ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα τρία μέτρα που πρόκειται να παραμείνουν σε ισχύ, είναι ο μηχανισμός αλληλεγγύης για το αέριο, το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και τα μέτρα για την επιτάχυνση της αδειοδότησης ΑΠΕ.
Συγκεκριμένα, ο μηχανισμός αλληλεγγύης επρόκειτο να λήξει στις 30 Δεκεμβρίου 2023.
Βάσει αυτού, δημιουργήθηκαν οι κοινές αγορές αερίου, μέσω της πλατφόρμας AggregateEU.
Ταυτόχρονα, προβλέφθηκαν μέτρα για την μεγαλύτερη διαφάνεια στην αγορά LNG, καθώς και η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, όταν ένα από αυτά αντιμετωπίζει ελλείψεις ασφάλειας εφοδιασμού.
Την ίδια στιγμή, η ανώτατη τιμή για το TTF, είναι επί του παρόντος σε ισχύ έως τις 24 Φεβρουαρίου.
Σημειώνεται ότι το πλαφόν συμφωνήθηκε από το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας την η Φεβρουαρίου του 2023 και δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ, καθώς οι τιμές έχουν επανέλθει σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.
Εντούτοις, η αγορά παραμένει εύθραυστη και ευμετάβλητη τους τελευταίους μήνες και για αυτό το λόγο η Κομισιόν θεωρεί ότι η συνέχιση των μέτρων αποτελεί αναγκαία πρόσθετη εγγύηση για το επόμενο έτος.
Σε ότι αφορά την αδειοδότηση των ΑΠΕ, εξετάζεται η παράταση των μέτρων πέραν της 30 Ιουνίου του 2024, που ήταν προγραμματισμένα να λήξουν.
Υπενθυμίζεται ότι, προβλέπεται η υποχρέωση χορήγησης άδειας να μην διαρκεί περισσότερο από 3 μήνες για φωτοβολταϊκά, 6 μήνες για ανακατασκευή σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, 1 μήνα για εγκατάσταση αντλιών θερμότητας κάτω των 50 MW και 3 μήνες για τις αντλίες που χρησιμοποιούν γεωθερμική ενέργεια.
Δράσεις για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας
Τα ενεργειακά δίκτυα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της εσωτερικής αγοράς ενέργειας της ΕΕ και το κλειδί για να καταστεί δυνατή η πράσινη μετάβαση, σύμφωνα με τον Μάρος Σέφκοβιτς, εκτελεστικό Αντιπρόεδρο για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
Για να βοηθήσει στην υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η Επιτροπή προτείνει σήμερα ένα Σχέδιο Δράσης για να διασφαλίσει ότι τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας θα λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και θα αναπτυχθούν περαιτέρω και ταχύτερα.
Η Επιτροπή έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή ένα υποστηρικτικό νομικό πλαίσιο για την εγκατάσταση δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Με τις αγορές της ΕΕ πλήρως ενοποιημένες, ένα εκσυγχρονισμένο δίκτυο υποδομών θα διασφαλίσει ότι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από φθηνότερη και καθαρότερη ενέργεια.
Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 60% από τώρα έως το 2030.
Τα δίκτυα θα πρέπει να φιλοξενήσουν ένα πιο ψηφιοποιημένο, αποκεντρωμένο και ευέλικτο σύστημα με εκατομμύρια ηλιακούς συλλέκτες, αντλίες θερμότητας και τοπικές ενεργειακές κοινότητες που μοιράζονται τους πόρους τους, πιο υπεράκτια ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα για φόρτιση και αυξανόμενες ανάγκες παραγωγής υδρογόνου.
Για τη διασυνοριακή δυναμικότητα μεταφοράς που αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2030, απαιτούνται επενδύσεις 584 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την Κομισιόν.
Το σχέδιο δράσης στοχεύει να αντιμετωπίσει τις κύριες προκλήσεις όσον αφορά την επέκταση, την ψηφιοποίηση και την καλύτερη χρήση των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.
Δείτε το Σχέδιο Δράσης στην αγγλική γλώσσα εδώ
Διαβάστε επίσης:
Η Mytilineos εξασφάλισε δύο PPAs για το φωτοβολταϊκό έργο Munna Creek στην Αυστραλία
Alpha Finance για HelleniQ Energy: Αύξηση της τιμής στόχου στα €9,96/μετοχή
Νέος πρόεδρος της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών αναλαμβάνει ο CEO της εισηγμένης, Ι. Καράμπελας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νικόλας Πατέρας: Δωρεά 10 νέων περιπολικών στην ΕΛ.ΑΣ
- Nestle: Ανήγγειλε αύξηση τιμών στον καφέ και σμίκρυνση των συσκευασιών της
- Συνάντηση Σι-Μακρόν: Η Κίνα θέλει να εμβαθύνει τις σχέσεις της με τη Γαλλία
- Βραζιλία: Συλλήψεις 5 ατόμων για την συνωμοσία του 2022 με στόχο την δολοφονία του Προέδρου Λούλα