ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το πετρέλαιο υποχωρεί καθώς οι έμποροι σταθμίζουν τις δυνατότητες των ρωσικών εξαγωγών και τον τρόπο με τον οποίο τα lockdown στην Κίνα επηρεάζουν τη ζήτηση.
Το West Texas Intermediate διαπραγματεύτηκε κοντά στα 108 δολάρια το βαρέλι μετά από την πτώση 4% κατά τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις. Οι επενδυτές αποφεύγουν τις μετοχές και πολλά από τα εμπορεύματα, αφού αξιωματούχοι της Fed επιβεβαίωσαν εκ νέου ότι θα έρθει πολύ πιο αυστηρή νομισματική πολιτική για να μετριαστεί η υπερθέρμανση της οικονομίας και ο πληθωρισμός.
Οι προοπτικές του αργού είναι επίσης θολές, καθώς η Κίνα αγωνίζεται να περιορίσει το νέο κύμα κρουσμάτων του Covid-19. Ενώ το οικονομικό κέντρο της Σαγκάης έχει αρχίσει να βγαίνει από το αυστηρό lockdown, υπήρξαν νέα κρούσματα σε άλλες πόλεις και αναστάτωση στο Πεκίνο. Η χώρα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο.
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να προχωρήσει σε εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου, αλλά πρέπει να διαχειριστεί την αντίθεση της Ουγγαρίας σε μία τέτοια κίνηση.
«Δεν βλέπουμε μια διαρκή έλλειψη» πετρελαίου καθώς άλλη παραγωγή, συμπεριλαμβανομένου του σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, θα συμπληρώσει την προσφορά, δήλωσε ο Norbert Ruecker, αναλυτής της Julius Baer Group Ltd. στη Ζυρίχη. «Το χαμένο ρωσικό πετρέλαιο θα καλυφθεί από άλλες πηγές».
Η αγορά ήταν ασταθής από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο. Παρά την πρόσφατη αδυναμία, οι τιμές αυξήθηκαν σχεδόν κατά 45% φέτος.
«Οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν περιορισμένες», δήλωσε ο Hans van Cleef, οικονομολόγος ενέργειας στην ABN Amro Bank NV. «Οι ανησυχίες για τον εφοδιασμό σχετικά με τις εξαγωγές από τη Ρωσία – ακόμα και παρά τις πρόσφατες παρατηρήσεις της Ρωσίας ότι η παραγωγή θα παραμείνει ισχυρή – αντισταθμίζονται από τη χαμηλότερη ζήτηση λόγω των lockdown στην Κίνα».
Τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου WTI υποχωρούσαν νωρίτερα κατά 1,7%, στα 107,70 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.
Τα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου του brent με απώλειες 1,1% διαπραγματεύονταν στα 107,88 δολάρια το βαρέλι στο ICE.
Διαβάστε ακόμη: