• Ενέργεια

    Mytilineos: Η αναβάθμιση της S&P, τα EBITDA άνω του 1 δισ. το 2023 και τα έσοδα 1,5 δισ. από πώληση έργων ΑΠΕ

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos


    Μηχανή κερδών που τροφοδοτεί την ανάπτυξη της εταιρείας στις ΑΠΕ σε όλο τον κόσμο είναι το μοντέλο BOT (Build-Operate-Transfer) της Mytilineos.

    Με ισχυρές επιδόσεις στον τομέα της ενέργειας, η εταιρεία αναμένεται να παρουσιάσει ισχυρή κερδοφορία το 2024 και να αναπτύσσεται αποδοτικά τα επόμενα χρόνια παρά τις μειωμένες τιμές σε αλουμίνιο και ενέργεια.

    Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην έκθεσή της η S&P, κάνοντας ειδική αναφορά στα έργα (BOT) χαρακτηρίζοντάς τα ως ένα επιτυχημένο και σημαντικό βήμα προς τον μετασχηματισμό του χαρτοφυλακίου του στο μέλλον.

    O οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, που αναβάθμισε χθες την πιστοληπτική αξιολόγηση της Mytilineos στο ΒΒ+ από ΒΒ, με «σταθερές» προοπτικές, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις ροές εσόδων που θα έχει η εταιρεία το 2024, στο χαμηλό δανεισμό, και στην υψηλή κερδοφορία.

    Όπως αναφέρει, η εταιρεία αναμένεται να εισπράξει 1,5 δισ. από την πώληση έργων ΑΠΕ το 2024 ενώ το 2023 είχε έσοδα 300 εκ. από την πώληση ώριμων έργων.

    Μέχρι το τέλος του 2023, η εταιρεία είχε επενδύσει περίπου 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη μιας ποικιλίας έργων BOT (συμπεριλαμβανομένων των φωτοβολταϊκών και των αιολικών πάρκων) σε όλη την Ευρώπη, την Αυστραλία, και τη Νότια Αμερική.

    Καθώς ολοκληρώνει την εκτέλεση των έργων που διαθέτει, σχεδιάζει να επενδύσει σε νέα έργα.

    Το αυτοχρηματοδοτούμενο αυτό μοντέλο ανάπτυξης αναμένεται να ισχυροποιηθεί το 2024 καθώς φέτος αναμένονται σημαντικές πωλήσεις ώριμων έργων.

    Ταυτόχρονα το μοντέλο αυτό μειώνει τον κίνδυνο και η εταιρεία έχει ορίσει ως μέγιστο άνοιγμα ισολογισμού το 1 δισεκατομμύριο ευρώ (μετά από συμψηφισμό εσόδων από τα έργων και τις χρηματοδοτήσεις) και αναμένεται να φτάσει σε αυτό το επίπεδο μέχρι το τέλος του 2024.

    Οι δραστηριότητες BOT της Mytilineos και οι αυξημένες δραστηριότητές της σε όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη επεκτείνουν το γεωγραφική διαφοροποίηση της εταιρείας πέρα από την Ελλάδα.

    Αυξημένα EBITDA το 2024

    Σύμφωνα με την S&P, το EBITDA της Mytilineos θα ανέλθει σε 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024, καθώς ωριμάζουν περισσότερα έργα BOT. Οι υπόλοιπες δραστηριότητες της Μυτιληναίος πιθανότατα θα παραμείνουν σταθερές, με EBITDA στα επίπεδα του 2023.

    Ειδικότερα η S&P Global Ratings αναμένει ότι η κερδοφορία της Μυτιληναίος θα παραμείνει ισχυρή το 2024, με  ισχυρές επιδόσεις στον ενεργειακό τομέα.

    Το EBITDA το υπολογίζει  σε 900 εκατ. ευρώ – 1 δισ. ευρώ το 2023, από 854 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα διαμορφωθεί στο 1 δισ.

    Και οι δύο τομείς δραστηριότητας της εταιρείας, η ενέργεια και τα μέταλλα επέδειξαν ανθεκτικότητα το 2023, στηρίζοντας τα ισχυρά αποτελέσματα της Μυτιληναίος.

    Στον κλάδο μετάλλων τα κέρδη του 2023 ήταν 250 εκατ. ευρώ λόγω hedging και του ελέγχου του κόστους και παρά τη μείωση των τιμών αλουμινίου κατά 19% σε ετήσια βάση.

    Στον τομέα της ενέργειας, η εταιρεία πρόσθεσε νέα έργα BOT στο χαρτοφυλάκιό της και ολοκλήρωσε το πώληση ενός αριθμού φωτοβολταϊκών (ΦΒ) πάρκων στην περιοχή των Βαλκανίων και ενός στην Ισπανία το 2023.

    Στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, αύξησε το μερίδιο εγχώριας αγοράς σε σχεδόν 13%.

    Η έκθεση θεωρεί ότι η ρευστότητα της Μυτιληναίος είναι επαρκής, και αναμένει ότι η δραστηριότητα BOT της εταιρείας θα γίνει ισχυρή συνεισφέρει στο χαρτοφυλάκιό της τα επόμενα χρόνια.

    Προβλέπει EBITDA ύψους 1,0 δισεκατομμυρίων ευρώ – 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2023-2024.

    Αυτό συνεπάγεται ότι το προσαρμοσμένο χρέος προς EBITDA θα είναι 1,5x – 1,8x, κοντά στο όριο 2x για προσαρμοσμένο χρέος προς EBITDA που αντιστοιχεί στο τρέχον επίπεδο αξιολόγησης.

    Επιπλέον, αναμένει ότι οι ελεύθερες λειτουργικές ταμειακές ροές θα είναι θετικές το 2024.

    Καθοριστικά σημεία για τις περαιτέρω αξιολογήσεις της S&P Global Ratings είναι η ρευστότητα, η πορεία των EBITDA και η σχέση χρέος προς EBITDA αν είναι στο 1,5x ή καλύτερο.

    Διαβάστε επίσης:

    Πώς ο Μυτιληναίος μετά από 28,5 χρόνια στο Χρηματιστήριο πέρασε σε αξία τον… ΟΤΕ!

    Το placement της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ψήφος εμπιστοσύνης από διεθνή fund που τοποθέτησαν 79,2 εκατ. ευρώ

    Το deal Κόκκαλη – Καραμούζη και η επένδυση 50 εκατομμυρίων στα Κουφονήσια



    ΣΧΟΛΙΑ