ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Απότομη άνοδο 4% ή κατά 2 δολάρια σημείωσαν σήμερα οι τιμές του «μαύρου χρυσού», υπό τον φόβο ότι οι μάχες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν τη Μέση Ανατολή και να συρρικνώσουν την παγκόσμια προσφορά.
Ακόμη ένας λόγος βέβαια για την αύξηση είναι και η αυστηροποίηση των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά των ρωσικών εξαγωγών αργού, που επιτείνει την ανησυχία για την προσφορά, σε μια ήδη «σφικτή» αγορά ενέργειας.
Η τιμή του πετρελαίου Brent στα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον Δεκέμβριο διαπραγματευόταν 4% υψηλότερα, στα 89,46 δολάρια ανά βαρέλι το πρωί, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού (West Texas Intermediate) για τον Νοέμβριο σημείωνε άνοδο 4,2%, στα 86,38 δολάρια ανά βαρέλι.
Επιστροφή στα 90 δολάρια
Η επιστροφή στα 90 δολάρια/βαρέλι έρχεται αφότου οι ΗΠΑ επέβαλαν χθες κυρώσεις σε δύο ναυτιλιακές εταιρείες, οι οποίες φαίνεται ότι παραβίασαν το πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου που έχει επιβάλει η G7, ένα μέτρο ισορροπίας προκειμένου να μη σταματήσει η ροή ρωσικού πετρελαίου στην αγορά, αλλά και να «συγκρατηθεί» η πολεμική μηχανή της Ρωσίας.
Σημειώνεται ότι η G7, η Αυστραλία και η ΕΕ επέβαλαν ανώτατο όριο τιμής στα 60 δολάρια/βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο στις 5 Δεκεμβρίου πέρυσι.
Παράλληλα ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο απαγόρευσαν τις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου δια θαλάσσης.
Συνδυαστικά, τα μέτρα θεωρήθηκαν εκείνη την εποχή ότι αποτέλεσαν μακράν το σημαντικότερο βήμα για τον περιορισμό των εσόδων από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων που χρηματοδοτούν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Χθες, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC) δήλωσε ότι επέβαλε κυρώσεις σε δύο ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο με τιμή πάνω από το ανώτατο όριο τιμής: ένα στην Τουρκία και ένα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η κίνηση για τον περιορισμό των πωλήσεων ρωσικού πετρελαίου «καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη δέσμευσή μας να μειώσουμε τους πόρους της Ρωσίας για τον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας και να επιβάλουμε το ανώτατο όριο τιμών», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Wally Adeyemo.
«Γεμάτοι αβεβαιότητα»
Ταυτόχρονα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας περιέγραψε χθες τις συνθήκες της αγοράς ως «γεμάτες αβεβαιότητα», ωστόσο, είπε ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς δεν έχει ακόμη άμεσο αντίκτυπο στην προσφορά.
Ο IEA προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες της αγοράς λέγοντας ότι είναι έτοιμος να ενεργήσει για να διασφαλίσει ότι οι αγορές παραμένουν «επαρκώς εφοδιασμένες» σε περίπτωση απότομης έλλειψης εφοδιασμού.
Η απάντηση του οργανισμού ενέργειας περιλαμβάνει τα κράτη μέλη που απελευθερώνουν αποθέματα έκτακτης ανάγκης ή/και εφαρμόζουν μέτρα περιορισμού της ζήτησης.
Επισημαίνεται ότι το Ισραήλ δεν είναι σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και καμία σημαντική πετρελαϊκή υποδομή δεν βρίσκεται κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.
Σημειώνεται ακόμη ότι χθες ο ΟΠΕΚ, διατήρησε την πρόβλεψή του για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, επικαλούμενος ενδείξεις για ανθεκτικότητα της; παγκόσμιας οικονομίας – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – και αναμένοντας περαιτέρω αύξηση της ζήτησης στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.
Βrent: Σε τροχιά για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο των τελευταίων 6 ετών
Σύμφωνα με το Bloomberg, το brent βρίσκεται σε τροχιά για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο των τελευταίων έξι ετών.
Ενδεχόμενη κλιμάκωση του πολέμου, με εμπλοκή του Ιράν, θα μπορούσε να οδηγήσει την τιμή του αργού στα 150 δολάρια/βαρέλι, προκαλώντας «αιμορραγία» 1 τρισ. δολαρίων στην παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.
Επιπλέον, η κατάσταση επιβαρύνεται και από την προοπτική υψηλότερων επιτοκίων στις ΗΠΑ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Διαβάστε επίσης:
Αυξάνεται ο στόλος των τάνκερ, αυξάνονται και τα κέρδη για το ρωσικό πετρέλαιο
Ολοκληρώθηκε η συμφωνία Generali-Allianz για τη διάθεση της Tua Assicurazioni
Τζεφ Μπέζος: Αγοράζει για $79 εκατ. το αρχοντικό του γείτονά του στη Φλόριντα
Microsoft: Ανοίγει ο δρόμος για το mega deal $69 δισ. εξαγοράς της Activision