• Ενέργεια

    Octopus: Επιστρέφει κρατική βοήθεια 3 δισ. λιρών που χρησιμοποιήθηκε στην εξαγορά της Bulb Energy

    • NewsRoom
    Greg Jackson, CEO Octopus

    Greg Jackson, CEO Octopus Πηγή: octopus.energy


    Ποσό ύψους 3 δισεκατομμυρίων λιρών (3,8 δισεκατομμύρια δολάρια) θα επιστρέψει η Octopus Energy στο βρετανικό κράτος, αφού χρηματοδότησε την εταιρεία για την εξαγορά της Bulb Energy to 2022, η οποία καταστράφηκε λόγω της ενεργειακής κρίσης.

    Σημειώνεται ότι η κατάρρευση της Bulb Energy, προστέθηκε το 2021 στη λίστα με τις 40 εταιρείες προμήθειας που έφτασαν σε οικονομικό αδιέξοδο και οδήγησαν στην πρώτη αναγκαστική εθνικοποίηση από το 2008.

    Μάλιστα, όπως είχε τότε εκτιμηθεί τότε, η χρεοκοπία της Bulb πρόσθεσε 80 έως και 85 λίρες στους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών τα επόμενα δύο έτη.

    Η διάσωση της Bulb εκτιμήθηκε ως η πιο κοστοβόρος στο Ηνωμένο Βασίλειο από την οικονομική κρίση του 2008, επιβαρύνοντας στους φορολογούμενους με 6 δισεκατομμύρια λίρες.

    Ωστόσο, αυτό αργότερα αναθεωρήθηκε προς τα κάτω σε 3 δισεκατομμύρια λίρες.

    «Θα επιστραφεί το ποσό»

    Θα αποπληρωθεί στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, το σύνολο του ποσού που διατέθηκε το 2021, σύμφωνα με δήλωση της Octopus.

    «Αυτό το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό για τους φορολογούμενους. Η Octopus εργάστηκε σκληρά εν μέσω ενεργειακής κρίσης, προκειμένου να δημιουργήσει μια δίκαιη συμφωνία, γεγονός που σημαίνει ότι παρόλο που η Bulb κατέρρευσε με τεράστια κόστος, αυτό δεν ζημιώνει την κυβέρνηση», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Octopus, Greg Jackson.

    Την ίδια στιγμή, ικανότητα του κράτους να εφαρμόζει επιτυχώς ένα ειδικό καθεστώς διαχείρισης —μια μορφή προσωρινής εθνικοποίησης— σε μια ζημιογόνο αλλά στρατηγικά σημαντική εταιρεία, εκτιμάται θετικά για την κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Octopus απέκτησε 1,5 εκατομμύριο νέους πελάτες από την Bulb, η οποία υπήρξε κορυφαίος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, ξεπερνώντας την Centrica.

    Η Octopus απασχολεί 6.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα 1.000 στο εξωτερικό.

    Πρόσφατα ανακοίνωσε ότι μπαίνει στην αμερικανική αγορά ΑΠΕ για πρώτη φορά, προκειμένου να αναπτύξει 2 φωτοβολταϊκά έργα.

    Συγκεκριμένα, η βρετανική εταιρεία, που αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, σχεδιάζει να επενδύσει 2 δισ. δολάρια σε έργα ΑΠΕ στις ΗΠΑ, έως το 2030.

    Διαβάστε επίσης: 

    Metlen: Ολοκληρώθηκε σημαντικό ορόσημο στην κατασκευή των 3 OCGTs στο Ηνωμένο Βασίλειο

    Γιώργος Περιστέρης: Τι φέρνει το deal Masdar – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην αγορά ενέργειας

    Motor Oil: Σε δοκιμαστική λειτουργία η μονάδα της Κομοτηνής- Βαλκανικά σχέδια για ΑΠΕ



    ΣΧΟΛΙΑ