ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Απαντήσεις για τα μέτρα της κυβέρνησης για την ενεργειακή κρίση και για το νέο σύστημα τιμολόγησης ρεύματος έδωσε ο Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή που συνεδρίασε πριν από λίγο, για την κατακύρωση των αποτελεσμάτων του Διαγωνισμού ΔΔ-214 για την ανάδειξη αναδόχων σε τριάντα επτά (37) εργολαβίες.
“Τα τιμολόγια των λογαριασμών θα αναφέρουν ξεκάθαρα το ποσό της επιδότησης ώστε οι πολίτες να καταλάβουν ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά στην ενεργειακή κρίση”, σημείωσε ο υπουργός και εξήγησε γιατί αλλάζει το σύστημα στον τρόπο τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος.
Σημειώνεται ότι στις 10 Ιουλίου, σύμφωνα με το νέο νόμο, υποχρεούνται οι εταιρείες ενέργειας να γνωστοποιήσουν τις τιμές κιλοβατώρας για τον Αύγουστο, για πρώτη φορά προβλέποντας την τιμή.
Όπως είπε ο υπουργός:
“Καταργούμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής, δηλαδή τον αυτόματο τρόπο να αλλάζει η τιμή της MWh κάθε μήνα. Η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι ένας μαθηματικός τύπος δύσκολος για τον καταναλωτή να τον καταλάβει, που προσδιορίζει την τελική τιμή του κόστους της κιλοβατώρας. Τώρα θα λένε από πριν οι προμηθευτές την τιμή που θα πουλάνε στους καταναλωτές τους, όπως γίνεται σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες. Θα προσδιορίζεται από πριν ολόκληρη η τιμή, και όχι όπως μέχρι σήμερα μια τιμή βάσης και μια πρόσθετη τιμή που έπαιζε ανά ημέρα που εκ των υστέρων μαθαίνει ποια είναι.
Εμείς αυτό το καταργούμε. Ο προμηθευτής υποχρεούται με νόμο να γνωστοποιεί την τιμή δύο μήνες πριν ώστε να μπορούν οι πολίτες να γνωρίζουν και να επιλέγουν το τιμολόγιο που προτιμούν. Θα ξέρει από πριν την τιμή που θα πληρώσει και δε θα το μαθαίνει μετά. Και θα βλέπει δίπλα το ποσό της επιδότησης.
Ο πολίτης θα βλέπει στο λογαριασμό του το ποσό της επιδότησης και θα ξέρει ο πολίτης από πριν τι θα πληρώσει τον επόμενο μήνα και πόσο βοηθάει αυτή η κυβέρνηση. Ο λαός στην εξουσία σημαίνει ο λαός να έχει επιλογές”.
Για τη ρήτρα αναπροσαρμογής σημείωσε ότι “φυσικά και δεν έπρεπε η ΔΕΗ να εφαρμόσει ρήτρα αναπροσαρμογής, οι ιδιώτες όμως εφάρμοζαν από το 2019”.
“Το πρόβλημα είναι μεγάλο τώρα και οφείλεται στην τεράστια διεθνή ενεργειακή κρίση. Δεν φταίει η Ελλάδα που το φυσικό αέριο έφτασε στα 150 ευρώ, ενώ όταν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ είχαμε τις χαμηλότερες τιμές ορυκτών καυσίμων και είχαμε μηδενική ανάπτυξη. Τώρα παρά την τεράστια ενεργειακή κρίση, έχουμε ανάπτυξη”.
Συνολικά, όπως είπε η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει επενδύσει τα περισσότερα χρήματα ύψους 3,6% του ΑΕΠ για να απορροφήσει το έξτρα κόστος από την ενεργειακή κρίση με επιδοτήσεις.
Στις τιμές χονδρικής, εξήγησε, μπορεί να έχουμε μεγάλη αύξηση, αλλά στις τιμές λιανικής που τελικά πληρώνει ο καταναλωτής, η Ελλάδα είναι φθηνότερη από τις περισσότερες δυτικές χώρες.