Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

ΟΠΕΚ+: Κοντά σε συμφωνία για αναβολή της αύξησης παραγωγής πετρελαίου

Haitham al-Ghais, γγ του OPEC

Haitham al-Ghais, γγ του OPEC

Ο OPEC+, το σχήμα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών που περιλαμβάνει τα μέλη του OPEC και τους συμμάχους τους όπως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, βρίσκεται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για αναβολή της αύξησης της παραγωγής πετρελαίου που είχε προγραμματίσει να ξεκινήσει τον Οκτώβριο μετά τη νέα κατρακύλα των τιμών του αργού σε χαμηλά εννέα μηνών, σύμφωνα με το Reuters

Την απόφαση του καρτέλ φαίνεται να “κλείδωσε” η πρόσφατη υποχώρηση των τιμών του αργού πετρελαίου, καθώς και άλλων περιουσιακών στοιχείων, λόγω των εντεινόμενων ανησυχιών για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και των ιδιαίτερα υποτονικών στοιχείων από την Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο.

«Είναι πιθανό οι χώρες να αναλάβουν δράση προκειμένου να ισορροπήσουν την αγορά καθυστερώντας την αύξηση», ανέφερε μία από τις πηγές στο πρακτορείο ειδήσεων. Δεύτερη πηγή τόνισε στο Reuters ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ+ έχουν φτάσει “σχεδόν” σε συμφωνία.

Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή στη στάση του καρτέλ, καθώς μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο OPEC+ ήταν έτοιμος να προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής κατά 180.000 βαρέλια την ημέρα τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο του σχεδίου του για σταδιακή άρση των πρόσφατα περικοπών της παραγωγής του.

Αιτία της αλλαγής στάσης είναι το εύθραυστο κλίμα που επικρατεί στην αγορά σχετικά με την προοπτική μεγαλύτερης προσφοράς από τον OPEC+ και τον διαφαινόμενο τερματισμό της διαμάχης στη Λιβύη που οδήγησε στη διακοπή των εξαγωγών αργού της χώρας, σε συνδυασμό με την εξασθένιση των προοπτικών ζήτησης.

Σημειώνεται ότι οι τιμές του πετρελαίου στο ενδεχόμενο απόφασης από τον OPEC+ για αναβολή της άρσης των περικοπών κινήθηκαν ανοδικά, με το πετρέλαιο τύπου Brent, που αποτελεί και παγκόσμιο σημείο αναφοράς, να ενισχύεται στα 73 δολάρια το βαρέλι την Πέμπτη, παραμένοντας ωστόσο κοντά στο χαμηλό του Δεκεμβρίου 2023.

Πάντως, ούτε ο OPEC, ούτε το γραφείο επικοινωνίας της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του Reuters να σχολιάσουν τα χθεσινά δημοσιεύματα ότι το καρτέλ φαίνεται να επανεξετάζει την αύξηση της παραγωγής του τον Οκτώβριο.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Ο Εμμανουέλ Μακρόν όρισε πρωθυπουργό, τον συντηρητικό Μισέλ Μπαρνιέ

Κωστής Χατζηδάκης: Οι 6 παρεμβάσεις για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα και μείωση του κόστους συναλλαγών

Ψηφιακή κάρτα για 1,5 εκατ. εργαζόμενους το φθινόπωρο – Αύξηση αποδοχών από υπερωρίες