Συστηματικά αυξάνει το μερίδιό του στην αγορά LNG ο όμιλος Μυτιληναίου με στόχο μέχρι το τέλος του χρόνου να φτάσει στο 50% της ελληνικής αγοράς, και ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία της εξειδικευμένης πλατφόρμας ICIS, που παρέχει πληροφόρηση για πετροχημικά, λιπάσματα και άλλα συναφή commodities, έχει φτάσει στο 39% της αγοράς από 35% που ήταν στις αρχές του χρόνου.

Η μεγάλη και αναπτυσσόμενη αγορά του φυσικού αερίου βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής του ομίλου και το  2019 είναι μια σημαντική χρονιά για την εδραίωσή του, καθώς μια σειρά από εξελίξεις διαφοροποίησαν τις τιμές αερίου και πετρελαίου, κάνοντας φθηνότερο το αέριο και προωθώντας την ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς.

Ειδικότερα, η πτώση των τιμών του LNG είχε συνέπεια το άνοιγμα της αγοράς, καθώς το LNG έγινε προσιτό σε πολλούς εισαγωγείς που δραστηριοποιήθηκαν και πήραν μερίδια, ενώ η έναρξη λειτουργίας του ΤΑΡ από το 2020 θα πολλαπλασιάσει τις πηγές αερίου στην ελληνική αγορά αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τον ανταγωνισμό.

Μεγάλος χαμένος η ΔΕΠΑ, της οποίας το μερίδιο υποχωρεί στην αγορά, και από το 92% πέρυσι έπεσε στο 50% στις αρχές του έτους  και σήμερα σύμφωνα με την ICIS στο 29%. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον όμιλο, με δεδομένη τη δυναμική και τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης της Μυτιληναίος στην αγορά φυσικού αερίου, πλέον η απόκτηση της ΔΕΠΑ σε ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση δεν έχει νόημα.

Η ελληνική αγορά φυσικού αερίου αλλάζει

Στην ελληνική αγορά προμήθειας φυσικού αερίου δραστηριοποιούνται εκτός από τη Mytilineos και άλλες ιδιωτικές εταιρείες, και ειδικότερα η Elpedison, η Motor Οil και ο Ήρων.

Η Mytilineos δραστηριοποιείται στην αγορά   μέσω της  M&M Gas, η οποία, μετά την εξαγορά του 50% από τη Motor Oil, από τις 16 Ιανουαρίου της ανήκει κατά 100%.

Στην Ελλάδα, ο ανταγωνισμός άνοιξε με νόμο το 2005, αλλά από το 2018 όταν απελευθερώθηκε και η προμήθεια φυσικού αερίου, η ΔΕΠΑ χάνει συστηματικά πελάτες και μερίδια.

Την ίδια στιγμή, η συγκυρία πτώσης των τιμών του LNG σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του Τερματικού Σταθμού του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα όπου αυξήθηκαν οι διαθέσιμοι αποθηκευτικοί χώροι συνεισέφεραν στη γρήγορη ανάπτυξη των ιδιωτών εισαγωγέων.

Τη θετική συγκυρία αξιοποίησε στο έπακρο η M&M Gas, η οποία  από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο εισήγαγε περισσότερους από 370.000 τόνους που αντιστοιχούν σε  μερίδιο 39%, όταν η ΔΕΠΑ εισήγαγε 273.000 τόνους ή το 29% της αγοράς.

Με βάση το πρόγραμμα εκφόρτωσης του ΔΕΣΦΑ στις 7ης Αυγούστου  η θυγατρική της Μυτιληναίος θα παραλάβει έξι από τα συνολικά 15 φορτία LNG που αναμένονται το επόμενο τρίμηνο, οδεύοντας γρήγορα προς τον στόχο του 50% της αγοράς κάτι που μπορεί να πετύχει ακόμη μέχρι το τέλος του έτους.