Κρατικές ενισχύσεις, χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων, ταχύτερη έγκριση πράσινων έργων και ενίσχυση εμπορικών συμφωνιών προβλέπεται στο σχέδιο που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Κομισιόν για να ανταγωνιστεί ΗΠΑ και Κίνα στην παραγωγή πράσινων προϊόντων.

«Είμαστε ανταγωνιστικοί. Και εξετάζουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί σε παγκόσμιο επίπεδο», ανέφερε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στη συνέντευξη Τύπου.

1

Σύμφωνα με το Reuters, πολλοί ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανησυχούν ότι το «πράσινο πακέτο» των ΗΠΑ με επιδοτήσεις ύψους 369 δις δολαρίων θα οδηγήσει πολλές εταιρείες να μετεγκατασταθούν εκεί, καθιστώντας τη χώρα τον μεγαλύτερο παίκτη στην πράσινη τεχνολογία, εις βάρος της Ευρώπης.

Η ευκαιρία για την πράσινη ενέργεια

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι η παγκόσμια αγορά μαζικής παραγωγής καθαρής ενέργειας θα τριπλασιαστεί σε περίπου 650 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2030, με τις σχετικές θέσεις εργασίας στη μεταποίηση να υπερδιπλασιάζονται.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φιλοδοξεί να είναι μέρος αυτής της ανάπτυξης και γι’ αυτό το λόγο η  Επιτροπή πρότεινε τη χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις σε επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή βιομηχανίας απαλλαγμένης από τις ανθρακούχες εκπομπές έως το τέλος του 2025, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι δεν θα μπορούν όλες οι χώρες της ΕΕ να προσφέρουν επιδοτήσεις στον ίδιο βαθμό όπως η Γαλλία ή η Γερμανία.

Τα μέλη της ΕΕ θα μπορούσαν να δανειστού από τα 225 δις ευρώ του Ταμείου ανάκαμψης για τον COVID-19, όπως ανέφερε η Κομισιόν, για να ενισχύσουν την βιομηχανία της πράσινης ενέργειας στις χώρες τους.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει ότι τα κράτη μέλη θα στηρίξουν το σχέδιό της σε μια σύνοδο κορυφής στις 9-10 Φεβρουαρίου, αλλά υπάρχουν ήδη οι πρώτες ενστάσεις.

Ορισμένα μέλη της ΕΕ έχουν ήδη εκφράσει αντίθεση σε μέρη του σχεδίου, ιδίως στη χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις και στην προοπτική ότι μεγαλύτερες χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία θα μπορέσουν να δαπανήσουν περισσότερο από άλλες.

Υπάρχει επίσης σαφής αντίθεση από ορισμένα μέλη της ΕΕ σε προηγούμενες προτάσεις ότι το σχέδιο θα μπορούσε να συνεπάγεται περαιτέρω κοινό δανεισμό.

Μακροπρόθεσμα, η Επιτροπή θα προτείνει τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου για επενδύσεις σε αναδυόμενες τεχνολογίες, ενώ τους επόμενους μήνες, η Επιτροπή θα προτείνει έναν νόμο με στόχο να εξορθολογίσει τις διαδικασίες αδειοδότησης και να εναρμονίσει τα πρότυπα και έναν νόμο περί κρίσιμων πρώτων υλών για την προώθηση της τοπικής εξόρυξης, επεξεργασίας και ανακύκλωσης.

Στόχος της Κομισιόν είναι οι ευρωπαϊκές χώρες να προχωρήσουν σε περισσότερες συμφωνίες και να εξασφαλίσουν την ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας και των ανοιχτών αγορών στα πράσινα αγαθά.

Το μπλοκ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα για σπάνιες γαίες και λίθιο, τα οποία είναι ζωτικά υλικά για την πράσινη μετάβαση.

Διαβάστε επίσης:

Σκρέκας: Στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση τον Φεβρουάριο για το 90% των νοικοκυριών