• Ενέργεια

    Morgan Stanley: Νέα μείωση της πρόβλεψης για το πετρέλαιο, στα 75 δολάρια το βαρέλι

    • Bloomberg


    Η Morgan Stanley μείωσε τις προβλέψεις της για την τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Brent για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες, καθώς οι προκλήσεις όσον αφορά την ζήτηση αυξάνονται, ενώ οι προμήθειες παραμένουν άφθονες.

    Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς θα είναι κατά μέσο όρο 75 δολάρια το βαρέλι το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με σημείωμα των αναλυτών μεταξύ των οποίων και ο Martijn Rats. Η πρόβλεψη της τράπεζας τον περασμένο μήνα ήταν στα 80 δολάρια για την περίοδο μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, από 85 που ήταν η προηγούμενη.

    Οι προβλέψεις για το μεγαλύτερο μέρος του επόμενου έτους επίσης περιορίστηκαν ελαφρώς.

    Το brent υποχώρησε πρόσφατα στο χαμηλότερο κλείσιμο από τα τέλη του 2021, καθώς οι συνεχείς ανησυχίες για την εξασθένηση της κινεζικής ζήτησης συνδυάστηκαν με τις ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να σημειώσει επιβράδυνση.

    Την ίδια ώρα, η παραγωγή παραμένει άφθονη, αναγκάζοντας τον ΟΠΕΚ+ να αναβάλει το σχέδιο χαλάρωσης των δικών του περιορισμών παραγωγής.

    Oil Faces Bearish Headwinds | Brent slumped to the lowest close since 2021 recently
    Το Brent κατέγραψε πρόσφατα το χαμηλότερο κλείσιμο από το 2021

    «Η πρόσφατη πορεία των τιμών του πετρελαίου έχει ομοιότητες με άλλες περιόδους κατά τις οποίες υπήρξε σημαντική αδυναμία της ζήτησης», αναφέρουν ο Rats και οι συνάδελφοί του στην έκθεση με ημερομηνία 9 Σεπτεμβρίου.

    Οι συγκρίσεις τιμών κατά μήκος της καμπύλης των προθεσμιακών συμβολαίων έδειχναν τον ερχομό μιας «συσσώρευσης αποθεμάτων που μοιάζει με ύφεση», αν και ήταν πολύ νωρίς για να γίνει αυτό το βασικό σενάριο της τράπεζας, είπαν.

    Στην επανεξέταση των προοπτικών του πετρελαίου έχουν προχωρήσει και άλλες κορυφαίες τράπεζες εκτός από την Morgan Stanley.

    Η Goldman Sachs μείωσε την πρόβλεψη της τον περασμένο μήνα, ενώ πιο πρόσφατα η Citigroup δήλωσε ότι η αγορά φαίνεται να έχει υπερπροσφορά και ότι οι τιμές θα μπορούσαν να είναι κατά μέσο όρο 60 δολάρια το βαρέλι το 2025, εκτός εάν ο ΟΠΕΚ+ προχωρήσει σε μεγαλύτερες περικοπές.

     Η τιμή του brent – η οποία βυθίστηκε κατά σχεδόν 10% την περασμένη εβδομάδα- κυμαίνονταν στα 72 δολάρια το βαρέλι την Δευτέρα. Με την κορυφαία εταιρεία εμπορευμάτων Trafigura Group να δηλώνει σε συνέδριο του κλάδου στη Σιγκαπούρη ότι η τιμή θα πέσει στα 60 δολάρια στο εγγύς μέλλον.

    Διαβάστε ακόμη:

    Μάριο Ντράγκι: Αποκαλύπτει το σχέδιο για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας

    Goldman Sachs, Μorgan Stanley: Μειώνουν τις προβλέψεις για το πετρέλαιο κάτω από τα 80 δολάρια

    Πετρέλαιο: Νέα βουτιά 2% την Παρασκευή – Συνολικές απώλειες 8% στην εβδομάδα



    ΣΧΟΛΙΑ