ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το πετρέλαιο συνεχίζει το ξέφρενο ανοδικό ράλι καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις για την Ουκρανία αυξάνονται, σε μία περίοδο κατά την οποία η παγκόσμια ζήτηση εκτινάσσεται, με τους φυσικούς δείκτες να υποδεικνύουν αυξανόμενη βραχυπρόθεσμη έλλειψη.
Το West Texas Intermediate σημείωσε κέρδη άνω του 1% για να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014, κλείνοντας επί οκτώ εβδομάδες με άνοδο. Το spread μεταξύ των δύο πλησιέστερων συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent πλησίασε τα 2 δολάρια το βαρέλι.
Η τελευταία άνοδος του εμπορεύματος έρχεται μετά από σειρά διπλωματικών επαφών που σημειώθηκαν το σαββατοκύριακο σχετικά με την Ουκρανία -συμπεριλαμβανομένης μιας τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν – αλλά δεν κατάφεραν να ρίξουν τους τόνους και να περιορίσουν τις εντάσεις.
Ενώ η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει για ενδεχόμενη επικείμενη επίθεση στην Ουκρανία, η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι σχεδιάζει να εισβάλει στην κατά πολύ μικρότερη της, γειτονική χώρα.
Το αργό έχει αυξηθεί καθώς η κρίση στην Ευρώπη πυροδότησε ένα ράλι που στηρίχθηκε στην αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης, τις διακοπές της προσφοράς και τη μείωση των αποθεμάτων.
Μια εισβολή στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τις κυρώσεις – αντίποινα από την ηγεσία των ΗΠΑ, κινδυνεύει να ανατρέψει τις παγκόσμιες ροές ενέργειας.
«Τα 100 δολάρια για την τιμή του πετρελαίου είναι ορατά”, δήλωσε ο Howie Lee, οικονομολόγος στην Oversea Chinese Banking Corp., προειδοποιώντας ότι μια σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μπορεί να οδηγήσει το αργό πολύ πάνω από αυτά τα επίπεδα. «Οι περιορισμοί της προσφοράς ήταν ο κύριος μοχλός για την άνοδο των τιμών του πετρελαίου στα 100 δολάρια, ακόμη και αν η ζήτηση παραμένει στα τρέχοντα επίπεδα».
Τα συμβόλαια Μαρτίου του WTI ενισχύονταν νωρίτερα κατά 1,6% στα 94,57 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Προηγουμένως η τιμή έφτασε στα 94,94 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο 2014.
Τα συμβόλαια Απριλίου του brent σημείωναν άνοδο κατά 1,3%, στα 95,66 δολάρια το βαρέλι στο ICE.
Τα κέρδη του αργού έχουν πυροδοτήσει παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις καθώς οι κορυφαίες οικονομίες ανακάμπτουν από την πανδημία.
Διαβάστε ακόμη:
Η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποιεί: Η βεβιασμένη αύξηση των επιτοκίων θα πνίξει την ανάπτυξη