ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τη στιγμή που είναι επιτακτική ανάγκη η ανάπτυξη των ΑΠΕ για να έχουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε και στις σωστές τιμές, στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, αρνητές των ΑΠΕ, έχουν καίριες θέσεις και μπλοκάρουν τις αδειοδοτήσεις, τόνισε μιλώντας σε συνέδριο της ΗΑΕΕ ο κ. Λουκάς Λαζαράκης, Γενικός Διευθυντής της Intrakat.
Υπογράμμισε την ανάγκη, καθώς αυξάνεται συνεχώς η ζήτηση για ενέργεια, να διασφαλίσει η Πολιτεία ότι θα έχουμε αρκετή ενέργεια και ότι το κόστος της θα είναι βιώσιμο και για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις. “Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούμε πολλές ΑΠΕ και επομένως η Πολιτεία θα πρέπει να διευκολύνει την ανάπτυξή τους πολύ πιο εντατικά από ότι κάνει”.
“Πρέπει να γίνουν τα χωροταξικά και να αλλάξει το χαώδες αδειοδοτικό πλαίσιο, το οποίο συνεχίζει να υπάρχει γιατί, παρότι υπάρχει η πρόθεση της Πολιτείας και βελτιώνει το θεσμικό πλαίσιο, δεν ακολουθείται από τις υπηρεσίες.
“Είναι απολύτως εχθρικές οι υπηρεσίες προς τις ΑΠΕ και είναι παράλογο να βλέπουμε τις υπηρεσίες του κράτους να μη θέλουν να ακολουθήσουν και να εφαρμόσουν την κυβερνητική πολιτική. Ειδικά οι υπηρεσίες που εμπλέκονται με την περιβαλλοντική αδειοδότηση δεν ακολουθούν την νομοθεσία απαιτούν πράγματα μόνο για να κάνουν την αδειοδότηση αδύνατη. Διευθυντές και αξιωματούχοι σε καίριες θέσεις είναι αρνητές των ΑΠΕ και το υποστηρίζουν και δημόσια. Αν θέλει η Πολιτεία να προωθήσει την ανάπτυξη των ΑΠΕ πρέπει και να το κάνουν και οι υπηρεσίες της”, τόνισε χαρακτηριστικά.
“Έχουν γίνει σοβαρά βήματα βελτίωσης στην αδειοδοτική διαδικασία και δεν περιμένουμε πια 10 χρόνια, αλλά δύο. Όμως υπάρχουν κάποιες μικροπαρεμβάσεις που μπορούν να αποπροσανατολίσουν το αποτέλεσμα, όπως δευτερεύουσες προτεραιότητες για μικροαναπτύξεις, ή προβλήματα στις υπηρεσίες. Διευθυντής υπηρεσίας μπορεί να είναι στο στενό περιβάλλον κάποιου επικεφαλής σωματείου που αντιμάχεται τις ΑΠΕ και τελικά δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα και διαστρεβλώνει την αποτελεσματικότητα ενός πλαισίου, που θα μπορούσε να λειτουργεί” είπε ο κ. Λαζαράκης.
Χρειάζεται στρατηγική και καθοδήγηση
Τόνισε ότι απαιτείται να υπάρχει κεντρική στρατηγική, να ξέρουμε το ενεργειακό μίγμα που θέλουμε και χρειαζόμαστε, να υπάρξει μια καθοδήγηση. “Αυτή τη στιγμή γίνεται μια χαοτική ανάπτυξη, με χιλιάδες αιτήσεις για χιλιάδες MW, συγκεντρώνονται φάκελοι στις υπηρεσίες και αυτό δυσκολεύει τη γρήγορη ανάπτυξη των 8-10 GW. Το δίκτυο δεν είναι ικανό να χωρέσει όλες τις επενδύσεις και πρέπει να ξέρουμε που θα αναπτυχθεί. Με τα 500 ΜW project και τις ενεργειακές κοινότητες δεν ξέρουμε, όταν πάμε να αναπτύξουμε μια επένδυση σε μια περιοχή τί έχουμε να αντιμετωπίσουμε από την άποψη της χωρητικότητας και της φέρουσας ικανότητας μιας περιφέρειας. Δεν υπάρχουν, επίσης, αντικειμενικά κριτήρια ως προς την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών μελετών”.
Για τους διαγωνισμούς, σημείωσε, ότι έχουν επεκταθεί στα 3 GW αλλά συμμετέχουν και οι δύο τεχνολογίες (φ/β και αιολικά) με 30% για τα αιολικά και έτσι μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, αν και είναι μια τεχνολογία που έχει μεγαλύτερη δυναμικότητα και φέρνει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία. Στην αποθήκευση υπάρχουν εκατοντάδες αιτήσεις κάποιων GW χωρίς ακόμη να υπάρχει θεσμικό πλαίσιο.
“Παρά τις όποιες αντιδράσεις και κωλύμματα των υπηρεσιών, το μέλλον της χώρας είναι μόνο ένα και είναι οι Ανανεώσιμες”, σημείωσε. “Μεσοπρόθεσμα η ζήτηση ενέργειας θα αυξάνεται και πρέπει η Πολιτεία να εξασφαλίσει ότι θα καλύπτεται όλη αυτή αύξηση της ζήτησης και θα προστατευθούν οι πολίτες από τις οικονομικές προκλήσεις και την κλιματική αλλαγή”.
Ελκυστική χρηματοδότηση- Πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές
Όσον αφορά την αγορά των ΑΠΕ, τόνισε, ότι είναι αναπτυσσόμενη, υπάρχει ελκυστική χρηματοδότηση με ανταγωνιστικό πλαίσιο το οποίο ενθαρρύνει την ανάπτυξη, αν και ακόμη είναι μόνο από ελληνικές τράπεζες.
“Θέλουμε να δούμε και διεθνείς τράπεζες να παρέχουν στην Ελλάδα χρηματοδότηση γιατί θα κάνει ακόμη πιο ανταγωνιστικούς τους όρους. Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, χωρίς σταθερές ταρίφες και να προσφέρουν νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία που να μπορούν να στηρίξουν τα νέα έργα”, σημείωσε.
Όπως ανέφερε, υπάρχει πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές και έχει αλλάξει και το προφίλ τους από βραχυπρόθεσμοι γίνονται μακροπρόθεσμοι και αυτό είναι καλό και για την οικονομία και για την αγορά των ΑΠΕ.
Χαρτοφυλάκιο έργων 1,5 GW
Η Intrakat έχει ένα χαρτοφυλάκιο έργων που ξεπερνά το 1,5 GW και όπως είπε ο κ. Λαζαράκης είναι έργα που έχουν μελετηθεί βάσει ενός σοβαρού σχεδιασμού και έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους.
“Η στρατηγική μας είναι να αναπτύσσουμε και να λειτουργούμε τις ΑΠΕ και να προχωράμε σε συνέργιες με άλλους οργανισμούς. Τώρα χτίζουμε 98 MW, τα οποία έχουν ήδη ταρίφες από τους διαγωνισμούς του παρλεθόντος και μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα φτάσουμε στα 300 MW. Aπό αυτά άλλα 100 MW έχουμε με οριστικούς όρους σύνδεσης τα οποία θα προωθήσουμε στους επόμενους διαγωνισμούς και άλλα 100MW είναι λιγότερο ανεπτυγμένα αλλά πολύ κοντά στην περιβαλλοντική τους αδειοδότηση.Είμαστε μια από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες των Βαλκανίων και με την υποστήριξη των μετόχων το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου θα υλοποιηθεί”, σημείωσε.
Διαβάστε επίσης
Intrakat: Έργο 24,4 εκατ. για δίκτυα αποχέτευσης λυμάτων στην Αιγιαλεία
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση