Την τρίτη άδεια από τη ΡΑΕ για πλωτή μονάδα ενέργειας ισχύος 72 MW στα ανοιχτά της Χίου έλαβε η εταιρεία Blue Sea Power του Κωνσταντίνου Μητρόπουλου, που σχεδιάζει να επενδύσει συνολικά 256 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία τριών πλωτών μονάδων παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο στο ανατολικό Αιγαίο με έμφαση στη βιωσιμότητα.

Πρόκειται για τα πρώτα έργα Gas to Power στην Ελλάδα, με τα οποία και σηματοδοτείται η επιστροφή του επιχειρηματία Kωνσταντίνου Μητρόπουλου, πρώην βασικού μετόχου και Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας Σωληνουργεία Κορίνθου, στην κεντρική επιχειρηματική σκηνή στην Ελλάδα.

1

Η εταιρεία Blue Sea Power διαθέτει πλέον άδειες για πλωτές μονάδες ενέργειας από φυσικό αέριο 80 MW στη Λέσβο, 120 MW στην Κω και 72 MW στη Χίο.

Ο κ. Μητρόπουλος, μιλώντας αποκλειστικά στο mononews.gr, δηλώνει:

«Η εταιρεία Blue Sea Power S.A. (www.blueseapower.eu) προτίθεται να επενδύσει στην κατασκευή 3 μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 120 MW (Κως), 72ΜW (Χίο) και 80MW (Μυτιλήνη) υψηλής ενεργειακής απόδοσης με καύσιμο ΥΦΑ (υγροποιημένο φυσικό αέριο/βίο-ΥΦΑ) και μελλοντικά με δυνατότητα μείγματος φυσικού αερίου με υδρογόνο προκειμένου για την καταρχήν μείωση (μέσω του φυσικού αερίου) και αργότερα ελαχιστοποίηση (μέσω του Υδρογόνου) της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου.

Οι επενδύσεις είναι 100, 76 και 80 εκατ. ευρώ αντιστοίχως και θα καλυφθούν με συνδυασμό ιδίων κεφαλαίων,  και τραπεζικού δανεισμού συνδιασμένης δυτικής προέλευσης και με χαρακτηριστικά ΕSG αφού θα λειτουργούν και με βιοαέριο και υδρογόνο.

Η μονάδα παραγωγής θα συντελέσει σε άμεση μείωση κατανάλωσης καυσίμου και μείωση εκπομπής ρύπων και διοξειδίου του άνθρακα. Εξαιτίας τόσο της μειωμένης κατανάλωσης καυσίμου όσο και των μειωμένων εκπομπών η μονάδα θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του κόστους παραγομένης ενέργειας προς όφελος όχι μόνο των κατοίκων των 3 ΜΔΝ αλλά και του συνόλου των Ελλήνων καταναλωτών (μέσω μείωσης των δαπανών ΥΚΩ). Περαιτέρω, η προτεινόμενη μονάδα, ως τελευταίας τεχνολογίας, έχει ταχύτατη ανταπόκριση στις μεταβολές της ζήτησης και θα συμβάλει στην επιπλέον διείσδυση των ΑΠΕ στα 3 νησιά”.

Όπως αναφέρει, “έχουν ήδη δηλώσει ενδιαφέρον χρηματοδότησης της επένδυσης, 2 Ελληνικοί Τραπεζικοί όμιλοι και 3 Ευρωπαϊκοί αλλά και  2 Αμερικάνικα και 3 Ευρωπαϊκά Funds  ως στρατηγικοί επενδυτές. Η τελική επιλογή θα γίνει πριν την επενδυτική απόφαση, που προγραμματίζεται στο πρώτο εξάμηνο του 2023, με προγραμματισμό λειτουργίας από το δεύτερο εξάμηνο του 2024 για την πρώτη μονάδα και πρώτο εξάμηνο για την τελευταία. Οι μονάδες θα έχουν ελληνική σημαία και η ναυπήγηση θα γίνει σε ευρωπαϊκά ναυπηγεία, χωρίς να αποκλείεται η αξιολόγηση και μερική ναυπήγηση και σε ελληνικά ναυπηγεία με αντίστοιχη μεταφορά τεχνολογίας και εκπαίδευση προσωπικού, με έντονο αναπτυξιακό παράγοντα».

Ο κ. Μητρόπουλος τονίζει πως «οι συγκεκριμένες επενδύσεις θα καλύπτουν τις ανάγκες των ΜΔΝ μέχρι τη διασύνδεσή τους με το ηπειρωτικό σύστημα και μετά θα μπορούν να καλύπτουν την ανάγκη των νησιών αλλά και να προσφέρουν στο κεντρικό σύστημα, αλλά και στην ευρύτερη νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι μονάδες έχουν σχεδιαστεί με μεγάλη ευελιξία όπου θα μπορούν να προσφέρουν και υπηρεσίες αιχμής, εξισορρόπησης δικτύου για μεγαλύτερη διείσδυση ΑΠΕ».

Η εταιρεία έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία για την προμήθεια ΥΦΑ, όπου θα προσφέρει ποσότητες και φορτία ΥΦΑ από τη Δυτική Αφρική και Αμερική εξασφαλίζοντας ενεργειακή ασφάλεια για την εφοδιαστική αλυσίδα. “Θα λειτουργούμε ως εισαγωγέας για την Ελληνική αγορά αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νότια-Ανατολικής Μεσογείου σε Βαλκάνια και Μέση Ανατολή όπου αντίστοιχες μονάδες έχουν ζητηθεί από την εταιρεία. Επιπλέον, μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας θα περιλαμβάνει το μείγμα με Βίο-ΥΦΑ και  υδρογόνο όπου η μονάδες είναι σχεδιασμένες να λειτουργούν με τη σημαντική μείωση ρύπων”, τονίζει ο κ. Μητρόπουλος.

«Η Blue Sea Power ιδρύθηκε στην Αθήνα για να συμμετάσχει στην ταχεία ενεργειακή μετάβαση της χώρας, με την εισαγωγή πλωτών λύσεων τελευταίας τεχνολογίας. Στην Blue Sea Power, αναπτύσσουμε μια ολοκληρωμένη  λύση που παρέχει ανταγωνιστική ενέργεια 24/7, προσφέροντας βελτιωμένο Περιβαλλοντικό Αποτύπωμα μέσω της χρήσης του βέλτιστου μείγματος καυσίμων και των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών. Στόχος μας είναι να παρέχουμε με ασφάλεια, καθαρή ενέργεια για έναν καθαρό κόσμο».

Η Blue Sea Power και το project

Η Blue Sea Power αναπτύσσει ένα FSRP (Floating Storage Regasification Power Plant) με αποθήκευση LNG/Bio-LNG και δυνατότητα ανάμειξης H2 με δυναμικότητα παραγωγής ενέργειας μεταξύ 50Mw και 200Mw.

Τα FSRP προσφέρουν ευέλικτες και αξιόπιστες ενεργειακές λύσεις, ενώ συμβάλλουν στη διαδικασία απανθρακοποίησης, βελτιώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα με σημαντικά χαμηλότερο κόστος. Συμμορφώνονται πλήρως με τον ΙΜΟ και τα ευρωπαϊκά πρότυπα, καθώς και με τους ελληνικούς κανονισμούς και πρότυπα.

Όσον αφορά στο project, η εταιρεία έχει αναπτύξει δύο μεγέθη σκαφών FLNG. Κάθε σκάφος FLNG διαθέτει σύστημα διαχείρισης-αποθήκευσης LNG, υποδομές επεξεργασίας και υγροποίησης αερίου καθώς και παραγωγής ενέργειας. Πρόκειται για ένα μοντέλο εκφόρτωσης «δίπλα-δίπλα» με μια μονάδα μικρής κλίμακας (FSU) που παράγει ~1,5 Mtpa και μια μονάδα μεσαίας κλίμακας που παράγει ~3 Mtpa με επαρκή αποθήκευση στο κύτος.

Ακόμη τονίζονται τα πλεονεκτήματα του FLNG σε σύγκριση με τις χερσαίες εγκαταστάσεις σε επίπεδο κόστους, συντομότερου χρόνου για την έναρξη λειτουργίας, αλλά και αυξημένης ευελιξίας όσον αφορά την πιθανή επαναχρησιμοποίηση του σε άλλη τοποθεσία.

Πρόκειται για τις πρώτες πλωτές μονάδες ενέργειας από φυσικό αέριο στην ελληνική αγορά και η διάρκεια της άδειας είναι αρχικά για 6 έτη (έως 31.12.2027) από την έκδοση της ή μέχρι τη διασύνδεση των νησιών, σε περίπτωση που η διασύνδεση ολοκληρωθεί νωρίτερα. Σε περίπτωση που η διασύνδεση δεν ολοκληρωθεί εντός 6 ετών προβλέπεται παράταση για 3 επιπλέον έτη (έως 31.12.2030) ή έως την ολοκλήρωση της διασύνδεσης. Σε δεύτερη φάση οι άδειες θα έχουν ισχύ έως 31.12.2056.Όπως προβλέπεται, με βάση το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, οι μονάδες θα πρέπει να έχουν εγκατασταθεί σε 31 μήνες από τώρα.

Η κυπριακή Blue Sea Power ανήκει στη FLNG RUS Company Limited, επίσης συμφερόντων του κ. Κωνσταντίνου Μητρόπουλου.

Ποια είναι η FLNG RUS Company

Η εταιρεία FLNG RUS Company Limited εδρεύει στην Κύπρο, διατηρεί γραφεία στην Αθήνα, τη Μόσχα και το Λονδίνο, με το management team να διαθέτει σημαντική συσσωρευμένη εμπειρία σε projects Gas/LNG/FLNG στη Ρωσία, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, τη Δυτική Αφρική, τη Μοζαμβίκη, την Ανατολική Μεσόγειο και τον Καναδά.

 Παράλληλα, διαθέτει πλήρη τεχνογνωσία εκτέλεσης τέτοιων έργων (Gas to Power) από το σχεδιασμό έως την κατασκευή και την έναρξη λειτουργίας, για το FLNG, τον αγωγό φυσικού αερίου, τη χερσαία και θαλάσσια υποδομή.

 Η μεγάλη επιστροφή του ιστορικού βιομήχανου

Η επιχειρηματική  πορεία του κ. Κωνσταντίνου Μητρόπουλου ξεκινά από την οικογενειακή βιομηχανία Σωληνουργεία Κορίνθου την οποία είχε ιδρύσει η οικογένειά του 50/50 με τον όμιλο Βιοχάλκο. Υπό τη διοίκησή του η εταιρεία επέκτεινε τις εξαγωγές της σε 50 χώρες και έκανε σημαντικές επενδύσεις που έθεσαν τις βάσεις για τη μελλοντική της ανάπτυξη.

Ως Εμπορικός Διευθυντής της Σωληνουργείας Κορίνθου μέχρι το 1998, ανέπτυξε τις εξαγωγές της σε 50 χώρες , ενώ ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της βιομηχανίας το 1998 όταν μπήκε στο Χρηματιστήριο μέχρι το 2006 όταν μεταβιβάστηκε εξολοκλήρου  στη Βιοχάλκο.

 Μετά την αποεπένδυση από τη Σωληνουργεία Κορίνθου ο κ. Μητρόπουλος ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ως συνεταίρος στην ENERTEC FZE από το 2007 μέχρι το 2016. Πλέον είναι έμπειρος επιχειρηματίας της ενεργειακής αγοράς, με μακρά πορεία σε ενεργειακούς ομίλους όπως η Enolia Energy, Enertec FZE, Lloyds Energy, ενώ ίδρυσε την FLNG RUS Company Limited το 2016.

Την Enolia Energy, την ίδρυσε το 2007, με έντονη παρουσία και δραστηριότητα σε Ελλάδα, Ρουμανία, Κύπρο και Ιαπωνία, σε φωτοβολταϊκά, αιολικά και τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας, έχοντας κατασκευάσει και μεταβιβάσει 500 MW ΑΠΕ. Μέχρι το 2014, ο κ. Μητρόπουλος εργάστηκε για μια διετία ως Senior Advisor στην United LNG στο Χιούστον του Τέξας στις ΗΠΑ, για να συνεχίσει μέχρι τον Οκτώβριο του 2016 στη Lloyd’s Energy στο Ντουμπάι των ΗΑΕ, όπου έφτασε μέχρι τη θέση του εκτελεστικού αναπληρωτή προέδρου και CFO.

Το 2016 επιχειρεί το επόμενο μεγάλο βήμα, με την ίδρυση της FLNG RUS Company Ltd, στη μετοχική σύνθεση της οποίας διατηρεί ποσοστό 99,4%, με το υπόλοιπο 0,6% να ανήκει στη Sakilia Enterprises Company Ltd.