Σκληρή μάχη καλείται να δώσει ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, για να αντιμετωπίσει το τσουνάμι αυξήσεων στις τιμές ενέργειας, επιδεικνύοντας αντανακλαστικά με προτάσεις καινοτόμων πολιτικών και διεθνείς συμμαχίες.

Με προτάσεις αναμόρφωσης της αγοράς, και μέτρα στήριξης των καταναλωτών αλλά και στρατηγικές συμμαχίες για την αλλαγή του τρόπου που διαμορφώνεται η τιμής ενέργειας, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια αποκλιμάκωσης του ενεργειακού κόστους που έχει εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες. Όμως ό,τι κι αν κάνει το κάθε κράτος μέλος, δεν είναι αρκετό για να αντιμετωπίσει μια κρίση που είναι πρωτόγνωρη για όλους. Γι αυτό και γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να ληφθούν μέτρα σε  ευρωπαϊκό επίπεδο με συντονισμένο τρόπο.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, θα συζητήσει σήμερα στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας μεταξύ άλλων και το θέμα του τρόπου διαμόρφωσης των τιμών ενέργειας, με αφορμή την πρόταση της Γαλλίας που υπέγραψε με την Ισπανία και μας καλεί και εμάς να συνυπογράψουμε και να στείλουμε στη Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρόταση θα υποστηριχθεί στο Συμβούλιο υπουργών και θα  τοποθετηθούν σε αυτά τα κράτη μέλη.

Στόχος της πρότασης είναι η βάση του ανταγωνισμού που διαμορφώνει τις τιμές ενέργειας να γίνεται με τα διμερή συμβόλαια που θα βασίζονται στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και αποθήκευση. Και υποστηρίζεται ότι αν η βάση των τιμολογίων των καταναλωτών γίνει η παραγωγή από ΑΠΕ  αντί για την χονδρεμπορική αγορά, θα αποκλιμακωθούν οι τιμές ενέργειας. Μέχρι όμως να αναπτυχθούν τα διμερή συμβόλαια και η οργανωμένη πλατφόρμα που προτείνει το υπουργείο Ενέργειας για να τα υποστηρίξει, η γαλλική πρόταση προτείνει ένα τρόπο ώστε η χαμηλότερη τιμή παραγωγής των ΑΠΕ να μετακυλίεται στην αγορά.

Η γαλλική πρόταση

Η πρόταση της Γαλλίας, ουσιαστικά αποτελεί παρέμβαση στην αγορά, με στόχο να φρενάρει τη συνεχή αύξηση των τιμών ενέργειας αξιοποιώντας το χαμηλότερο κόστος παραγωγής των ΑΠΕ.

Η πρόταση αφορά την τροποποίηση της χονδρεμπορικής αγοράς επόμενης μέρας, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι τελικές τιμές που θα τιμολογείται ο καταναλωτής και οι επιχειρήσεις θα αντιστοιχούν στο μέσο πραγματικό κόστος παραγωγής ενέργειας, που είναι χαμηλότερο από αυτό που διαμορφώνεται από το target model, στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Έτσι ο καταναλωτής θα μπορέσει άμεσα να ωφεληθεί από τις φθηνές τιμές των ΑΠΕ.

Η γαλλική πρόταση δεν αλλάζει τίποτα στην προημερήσια αγορά ούτε στη σειρά ένταξης των κατανεμόμενων μονάδων και το διασυνοριακό εμπόριο. Αλλά όταν έρθει η ώρα της χρηματικής εκκαθάρισης της αγοράς ενέργειας, οι προμηθευτές δεν θα πληρώνουν το πλήρες κόστος που προκύπτει από την τιμή χονδρεμπορικής, αλλά θα τους αφαιρείται το κόστος που υπερβαίνει το κόστος των ΑΠΕ. Έτσι θα μπορούν να προσφέρουν φθηνότερα τιμολόγια στην αγορά.

Η πρόταση αυτή διασφαλίζει ότι οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούν να απολαμβάνουν τα οφέλη των τεχνολογιών μηδενικών εκπομπών από τώρα, ώστε να αποφευχθεί η υπερβολική αστάθεια στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος που δημιουργείται από την εξάρτηση από τις τιμές φυσικού αερίου.

Στόχος είναι η ρύθμιση της αγοράς να προσαρμοστεί στον κεντρικό ρόλο τον ΑΠΕ με ορίζοντα μέχρι το 2030, να διευκολύνουμε την ανάπτυξη των μακροπρόθεσμων συμβολαίων RES ppas (διμερή πράσινα συμβόλαια) και οι ευρωπαίοι πολίτες αλλά και οι επιχειρήσεις και οι βιομηχανίες να μπορούν να έχουν αδιάλειπτη τροφοδοσία φυσικού αερίου σε προσιτές τιμές.

Για να γίνει αυτό το υπουργείο Ενέργειας έχει προτείνει επίσης, να δημιουργηθεί μια οργανωμένη πλατφόρμα εμπορίας ενέργειας μέσω διμερών συμβολαίων που θα λειτουργεί υπό την εποπτεία και εγγύησή του. Η διαφάνεια της οργανωμένης αυτής αγοράς θα μπορέσει να προωθήσει τις συμφωνίες παραγωγών ΑΠΕ και ζήτησης σε μακροχρόνια βάση, ώστε να δημιουργηθούν χαρτοφυλάκια και διμερή συμβόλαια καταναλωτών με PPA

Αλεξάνδρα Σδούκου: Θα λάβουμε όποια μέτρα είναι αναγκαία για την προστασία των καταναλωτών -Τι κάνουμε για τη βιομηχανία

Σημαντικό για το υπουργείο Ενέργειας είναι η στενή παρακολούθηση των αγορών ηλεκτρισμού, είπε χθες από το συνέδριο του ΙΕΝΕ η Γενική Γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. “Είμαστε εδώ για να λάβουμε όποια μέτρα είναι αναγκαία για την προστασία των καταναλωτών. Αυτή την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες στις προσπάθειες για μια οικονομία μηδενικών εκπομπών δεν πρέπει να τη χάσουμε και πρέπει  να μείνουμε προσηλωμένοι στην κεντρική στόχευση για την πράσινη μετάβαση”, τόνισε. “Σήμερα υπάρχει μια πρόσκαιρη κρίση που βιώνουμε, όμως έχουν δρομολογηθεί πολλές μεταρρυθμίσεις και το 2022 θα είναι μια απαιτητική χρονιά και για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και γιατί θα τεθούν όλες αυτές οι σταθερές βάσεις για να αντιμετωπιστούν οι υψηλές τιμές. Σε συνδυασμό με όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να εφαρμοστούν εκτιμά ότι τελικά  θα υπάρξει, ένα θετικό αντίκτυπο στην αγορά του ηλεκτρισμού.

Όπως είπε αναμένεται αποκλιμάκωση των τιμών αναμένεται το 2022, όμως ο μέσος όρος των τιμών της χονδρικής, θα είναι και πάλι, υψηλότερος από ότι ήταν τα προηγούμενα χρόνια.

“Κατά τη διάρκεια της κρίσης, δεν μείναμε με σταυρωμένα χέρια”, είπε.   “Επιδείξαμε γρήγορα  αντανακλαστικά, στο βαθμό που μπορούμε, καθώς οι πόροι είναι μετρημένοι και δεν μπορούμε με άνεση να δημιουργήσουμε δίχτυ ασφαλείας”.

Για τη βιομηχανία, σημείωσε, ότι το υπουργείο αποφάσισε την  αναστολή των ΥΚΩ για 5 μήνες, έχει αιτηθεί την παράταση της διακοψιμότητας  και υπέβαλε στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού ένα νέο φάκελο το Green Pool σε μια προσπάθεια να βοηθηθεί η βιομηχανία και επίσης επεξεργάζεται ένα σχέδιο μείωσης των χρεώσεων χρήσης συστήματος για ενεργοβόρους καταναλωτές. “Αυτά τα μέτρα δε πρόκειται να εξαλείψουν τις αυξήσεις, αλλά είναι μια καλή βάση σχεδιασμού για μέτρα που θα ακολουθήσουν και το 2022”, ανέφερε.

Φόβος για ληξιπρόθεσμες οφειλές

Αυτό που μας απασχολεί είναι το νέο κύμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έρχεται μπροστά μας και είμαστε σε επαφή με τις εταιρείες προμήθειας για να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για κάποιους εξατομικευμένους διακανονισμούς με τους πελάτες τους.

Τι είπε η Κομισιόν για το Μarket Reform Plan

Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης το υπουργείο Ενέργειας, είπε χθες η κυρία Σδούκου, έλαβε τη γνώμη της Κομισιόν για το Market Reform Plan του υπουργείου Ενέργειας.

“Η Επιτροπή επικροτεί τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες της αγοράς, ιδίως ως προς τα ζητήματα που σχετίζονται με την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας. Εστιάζει περισσότερο στην έγκαιρη εφαρμογή πολλών από αυτές τις μεταρρυθμίσεις και στον τρόπο. Σε σχέση με την προθεσμιακή αγορά γίνεται αναφορά στη χαμηλή ρευστότητα που έχει και τονίζει πόσο σημαντικό είναι να αυξηθεί η ρευστότητα στην προθεσμιακή αγορά”, είπε η κυρία Σδούκου.

Ρευστότητα

Η ελληνική κυβέρνηση ολοκλήρωσε μια υποχρέωση που είχε εδώ και αρκετά χρόνια σε σχέση με τους λιγνίτες της ΔΕΗ (anti-trust case) και αυτό θα αυξήσει τις ποσότητες ενέργειας στην ελληνική προθεσμιακή αγορά επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να αντιμετωπίσουν καλύτερα την αστάθεια των τιμών. Στην ενδοημερήσια αγορά έχει επισημανθεί ότι υπάρχει χαμηλή ρευστότητα, όμως τα μέτρα που έχει προτείνει η χώρα για τη συμμετοχή του demand-response στη συγκεκριμένη αγορά και την αποθήκευση στην αγορά εξισορρόπησης, και την ευθύνη εξισορρόπησης των ΑΠΕ, κρίνει ότι θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην ενδοημερήσια ρευστότητα.

Επίσης η Κομισιόν καλεί το υπουργείο να διασφαλίσει ότι οι traders συμπεριλαμβανομένων αυτών που δεν έχουν στοιχεία ενεργητικού να μπορούν και αυτοί να συμμετέχουν στην αγορά της επόμενης μέρας και την ενδοημερήσια χωρίς διακρίσεις.

Όσο για την αγορά εξισορρόπησης, η Κομισιόν λέει ότι θα πρέπει η ΡΑΕ να αξιολογήσει την κατάργηση της προσωρινής μηδενικής κατώτατης τιμής για τις προσφορές ενέργειας εξισορρόπησης και προτείνεται και μια βελτίωση στον αλγόριθμο. Για την απόκριση ζήτησης, λέει ότι πρέπει να προχωρήσει η συμμετοχή της στη ελληνική αγορά εξισορρόπησης, για το οποίο το υπουργείο έχει χρονοδιάγραμμα ως το Φεβρουάριο του 2022.

Πλατφόρμα για διμερή συμβόλαια

Για τα Res ppas που το υπουργείο πρότεινε ένα οργανωμένο πλαίσιο για την εισαγωγή των διμερών πράσινων συμβολαίων, η Κομισιόν είναι πολύ θετική, ειπε η κυρία Σδούκου, όμως ο σχεδιασμός και αυτός θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς αλλά και στις απόψεις των συμμετεχόντων.

Πλέον στόχος του υπουργείου είναι με βάση αυτά τα σχόλια μέσα σε τρεις μήνες το αργότερο, να επανυποβάλει το Market Reform Plan στην Κομισιόν, προωθώντας όλες αυτές τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις που θα συντελεστούν στη αγορά τα επόμενα έτη.

“Ο βασικός παράγοντας για να μην επαναληφθεί μια τέτοια κρίση  είναι να εφαρμόσουμε ταχύτατα τον πράσινο μετασχηματισμό στην αγορά της ενέργειας” σημείωσε. “Όλα τα μέτρα και οι πολιτικές όπως επανασχεδιάζονται τώρα από την αναμόρφωση του ΕΣΕΚ πρέπει να στοχεύουν σε μια όσο το δυνατό μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ και άλλων τεχνολογιών όπως η αποθήκευση”, τόνισε η κυρία Σδούκου.

Διαβάστε επίσης

Κώστας Σκρέκας: Αγώνας δρόμου για φθηνό φυσικό αέριο-Σφίγγει ο κλοιός της ενεργειακής κρίσης