ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Το «πράσινο» ομόλογο της ΔΕΗ «είναι ένα ακόμη σημάδι της καινοτομίας της Ελλάδας στην αειφορία και, κυρίως, μια ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία γενικότερα», σημειώνει ο Αλεξ Πατέλης, μιλώντας στο EURACTIV με αφορμή την επιτυχημένη και πρωτοποριακή κίνηση της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας της Ελλάδας.
Στο ρεπορτάζ του το EURACTIV εξυμνεί την κίνηση της ΔΕΗ η οποία «δημιούργησε ένα ευρωπαϊκό παράδειγμα, μια καινοτομία, μέσα από τη χρηματοδότησή της με πράσινα ομόλογα».
«Το νέο ομόλογο της ΔΕΗ είναι το πρώτο ομόλογο υψηλής απόδοσης που συνδέεται με τη βιωσιμότητα στην ΕΕ, το οποίο πληρώνει αμοιβή στους επενδυτές εάν η εταιρεία δεν πιάσει τους στόχους μείωσης εκπομπών ρύπων άνθρακα», εξήγησε o Αλεξ Πατέλης, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι με την ανταπόκριση του ομολόγου της ΔΕΗ από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν πέρα από τις προσδοκίες της εταιρείας, όπως αποδεικνύεται και από την αναβάθμιση της συμφωνίας από 500 εκατ. ευρώ σε 650 εκατ. ευρώ », σημειώνει ο κ. Πατέλης, ενώ προσθέτει ότι «το 70% του ομολόγου καλύπτεται από ξένους επενδυτές, εκ των οποίων ένα μεγάλο κομμάτι προήλθε από εμβληματικούς, καθιερωμένους λογαριασμούς πραγματικών χρημάτων. Το εύρος και το βάθος του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος έχει μεγάλη σημασία.»
«Ήταν το πρώτο ομόλογο υψηλής απόδοσης που συνδέεται με τη βιωσιμότητα στην ΕΕ, ένα μέσο σταθερού εισοδήματος που δεσμεύει την εταιρεία να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 40% έως το 2022 – και να πληρώσει στους επενδυτές μια μεγάλη αμοιβή 50bp αν χάσει αυτόν τον στόχο», αναφέρει ο οικονομικός σύμβουλος του Έλληνα Πρωθυπουργού.
Το EURACTIV εξηγεί το σχέδιο για την απολιγνητοποίηση της ηλεκτρικής παραγωγής στην Ελλάδα και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα.
«Το σχέδιο βρίσκεται σε καλό δρόμο όπως είχε προγραμματιστεί», λέει ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Έλληνα Πρωθυπουργού. Αλλά προσθέτει ότι «η μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας απαιτεί δέσμευση για επενδύσεις που ξεδιπλώνεται. Για παράδειγμα, το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας, το οποίο θα υποβληθεί σύντομα στην τελική του μορφή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέπει το 37% των συνολικών 32 δισεκατομμυρίων να μεταβούν σε πράσινες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις».
«Τα πράσινα ομόλογα αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής καθώς δεσμεύουν την επενδυτική κοινότητα και ευθυγραμμίζουν τους στόχους. Ωστόσο, το σχέδιο της Ελλάδας πηγαίνει πολύ πέρα από αυτό», προσθέτει ο Άλεξ Πατέλης, ο οποίος εξήγησε ότι το Ελληνικό Πράσινο Σχέδιο περιλαμβάνει πολλά περισσότερα: ουσιαστική αναβάθμιση στην ενεργειακή απόδοση ιδιωτικών και δημόσιων κτιρίων, σημαντικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χρήση του φυσικού αερίου ως καύσιμο μετάβασης, βελτίωση της συνδεσιμότητας σε ολόκληρη τη χώρα, σημαντικές επενδύσεις στην ηλεκτροδότηση, την εγκατάσταση σταθμών αποθήκευσης μπαταριών, σημαντικές επενδύσεις για την αναβάθμιση της ενεργειακής υποδομής και μεταρρυθμίσεις του θεσμικού πλαισίου.
«Για αρκετό καιρό τώρα, η Ελλάδα έχει γίνει πάλι μια «φυσιολογική» χώρα», στους χρηματοοικονομικούς κύκλους, υποστηρίζει ο Πατέλης. Η χώρα έχει ήδη φτάσει σε ορισμένα ορόσημα στο δρόμο της αποκατάστασης της εικόνας της.
Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού σημειώνει μερικά από αυτά, όπως «η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ πριν από ένα χρόνο, η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών και η αύξηση του τραπεζικού δανεισμού σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προσελκύσει παγκόσμιο ιδιωτικό κεφάλαιο».
«Η ΔΕΗ είναι μια ρεκλάμα για τον μετασχηματισμό της Ελλάδας. Μια εταιρεία που έχανε ένα δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο έχει μετατραπεί, με την τιμή της μετοχής να αυξάνεται πολλές φορές», σημειώνει ο Πατέλης.
Σύμφωνα με τον Άλεξ Πατέλη, ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ χτίστηκε από σταθερή διαχείριση, υπό τον Γιώργο Στάση. «Διορίστηκε με βάση τα διοικητικά του διαπιστευτήρια και όχι τις πολιτικές του σχέσεις», σημειώνει ο Έλληνας οικονομικός σύμβουλος.
Η πράσινη μετάβαση είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος της κυβέρνησης, όπως αποδεικνύεται από τη σημαντική βαρύτητα που δόθηκε στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητάς μας, λέει ο Πατέλης στην EURACTIV, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν είναι ο μόνος τομέας ενδιαφέροντος, υπενθυμίζοντας και άλλες σημαντικές κινήσεις όπως η επένδυση της Microsoft στην Αττική και της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, ή αυτή της Volkswagen στην Αστυπάλαια για τη δημιουργία ενός πράσινου νησιού. «Είμαστε μια κυβέρνηση ελεύθερης αγοράς που πιστεύει στην ιδιωτική επιχειρηματικότητα και προσβλέπουμε στην προσέλκυση παγκόσμιου κεφαλαίου σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Πιστεύουμε στην οικοδόμηση μεσοπρόθεσμων σχέσεων με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα καθώς η Ελλάδα εμβαθύνει και διευρύνει την πρόσβαση στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές», σημειώνει ο Άλεξ Πατέλης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike