Σημαντική άνοδο σχεδόν 1% παρουσιάζουν σήμερα Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου, φθάνοντας στο υψηλότερο σημείο τους από τον Απρίλιο, κυρίως λόγω της έντονης ζήτησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον μεγαλύτερο καταναλωτή καυσίμων στον κόσμο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Οκτωβρίου σημείωσαν άνοδο 76 σεντς, ή 0,90%, φτάνοντας τα 85,67 δολάρια το βαρέλι.

1

Ομοίως, το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate για τον Σεπτέμβριο σημείωσε άνοδο 76 σεντς, ή 0,93%, φθάνοντας τα 82,13 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 15,4 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 28 Ιουλίου, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη πτώση στα αποθέματα από το 1982.

Το ποσοστό αυτό ξεπέρασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών για πτώση 1,37 εκατομμυρίων βαρελιών.

Τα αποθέματα βενζίνης σημείωσαν επίσης μείωση 1,7 εκατομμυρίων βαρελιών, σε σύγκριση με εκτιμήσεις για πτώση 1,3 εκατομμυρίων βαρελιών.

Την ίδια στιγμή, τα αποθέματα αργού πετρελαίου σε άλλες περιοχές μειώνονται επίσης, καθώς η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά.

Υπενθυμίζεται ότι η Σαουδική Αραβία, ο de facto ηγέτης του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ), έχει εφαρμόσει μεγάλες περικοπές στην παραγωγή, ενώ οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα παρατείνει την μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, για έναν ακόμη μήνα.

Αν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για νέες μειώσεις, που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, όταν θα συνεδριάσει ο OPEC+, οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για καιρό.

Ωστόσο, ενώ οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να συνεχίσουν να αυξάνονται, οι αναλυτές πιστεύουν ότι δεν μπορεί να ξεπεράσουν τα 90 δολάρια το βαρέλι λόγω των πιέσεων της γενικής  ύφεσης στην Ευρώπη.

Επιπλέον, μετά το πέρας της καλοκαιρινής αιχμής της ζήτησης, οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να φτάσουν στο τέλος της ανοδικής τους τάσης.

Οι ανησυχίες σχετικά με την επιβράδυνση της αγοράς πετρελαίου στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, και ο αδύναμος μεταποιητικός δείκτης PMI, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, περιόρισαν τα κέρδη.

Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, η αγορά αργού από την Κίνα ήταν περισσότερο ευκαιριακή, παρά προϊόν ζήτησης, καθώς η αγορά παραμένει υπό την δυνητική πολιτική αστάθεια.

“Φωτιά” οι τιμές και στην Ελλάδα

Οι ήδη υψηλές τιμές των καυσίμων ανέβηκαν εκ νέου κάνοντας ακόμη πιο ακριβές τις διακοπές των αδειούχων του Αυγούστου.

Οι τιμές φτάνουν ακόμη και τα 2,4 ευρώ το λίτρο στη βενζίνη που προμηθεύονται οι καταναλωτές σε πρατήρια της νησιωτικής Ελλάδας.

«Ο κόσμος διαμαρτύρεται θέλει να μετακινηθεί αλλά οι τιμές είναι πολύ υψηλές» επισημαίνει ο Πρόεδρος των Πρατηριούχων Ν. Ηρακλείου, Λυκούρος Σαμόλης.

Στις Κυκλάδες η μέση τιμή έφτασε στα 2,18 ευρώ, ενώ στα Δωδεκάνησα στα 2,09 ευρώ ανά λίτρο.

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η αμόλυβδη παραμένει οριακά κάτω από τα 2 ευρώ.

«Αυτές οι καθημερινές και μικρές αυξήσεις θα φτάσουν μέσα στα μέσα Αυγούστου στα μεγάλα αστικά κέντρα να έχει αγγίξει ή να ξεπεράσει τα 2 ευρώ» σημειώνει ο αντιπρόεδρος των Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, Γιώργος Ασμάτογλου.

Πανελλαδικά, η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει ανέβει μέσα σε ένα μήνα στα 1,94 ευρώ από 1,86.

Πηγή: Reuters 

Διαβάστε επίσης: 

Καύσιμα «φωτιά»: Σε ανοδική τροχιά οι τιμές – Η βενζίνη άγγιξε και τα 2,4 ευρώ το λίτρο

Τιμές ενέργειας: Τι αλλάζει με τις επιδοτήσεις – Μπορούν να καλύψουν τον κίνδυνο του επόμενου χειμώνα;

Κίνα: Επενδύει $17 δισ. σε 6 πυρηνικούς αντιδραστήρες