ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κερδίζουν έδαφος οι τιμές πετρελαίου, καθώς επικρατεί αισιοδοξία όσον αφορά τη ζήτηση, ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), προειδοποιεί για υψηλότερες τιμές φέτος, σχολιάζοντας τις περικοπές της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+.
Το Brent ενισχύθηκε σήμερα κατά 49 σεντς, ή 0,6%, στα 86,89 δολάρια το βαρέλι στις 14:18 μ.μ. ώρα Σαουδικής Αραβίας, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate αυξήθηκαν κατά 49 σεντς ή 0,6 τοις εκατό, στα 83,31 δολάρια.
Σημειώνεται ότι και οι δύο δείκτες αναφοράς, βρίσκονται σε σταθερό ράλι από τον Ιούνιο, με το αργό West Texas Intermediate να διαπραγματεύεται την Πέμπτη στο υψηλότερο επίπεδο φέτος και το Brent να φτάνει στην καλύτερη τιμή του από τον Ιανουάριο.
ΙΕΑ και ΟΠΕΚ διαφωνούν στην ζήτηση
Ο ΙΕΑ προειδοποίησε σήμερα ότι τα παγκόσμια αποθέματα θα μπορούσαν να μειωθούν απότομα το υπόλοιπο του 2023, οδηγώντας πιθανώς τις τιμές ακόμη υψηλότερα, αν και ο οργανισμός έχει πει πως αναμένει ότι η αύξηση της ζήτησης θα επιβραδυνθεί στο 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα το 2024, μειωμένα κατά 150.000 bpd από την προηγούμενη πρόβλεψή του.
Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ επανέλαβε την Πέμπτη ότι αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,25 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2024, σε σύγκριση με τα 2,44 εκατομμύρια το 2023.
Μάλιστα επεσήμανε ότι το 2024, η «σταθερή» οικονομική ανάπτυξη εν μέσω συνεχών βελτιώσεων στην Κίνα, αναμένεται να ενισχύσει την κατανάλωση πετρελαίου.
Ενώ τα στοιχεία έδειξαν ότι οι εισαγωγές αργού αυξήθηκαν από έτος σε έτος, οι συνολικές εξαγωγές της Κίνας υποχώρησαν 14,5% σε σχέση με πέρσι, με τις μηνιαίες εισαγωγές αργού να υποχωρούν από τα σχεδόν υψηλά ρεκόρ του Ιουνίου στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο.
Αλλάζει το κλίμα στην αγορά;
Το κλίμα στην αγορά ανέβασε ταχύτητα επίσης και από τα στοιχεία των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ την Πέμπτη για τον Ιούλιο, τα οποία τροφοδότησαν εικασίες ότι η Federal Reserve πλησιάζει στο τέλος του κύκλου της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων.
Τα στοιχεία αυτή την εβδομάδα έδειξαν επίσης ότι οι τιμές καταναλωτή της Κίνας έπεσαν σε αποπληθωρισμό, ενώ οι τιμές κράτησαν τις μειώσεις τον Ιούλιο, αυξάνοντας τις ανησυχίες για τη ζήτηση καυσίμων, στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Από πλευράς προσφοράς, οι τιμές υποστηρίχθηκαν από τις επεκτάσεις στις περικοπές παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, παράλληλα με τους φόβους για προσφορά που προκαλούνται από την διατάραξη των ρωσικών αποστολών πετρελαίου στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Ο επικεφαλής των αγορών στρατηγικής εμπορευμάτων και άνθρακα στην Εθνική Τράπεζα της Αυστραλίας, Baden Moore, δήλωσε ότι οι αγορές αργού είναι πιθανό να παρουσιάσουν έλλειμμα προσφοράς μέχρι το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αλλά σε μικρότερο από την πρόβλεψη του ΟΠΕΚ για έλλειμμα περίπου 2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.
«Αν και η πρόβλεψή μας για το έλλειμμα προσφοράς είναι χαμηλότερη, αναμένουμε ότι είναι αρκετό για να ωθήσει τις τιμές πάνω από 90 δολάρια/βαρέλι μέχρι το β’ εξάμηνο του έτους», είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: Reuters
Διαβάστε επίσης:
Τουρκία: Πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιούνιο – Κοντά στο 50% ο πληθωρισμός
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων το απόγευμα
- Κωστής Χατζηδάκης: Είχε παραγίνει η κατάσταση με τις τράπεζες – Σεβασμός στους Έλληνες πολίτες!
- Χάρι Γουίνστον: Το διαμέρισμα του «Βασιλιά των Διαμαντιών» πωλήθηκε για 24,5 εκατομμύρια δολάρια
- Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Επιπλέον έσοδα 2,5 δις από την φοροδιαφυγή