Μια πρόταση με στόχο την ανάδειξη της χώρας σε επίκεντρο των διεθνών διασυνδέσεων πράσινης ενέργειας, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός  Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σήμερα στο Συνέδριο Renewable & Storage Forum.

Ειδικότερα, όπως είπε η Ελλάδα, έχει καταθέσει πρόταση σε Αυστρία και Γερμανία για ηλεκτρική διασύνδεση μεταφοράς πράσινης ενέργειας που θα συνδέει την Ελλάδα με Αυστρία και Νότια Γερμανία, αρχικά για  3 GW που θα φτάνει τα 9 GW. Στόχος της νέας διασύνδεσης είναι η μεταφορά πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας με απευθείας καλώδιο από τη Νοτιοανατολική στη Δυτική Ευρώπη.

H Ελλάδα, όπως είπε ο υπουργός, έχει φτάσει να είναι η 8η χώρα στον πλανήτη στην ανάπτυξη των ΑΠΕ με 45% συμμετοχή φέτος και 50% το 2023, είπε

Αναφερόμενος στη μεγάλη σημασία της πράσινης ενέργειας, σημείωσε ότι «Πρέπει να φτάσουμε τη συμμετοχή της πράσινης ενέργειας  στο 80% το 2030 από 30% πριν από 4 χρόνια».

Σχετικά με την αποθήκευση, σημείωσε ότι μέχρι το 2030 θα έχουμε 5-7 GW αποθήκευσης στη χώρα για να αυξηθεί η διείσδυση των ΑΠΕ.

Τις επόμενες δύο εβδομάδες θα βγει για δημόσια διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο για το Υδρογόνο, είπε, όπως επίσης ότι ετοιμάζεται νέο νομοθετικό πλαίσιο για το βιομεθάνιο για να προωθηθεί για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου, το οποίο και θα μεταφέρεται με το δίκτυο του φυσικού αερίου.

Η ενεργειακή ασφάλεια έχει να κάνει και με τη βραχυπρόθεσμη στρατηγική, σημείωσε, και αναφέρθηκε στο FSU που αύξησε κατά 70% τη δυναμικότητα της Ρεβυθούσας, ενώ δίνει τη δυνατότητα να παραλαμβάνει καύσιμο από δύο πλοία LNG ταυτόχρονα.

Επίσης, αναφέρθηκε σε FSRU Αλεξανδρούπολης που θα είναι έτοιμο στο τέλος του 2023 και θα ενισχύσει τον ρόλο της χώρας στην αγορά φυσικού αερίου, και μαζί με το Διώρυγα GAS θα αυξήσει τη δυναμικότητα διακίνησης φυσικού αερίου της χώρας στα 15-20  δισ. κυβικά μέτρα, συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και των γειτονικών χωρών.

Διαβάστε επίσης:

ΥΠΕΝ: €20 εκατ. για αναπτυξιακές δράσεις χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος στις λιγνιτικές περιοχές