο OPEC+, εν τω μεταξύ, συνεδριάζει την Πέμπτη για να συζητήσει την πολιτική εφοδιασμού του για τον Μάιο και σύμφωνα με τις ενδείξεις θα τηρήσει το υφιστάμενο σχέδιό του και θα επικυρώσει μία ακόμη μέτρια αύξηση της παραγωγής.

China's Covid resurgence has raised concerns about demand
Η αναζωπύρωση του Covid στην Κίνα έχει προκαλέσει ανησυχίες για τη ζήτηση πετρελαίου

Η Σαγκάη είναι η τελευταία κινεζική πόλη που έχει παγιδευτεί από το νέο ξέσπασμα του κορονοϊού.

Η Rystad Energy εκτίμησε ότι ένα κλιμακωτό lockdown σε ολόκληρο τον οικονομικό κόμβο θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου έως και 200.000 βαρέλια την ημέρα κατά τη διάρκεια των περιορισμών σε όλη την πόλη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg, περίπου 62 εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα είτε βρίσκονται σε lockdown είτε πρόκειται να τεθούν.

Αύξηση τιμολόγησης

Στο μεταξύ, η Saudi Aramco πιθανότατα θα αυξήσει την τιμολόγηση της κύριας κατηγορίας αργού της για τους πελάτες της Ασίας σε επίπεδα ρεκόρ, παρά το γεγονός ότι η Κίνα δίνει μάχη με τον ιό, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, σηματοδοτώντας μια ανοδική προοπτική παρά τον κίνδυνο για τη ζήτηση.

Η Aramco συνήθως ανακοινώνει επίσημες τιμές τις πρώτες πέντε ημέρες του μήνα.

«Είναι δύσκολο να περιοριστεί σύντομα η αστάθεια», δήλωσε ο Daniel Hynes, αναλυτής εμπορευμάτων στην Australia and New Zealand Banking Group Ltd.

Τα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου του WTI υποχωρούσαν νωρίτερα κατά 0,8%, στα 105,08 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Τα αντίστοιχα συμβόλαια του brent με το ίδιο ποσοστό απωλειών, διαπραγματεύονταν στα 111,63 δολάρια το βαρέλι στο ICE, μετά από την πτώση σχεδόν 7% που κατέγραψαν την Δευτέρα.

«Επιφυλασσόμαστε για μεγάλη αστάθεια και υψηλότερες τιμές τους επόμενους αρκετούς μήνες», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Φόρουμ Ενέργειας Joseph McMonigle σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television. «Μπορούμε να δούμε μεγάλες διακυμάνσεις. Είναι πιθανά τα 150 δολάρια το βαρέλι».

Διαβάστε ακόμη:

Πετρέλαιο: Βουτιά 7% έφερε το lockdown στη Σαγκάη