ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Παραπλανητικές διαφημίσεις από Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας σε σχέση με τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας που χορηγεί η Πολιτεία μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης εντόπισε η ΡΑΕ και προειδοποιεί ότι την Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022 θα δημοσιοποιήσει στην ιστοσελίδα της αυτές τις περιπτώσεις.
Συγκεκριμένα, η Αρχή αναφέρει:
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η εν λόγω επιδότηση του ενεργειακού κόστους των καταναλωτών χρηματοδοτείται από πόρους του ΤΕΜ, δηλαδή από κρατικούς πόρους, και δεν συνιστά έκπτωση που παρέχεται από τους Προμηθευτές, στο πλαίσιο της εμπορικής τους πολιτικής, όφειλε να είναι αυτονόητο ότι οποιαδήποτε αναφορά, απεικόνιση ή συνυπολογισμός του ποσού εκ της εν λόγω κρατικής επιδότησης στα νέα τιμολόγια των Προμηθευτών πρέπει να δηλώνεται με σαφήνεια ως προερχόμενη από την Πολιτεία.
Ατυχώς, όμως, πολύ πρόσφατες διαφημιστικές και επικοινωνιακές τακτικές Παρόχων Ηλεκτρικής Ενέργειας χαρακτηρίζονται από ασάφεια και ανακρίβεια ως προς τα ουσιώδη στοιχεία της εμφανιζόμενης ως ‘μείωσης’, ‘έκπτωσης’ ή ‘εναλλακτικής έκπτωσης’ της Χρέωσης Προμήθειας, καθότι αποκρύπτουν το ότι αυτή χορηγείται οριζόντια και εξίσου σε όλους τους καταναλωτές ανεξαρτήτως Προμηθευτή και αντιθέτως την παρουσιάζουν ως εμπορικό προνόμιο του συγκεκριμένου προμηθευτή.
Σχετικώς επισημαίνεται ότι τέτοιες τακτικές είναι προδήλως παραπλανητικές, δεδομένου ότι δύνανται να δημιουργήσουν στους καταναλωτές ψευδείς εντυπώσεις περί της τιμολογιακής πολιτικής του Προμηθευτή.
Πράγματι, η απόκρυψη του χαρακτήρα της μείωσης – έκπτωσης ή/και η στρεβλή ή επιλεκτική παρουσίασή της διαβρώνουν το δικαίωμα του καταναλωτή σε ελεύθερη επιλογή προμηθευτή και προϊόντος προμήθειας, κατόπιν ορθής και διαφανούς ενημέρωσής του.
Επιπλέον, μέσω τέτοιου είδους παρελκυστικών τακτικών, ορισμένοι Προμηθευτές δύνανται να αποκομίζουν αθέμιτα πλεονεκτήματα, με αποτέλεσμα τη διατάραξη του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά λιανικής. Για τους ανωτέρω λόγους, οι καταχρηστικές αυτές πρακτικές παραβιάζουν κατάφορα το υφιστάμενο πλαίσιο».
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- FaCad’oro: Η χρυσή αυτοκρατορία και το όνειρο των 56 εκατ. ευρώ που κατέρρευσε
- Τι ώρα ψώνισαν μετοχές οι τολμηροί, πόσο αγόρασε την ΑΧΙΑ ο Ψάλτης, το τηλεφώνημα Παπασταύρου, οι γκρίνιες για τον Κωνσταντακόπουλο, η επιτυχία της Νίκης και το menu των 7 βουλευτών στο prive του Kiku
- Η σιωπή των αμνών: Σε άνοδο η εκτελεστική εξουσία σε πτώση η δημοκρατία
- Οι Έλληνες εφοπλιστές αγόρασαν στο 12μηνο 161 πλοία, πούλησαν 246 πλοία και κατασκευάζουν 589 πλοία
