ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Ξεκολλάει» ύστερα από 15 χρόνια το αιολικό πάρκο του Ομίλου Κοπελούζου στις Κυκλάδες. Πρόκειται για ένα πάρκο συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 204 MW που θα αναπτυχθεί στη Νάξο, την Πάρο, την Τήνο και την Άνδρο και θα διασυνδεθεί με το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Παλλήνης στην Αττική.
Tο παραπάνω προκύπτει από την απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η οποία εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Συμφωνά με αυτή δίνεται το πράσινο φως «Aιολικό Πάρκο Βουρλας» ισχύος 29,9 MW (με 13 Α/Γ) στη Νάξο, και τα συνοδά έργα οδοποιίας και ηλεκτρικής διασύνδεσης, δυνάμει σχετικής απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού και της σχετικής θετικής γνωμοδότησης της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ. Πρόκειται για ένα από τα δύο έργα που είχαν «παγώσει» τη σχετική επένδυση.
Με βάση τη νέα απόφαση καταργήθηκε μία ανεμογεννήτρια με αποτέλεσμα η συνολική ισχύς του πάρκου να ανέρχεται στα 29,9 MW από τα αρχικά 32,2 MW. Επίσης, μετακινήθηκαν ορισμένες από τις άλλες 13 ανεμογεννήτριες σε αποστάσεις έως 30 μέτρα.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το έργο να αποτελείται πλέον από οκτώ αιολικά πάρκα ισχύος 204,7 MW (από τα αρχικά 218,5 MW) αποτελούμενο από 89 ανεμογεννήτριες. Επιπρόσθετα, προβλέπεται ηλεκτρική διασύνδεση με την Αττική μέσω Γραμμής Μεταφοράς 150 kV. Σημειώνεται, δε, πως με το εν λόγω έργο το χαρτοφυλάκιο αιολικών πάρκων του Ομίλου που βρίσκονται ώριμο αδειοδοτικό στάδιο στις Κυκλάδες θα ανέρχεται στα 340 MW.
Ένα έργο από το 2013
Το προς ανάπτυξη αιολικό πάρκο βρίσκεται στα σκαριά από τα τέλη του 2013, όταν και δόθηκε η αρχική αδειοδότηση για έντεκα αιολικά πάρκα. Μάλιστα είχαν συσταθεί ήδη από το 2007 οι αντίστοιχες εταιρείες, οι οποίες ήταν η εξής:
- «Αιολικό Πάρκο Σκουμπι Α.Ε.»
- «Αιολικό Πάρκο Γκοράκι Α.Ε.»
- «Αιολικό Πάρκο Καφούτσι Α.Ε.»
- «Αιολικό Πάρκο Πέταλο Α.Ε.»,
- «Αιολικό Πάρκο Βουρλάς Α.Ε.»,
- «Αιολικό Πάρκο Δίστομος Α.Ε.»,
- «Αιολικό Πάρκο Γουρλες Α.Ε.»,
- «Αιολικό Πάρκο Στρουμπούλας Α.Ε.»,
- «Αιολικό Πάρκο Στρουμπούλας Α.Ε.»,
- «Αιολικό Πάρκο Φωλιά Α.Ε.»
- «Αιολικό Πάρκο Γκάγκαρη Α.Ε.».
Ωστόσο, στην πορεία υπήρξαν αρκετές τροποποιήσεις. Τα προβλήματα ξεκίνησαν ένα χρόνο αργότερα, δηλαδή το Δεκέμβριο του 2014, όταν με απόφαση του τότε υπουργού Ενέργειας, Γιάννη Μανιάτη, «κόπηκαν» τα δύο αιολικά πάρκα στο Πέταλο (Άνδρος) και τη Βουρλά (Νάξος). Όσον αφορά το πρώτο δεν εγκρίθηκε η έκδοση περιβαλλοντικών όρων «για την ορθότερη διαχείριση και προστασία της ορνιθοπανίδας», ενώ για το αιολικό στη Νάξο δεν είχε δοθεί μεταξύ άλλων και έγκαιρη γνωμοδότηση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση