Ο OPEC+ εξακολουθεί να διαπιστώνει ότι η καλύτερη απάντηση στην αυξανόμενη αβεβαιότητα στην αγορά πετρελαίου είναι να διατηρήσει τη θέση του, αναφέρει το Bloomberg.

Όταν η τραπεζική κρίση του περασμένου μήνα παρέσυρε τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού σε χαμηλό 15 μηνών κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο, κυκλοφόρησαν εικασίες ότι η Σαουδική Αραβία και οι εταίροι της ενδέχεται να παρέμβουν με νέες περικοπές παραγωγής για να στηρίξουν την αγορά.

1

Όμως, παρά την αναταραχή, oι Σαουδάραβες έχουν δηλώσει δημόσια ότι ο συνασπισμός των 23 εθνών θα πρέπει να διατηρήσει σταθερά τα επίπεδα παραγωγής όλο το χρόνο. Οι αντιπρόσωποι προβλέπουν ιδιωτικά ότι, όταν στη συνάντηση των βασικών μελών της Δευτέρας, δεν θα υπάρξει καμία προσαρμογή .

Οι φόβοι για οικονομική μετάδοση υποχωρούν και το επίκεντρο επιστρέφει για άλλη μια φορά στην αναζωπυρωμένη ζήτηση πετρελαίου της Κίνας, σε συνδυασμό με την πίεση στη ρωσική παραγωγή από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού έχουν ανακάμψει απότομα σε σχεδόν 80 δολάρια το βαρέλι, ενισχύοντας τα έσοδα για το Ριάντ και τους συμμάχους του.

«Ο OPEC μπορεί να παρέμβει στις αγορές όταν αισθάνεται ότι υπάρχει υπερπροσφορά”, δήλωσε ο Marco Dunand, διευθύνων σύμβουλος της Mercuria Energy Group Ltd. αντιγράφων ασφαλείας.»

Οι προοπτικές της αγοράς πετρελαίου που αντιμετωπίζει ο OPEC και οι εταίροι του παραμένουν θολές.

Η εμπιστοσύνη ότι οι τιμές επέστρεφαν στα 100 δολάρια το βαρέλι , που ήταν ευρέως διαδεδομένη στη βιομηχανία πετρελαίου στις αρχές του έτους, έχει διαψευσθεί καθώς οι ρωσικές εξαγωγές αποδεικνύονται ανθεκτικές στις διεθνείς κυρώσεις. Φαίνεται μάλιστα ότι η παγκόσμια προσφορά θα είναι πλεονασματική αυτό το τρίμηνο.

Ο μέτριος νέος στόχος της Κίνας για την οικονομική ανάπτυξη στο 5% έχει επίσης υποβαθμίσει την αισιοδοξία μεταξύ των επενδυτών πετρελαίου. Ακόμη και η Goldman Sachs, ίσως ο πιο ενθουσιώδης «ταύρος» για το αργό στη Wall Street, έχει απορρίψει τις προβλέψεις για επιστροφή σε τριψήφια νούμερα φέτος.

Οι αντηχήσεις από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και την κατάρρευση της Credit Suisse Group AG πίεσαν περαιτέρω τις προοπτικές του αργού.

Υπήρχαν εικασίες ότι η πτώση των τιμών θα μπορούσε να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman, ο οποίος είπε τον περασμένο μήνα ότι οι στόχοι παραγωγής που καθορίστηκαν όταν ο ΟΠΕΚ + μείωσε την παραγωγή στα τέλη του 2022 είναι «εδώ για να μείνουν για το υπόλοιπο του έτους»

Αυτές οι προβλέψεις έχουν μειωθεί εν μέσω της μετέπειτα ανάκαμψης του αργού.

«Η ηγεσία του ΟΠΕΚ πιθανότατα θα αποφασίσει ότι δεν υπάρχει ανάγκη να ασκήσει το πρόσθετο δικαίωμα περικοπής» την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε η Helima Croft, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της RBC Capital Markets LLC. «Αλλά δεν βλέπουμε το γκρουπ να παραμένει σε αυτόματο πιλότο μέχρι το τέλος του έτους, εάν το πετρέλαιο πέσει».

Οι κορυφαίοι έμποροι πετρελαίου όπως η Trafigura Group Pte Ltd. και η Gunvor Group δεν αναμένουν περαιτέρω πτώση των τιμών. Στην πραγματικότητα, προβλέπουν ένα ράλι το δεύτερο εξάμηνο του 2023 καθώς η Κίνα αναδύεται πλήρως μετά από διαρκή lockdown για την αντιμετώπιση της Covid-19. Η Goldman Sachs, ενώ αμβλύνει τις αρχικές της προσδοκίες για τις τιμές, έχει διπλασιάσει τις προβλέψεις της για έκρηξη των εμπορευμάτων.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου παραμένει σε τροχιά αύξησης κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα φέτος στα 102 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, μετατοπίζοντας την αγορά σε έλλειμμα αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας στο Παρίσι.

Οι εύρωστες προοπτικές για την κατανάλωση πετρελαίου συνοδεύονται από μια πίεση στις παγκόσμιες προμήθειες.

Η Ρωσία, μέλος της συμμαχίας OPEC+, ανακοίνωσε μείωση παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα αυτόν τον μήνα ως αντίποινα για τις κυρώσεις και υποσχέθηκε να διατηρήσει τη μείωση σε ισχύ έως τον Ιούνιο. Τα ευρωπαϊκά έθνη έχουν απαγορεύσει τα ρωσικά βαρέλια και παρέχουν υπηρεσίες διευκόλυνσης μόνο σε χώρες που αγοράζουν αποστολές για λιγότερο από 60 δολάρια το βαρέλι.

Ενώ η βιομηχανία πετρελαίου της χώρας έχει μέχρι στιγμής αψηφήσει τις προβλέψεις για κατάρρευση, εκτρέποντας τις ροές αργού στην Ασία, υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμπόριο επιβραδύνεται, με τα φορτία καυσίμων να παραμένουν σε αδράνεια στα ανοικτά των ακτών της Ευρώπης, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής .

Περαιτέρω αναστάτωση γίνεται αισθητή στο Ιράκ, μέλος του OPEC. Μια ανανεωμένη δικαστική διαμάχη μεταξύ της Βαγδάτης και της βόρειας κουρδικής περιοχής της χώρας «κλειδώνει» περίπου 400.000 βαρέλια την ημέρα που κανονικά θα διέρρεαν μέσω Τουρκίας στις διεθνείς αγορές.

Όταν ο OPEC+ συνεδριάσει στις αρχές Ιουνίου για να εξετάσει τα επίπεδα παραγωγής για το δεύτερο εξάμηνο, μπορεί να έχει την ευκαιρία να ανοίξει τις στρόφιγγες. Στο μεταξύ, οι υπουργοί είναι πιθανό να διατηρήσουν μια προσέγγιση αναμονής, σύμφωνα με τον Μπομπ ΜακΝάλι, πρόεδρο της Rapidan Energy Group και πρώην αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

«Υποψιάζομαι ότι θα έχουν τα κεφάλια τους χαμηλά και τα μάτια ανοιχτά», είπε ο ΜακΝάλι.

Διαβάστε επίσης

Πετρέλαιο: Με απώλειες 7% έκλεισε το πρώτο τρίμηνο για το Brent – Πέμπτος συνεχόμενος αρνητικό μήνας ο Μάρτιος

Rosneft: Συμβόλαιο με ινδική εταιρία για να αυξήσει σημαντικά τις παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου