ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Πρώτα από όλα θέλω να είμαι σαφής ότι δεν μπορώ να σχολιάσω μια απόφαση της Σαουδικής Αραβίας… ωστόσο αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παρερμηνευθεί ως άποψη ότι η ζήτηση μειώνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας έδωσε στις 30 Ιανουαρίου εντολή στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Aramco να μειώσει τον στόχο της για τη μέγιστη παραγωγή στα 12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, 1 εκατομμύριο βαρέλια κάτω από τον στόχο που είχε ανακοινωθεί το 2020 και είχε προγραμματιστεί να επιτευχθεί το 2027.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters, η αιφνιδιαστική ανατροπή του σχεδίου της Σαουδικής Αραβίας για επέκταση του παραγωγικού δυναμικού είχε προχωρήσει τουλάχιστον ένα εξάμηνο και βασίστηκε στην εκτίμηση ότι μεγάλο μέρος της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας της Σαουδικής Αραβίας δεν αποτιμήθηκε σε χρήμα.
Σημειώνεται ότι η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και de facto ηγέτης του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών.
Προβλέψεις για αύξηση της ζήτησης
Ο ΟΠΕΚ αύξησε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στις ετήσιες προοπτικές που έδωσε στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του World Oil Outlook, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα φτάσει τα 116 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2045, περίπου 6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως πάνω από την εκτίμηση του προηγούμενου έτους, με την ανάπτυξη να οδηγούν η Κίνα, η Ινδία, άλλες χώρες της Ασίας, η Αφρική και η Μέση Ανατολή.
Ο ΟΠΕΚ θα δώσει την επικαιροποιημένη έκδοση του 2024 εντός του έτους, ενώ ο Al Ghais ανέφερε ότι θα πρέπει να “περιμένουμε και να δούμε” μέχρι τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο εάν θα διαφέρουν τα νούμερα.
«Πιστεύουμε όμως ότι τώρα τα νούμερά μας είναι σταθερά και θα παραμείνουν», συμπλήρωσε.
«Αν μη τι άλλο, η αλλαγή των αφηγήσεων που βλέπουμε τώρα… πολλές χώρες στον κόσμο γυρίζουν πίσω και επιβραδύνουν και επανεξετάζουν τους καθαρούς μηδενικούς στόχους τους… αυτό θα δημιουργήσει περαιτέρω μακροπρόθεσμη ζήτηση για πετρέλαιο».
Πλεονάζον δυναμικό
Το σχόλιο του Al Ghais έρχεται μία ημέρα μετά τη δήλωση του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ Μπιν Σαλμάν αλ Σαούντ, ότι η Σαουδική Αραβία έχει άφθονο πλεονάζον δυναμικό παραγωγής πετρελαίου.
«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αλλαγές προς τα πάνω ή προς τα κάτω ανά πάσα στιγμή, όποια και αν είναι η ανάγκη της αγοράς», δήλωσε ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ στο συνέδριο της IPTC για την τεχνολογία πετρελαίου στο Dharan.
Διαβάστε επίσης:
Σαουδική Αραβία: Διαθέτουμε «τεράστιο μαξιλάρι» πλεονάζουσας χωρητικότητας πετρελαίου
Aramco: Γιατί «παγώνει» ξαφνικά τα σχέδια αύξησης παραγωγής πετρελαίου
Vitol: Αποκτά μερίδιο ελέγχου στην ενεργειακή Saras από τον δισεκατομμυριούχο Moratti
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΑΔΜΗΕ: Υπεγράφη η συμφωνία για τη διάθεση του 20% της Ariadne Interconnection στην State Grid
- Χακάν Φιντάν: Μιλά ξανά για “τουρκική μειονότητα στη Θράκη” – Η Ελλάδα να απέχει από προκλήσεις, λέει
- «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: 124 χρόνια υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας»
- Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Χαΐτογλου