Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Ενέργεια

Morgan Stanley για Metlen: Περιορισμένη η επίπτωση στα EBITDA από την έκτακτη εισφορά, αισιοδοξία για το β’ τρίμηνο

Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος

O Ευάγγελος Μυτιληναίος στην παρουσίαση του νέου ονόματος της εταιρείας

Περιορισμένη επίπτωση της τάξης των 5-10 εκατ. ευρώ στα EBITDA τρίτου τριμήνου της Metlen (<1% του EBITDA της χρήσης) βλέπει η Morgan Stanley από την έκτακτη εισφορά των 10 ευρώ/MWh που επιβλήθηκε στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο για τον μήνα Αύγουστο.

Η ακριβής επίπτωση στα EBITDA θα εξαρτηθεί, όπως σημειώνει, αφενός από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής / τους θερμικούς σταθμούς που θα περιληφθούν και, αφετέρου, από τη διάρκεια του μέτρου.

Το μέτρο, όπως σημειώνεται, θα μπορούσε να επεκταθεί έως και 3 μήνες (δηλαδή για το διάστημα Αύγουστο-Οκτώβριο) ανάλογα με την εξέλιξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Morgan Stanley, αναγνωρίζουν ότι η πολιτική αβεβαιότητα και τα έκτακτα μέτρα δεν βοηθούν τις μετοχές των εταιρειών που επηρεάζονται, αλλά σημειώνουν πως ο Ιούλιος βγαίνει εκτός του μέτρου, αντίθετα με ό,τι αναμενόταν.

Δεδομένων των ισχυρών περιθωρίων παραγωγής ενέργειας μέχρι στιγμής στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η εισφορά θα αντισταθμιστεί από την υψηλότερη κερδοφορία.

Ο προσωρινός χαρακτήρας των νέων μέτρων και οι ισχυρές προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο τους κάνουν, όπως αναφέρουν, να παραμένουν θετικοί και παραμένουν αγοραστές σε ελκυστικά σημεία εισόδου.

Τιμή στόχος είναι τα 46 ευρώ.

 

Υπενθυμίζεται πως η έκτακτη εισφοά ανέρχεται σε 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα Ανώτερης Θερμογόνου Δύναμης Φυσικού Αερίου και υπολογίζεται επί της ποσότητας φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από κάθε υπόχρεο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Κατέστη δε αναγκαία, σύμφωνα με τη ρύθμιση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που εντοπίστηκε στα μέσα Ιουλίου, όταν οι τιμές πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά από τις μονάδες φυσικού αερίου προσέγγισαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα από τα επίπεδα του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τις μονάδες αυτές, που επιβάρυνε τη χονδρική τιμή της αγοράς ρεύματος στις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ευάγγελος Μυτιληναίος (Metlen): Ισχυρότερο το β εξάμηνο- Αν πάνε όλα καλά θα εκπλήξουμε τους μετόχους

Novo Nordisk: Στα σκαριά Ozempic και Wegovy για παιδιά και νέες χρήσεις για να γλιτώσει τον ανταγωνισμό

Λίμνη Δοϊράνη: «Στέγνωσε» ο σπουδαίος υδροβιότοπος – Εκπέμπουν SOS οι κάτοικοι και η οικονομία της περιοχής