Πρόταση για έκτακτη και προσωρινή εισφορά σε εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, άνθρακα και διυλιστηρίων με βάση τα υπερκέρδη τους εντός του 2022 ετοιμάζει η Κομισιόν, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Επιτροπή θα προτείνει στα 27 κράτη μέλη του μπλοκ να επιβάλουν μια «έκτακτη και προσωρινή» εισφορά σε βιομηχανίες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και στα διυλιστήρια με βάση τα φορολογητέα πλεονάσματα κερδών που πραγματοποιήθηκαν το οικονομικό έτος 2022, σύμφωνα με προσχέδιο κανονισμού που διάβασε το πρακτορείο.

Θα προτείνει επίσης δύο στόχους για τη μείωση της ζήτησης ενέργειας.

Ο ένας θα αφορά τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης και ο δεύτερος την υποχρεωτική μείωση της ζήτησης σε επιλεγμένες ώρες αιχμής.

Η πρόταση θα περιορίσει επίσης τα υπερβολικά έσοδα των εταιρειών που παράγουν ενέργεια από άλλες πηγές εκτός του φυσικού αερίου μέσω ενός ορίου στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τεχνολογίες όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο λιγνίτης ή η πυρηνική ενέργεια.

Το προσχέδιο του σχεδίου πρέπει να εγκριθεί από τους Επιτρόπους της ΕΕ την Τρίτη προτού η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποκαλύψει τις λεπτομέρειες στην ετήσια ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 14 Σεπτεμβρίου.

Υποχώρησαν οι τιμές

Οι τιμές του φυσικού αερίου, όπως και οι τιμές του ρεύματος υποχώρησαν, στη σκιά των αποκαλύψεων για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Βλέπουμε μια μεγάλη ενεργειακή κρίση, αλλά εξακολουθώ να μην βλέπω αυτό να μεταφράζεται σε γεγονότα όσον αφορά τη μείωση της ζήτησης ενέργειας στην καθημερινή μας ζωή», δήλωσε στο Bloomberg η Anne-Sophie Corbeau, ερευνήτρια στο Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια που εργαζόταν στο παρελθόν για τη βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία BP Plc. «Έχουμε κρίση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Επομένως, είναι σημαντικό να μειωθεί η ζήτηση φυσικού αερίου και ενέργειας».

Υπενθύμισε ότι το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της παραγωγής στην ΕΕ και σημείωσε ότι η παραγωγή με αέριο αυξήθηκε κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022 αντί να μειώνεται σε σχέση με πέρσι, λόγω της χαμηλότερης υδροηλεκτρικής και πυρηνικής ενέργειας.


Ενεργειακή κρίση: Οι προτάσεις στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας και η στάση των κυβερνήσεων