Την συνέχιση της συνεργασίας με την Ρωσία επιθυμεί ο ΟΠΕΚ καθώς σύμφωνα με το Reuters ο γ.γ του οργανισμού Χαιθαμ αλ Γκάις τόνισε ότι επιθυμεί η Ρωσία να εξακολουθεί να συμμετέχει στις συμφωνίες παραγωγής πετρελαίου και μετά το 2022.

Παρά τις διεθνείς κυρώσεις που αναμένεται να επιβληθούν στο ρωσικό πετρέλαιο έως το τέλος του έτους, η χώρα είναι πιθανό να παραμείνει μέρος της συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ+ τον Ιούλιο του 2019, σύμφωνα με τον αλ Γκάις.

1

«Θα θέλαμε πολύ να επεκτείνουμε τη συμφωνία με τη Ρωσία και τους άλλους παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ… είναι πολύ δύσκολο για μένα να φανταστώ ότι η συμφωνία δεν θα συνεχιστεί», είπε.

«Πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη σχέση που περιλαμβάνει ευρύτερες και πιο πλήρεις μορφές επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ 23 χωρών. Δεν αφορά μόνο την προσαρμογή της παραγωγής», εξήγησε.

Όπως είπε ο Γ.Γ. του ΟΠΕΚ, «όποια μέτρα και αν ληφθούν στο μέλλον… οι αγοραστές και οι πωλητές θα μπορούν να προσαρμοστούν και να βρουν τρόπους και μέσα για να αναδρομολογήσουν τις ροές».

Υπερτιμημένοι οι κίνδυνοι για τη ζήτηση πετρελαίου

H πτώση της τιμής του πετρελαίου το τελευταίο διάστημα αντανακλά τους φόβους για το ενδεχόμενο παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης, αλλά συγκαλύπτει τα θεμελιώδη στοιχεία στις πραγματικές αγορές, είπε σε άλλα σημεία των δηλώσεων του ο νέος γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ.

Ο Χάιθαμ αλ Γκάις που ανέλαβε τα καθήκοντά του την 1η Αυγούστου, υπογράμμισε ότι οι ανησυχίες για την κινεζική οικονομία είναι υπερβολικές, επισημαίνοντας ότι η ζήτηση είναι πιθανό να βρει στήριξη στα καύσιμα των αεροσκαφών καθώς οι άνθρωποι ταξιδεύουν περισσότερο.

Η τιμή του αργού πετρελαίου Brent είχε πλησιάσει τον Μάρτιο στις παρυφές του ιστορικού υψηλού των 147 δολαρίων το βαρέλι, στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έκτοτε, ωστόσο, οι τιμές μειώθηκαν σημαντικά έφτασαν σε χαμηλό έξι μηνών κάτω και από τα 92 δολάρια αυτήν την εβδομάδα.

«Υπάρχει πολύς φόβος», είπε ο αλ – Γκάις. «Υπάρχουν πολλές εικασίες και άγχος, και αυτό είναι κυρίως που οδηγεί στην πτώση των τιμών».

«Ενώ στην πραγματική οικονομία βλέπουμε πολύ διαφορετικά πράγματα. Η ζήτηση εξακολουθεί να είναι ισχυρή. Εξακολουθούμε να αισθανόμαστε ότι θα αυξηθεί η ζήτηση και είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους», πρόσθεσε.

«Οι φόβοι για την Κίνα είναι πραγματικά δυσανάλογοι κατά την άποψή μου», ανέφερε ακόμα ο αλ – Γκάις, ο οποίος είχε εργαστεί στην Κίνα για τέσσερα χρόνια νωρίτερα στην καριέρα του. «Η Κίνα εξακολουθεί να είναι ένας εκπληκτικό μέρος οικονομικής ανάπτυξης».

Θετικός για το outlook του επόμενου έτους

Ενόψει της επόμενης συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+ στις 5 Σεπτεμβρίου, ο Γ.Γ. του οργανισμού είπε ότι θα ήταν πρόωρο προβλέψει τις αποφάσεις, αν και ήταν θετικός για το outlook του επόμενου έτους.

«Θέλω να είμαι πολύ σαφής σχετικά με αυτό. Θα μπορούσαμε να μειώσουμε την παραγωγή εάν χρειαστεί, θα μπορούσαμε να αυξήσουν την παραγωγή εάν χρειαστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο ίδιος, «όλα εξαρτώνται από το πώς εξελίσσονται τα πράγματα. Αλλά εξακολουθούμε να είμαστε αισιόδοξοι, όπως είπα. Βλέπουμε μια επιβράδυνση το 2023 στην αύξηση της ζήτησης, αλλά δεν αναμένεται να είναι χειρότερη από αυτή που συμβαίνει ιστορικά».

«Νομίζω ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει τις οικονομικές πιέσεις του πληθωρισμού με εξαιρετικά καλό τρόπο», πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ.

Διαβάστε επίσης:

Ήρθε το τέλος στο ράλι των meme μετοχών; Δισεκατομμυριούχος πουλάει το μερίδιό του και βυθίζει τη Bed Bath & Beyond