ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορεί τη ΔΕΗ ότι παραβίασε, την περίοδο 2013-2019, τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ πουλώντας ηλεκτρική ενέργεια στην ελληνική χονδρική αγορά κάτω του κόστους, αποκλείοντας έτσι τους κύριους ανταγωνιστές της, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν.
Μετά την εξέλιξη αυτή, η μετοχή έκανε βουτιά άνω του 6%, στα 11,72 ευρώ, «μαζεύοντας» όμως στη συνέχεια.
Να σημειωθεί ότι η σημερινή εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της επίσημης έρευνας που είχε ανακοινώσει η Κομισιόν το 2021, μετά την «εισβολή», το 2017, επί διοίκησης Παναγιωτάκη τότε, που εκπρόσωποι της Κομισιόν είχαν μπει στα γραφεία της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ συγκεντρώνοντας δεδομένα.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν, η ΔEΗ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα τόσο στη λιανική όσο και στη χονδρική, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει σημαντικό μειοψηφικό μερίδιο στην Επιχείρηση.
Μεταξύ 2013 και 2019, η ΔEΗ έλεγχε όλες τις λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες, καθώς και ορισμένες από τις μονάδες παραγωγής φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Δραστηριοποιείτο επίσης στην παροχή ενέργειας σε πελάτες λιανικής και επιχειρήσεις, επισημαίνει η Κομισιόν.
Η προκαταρκτική άποψη της Κομισιόν αναφέρει ότι η ΔEΗ κατείχε δεσπόζουσα θέση στη διασυνδεδεμένη ελληνική χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία κατά την υπό εξέταση περίοδο περιλάμβανε την ηπειρωτική Ελλάδα καθώς και το Ιόνιο και μερικά νησιά του Αιγαίου.
Όπως αναφέρεται, η Κομισιόν έχει την ανησυχία ότι, μεταξύ 2013 και 2019, η ΔEΗ έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δίνοντας την ηλεκτρική ενέργεια από τους θερμικούς σταθμούς της (π.χ. λιγνίτες και φυσικό αέριο) σε τιμές χαμηλότερες από το μεταβαλλόμενο κόστος τους (το κόστος, δηλαδή, που διαμορφώνεται ανάλογα με τον όγκο της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει η ΔEΗ).
Αυτό που υποψιάζεται η Κομισιόν, όπως αναφέρει, είναι ότι με τον τρόπο αυτό οι ανεξάρτητοι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας έμεναν στο περιθώριο και, επίσης, αποτρέπονταν επενδύσεις σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας. Αυτό μπορεί να εμπόδισε την επέκταση των ανεξάρτητων παρόχων στην αγορά λιανικής, εμποδίζοντας τις προσπάθειες για την απελευθέρωση της λιανικής αγοράς που ολοκληρώθηκε επίσημα τον Ιούλιο του 2013. Επομένως, η συμπεριφορά της ΔEΗ μπορεί να οδήγησε σε υψηλότερες τιμές για τους Έλληνες καταναλωτές, καθώς και υψηλότερα επίπεδα εκπομπών ρύπων.
Εάν επιβεβαιωθεί η προκαταρκτική άποψη της Επιτροπής, η συμπεριφορά αυτή θα συνιστούσε παράβαση του άρθρου 102 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης («ΣΛΕΕ»), το οποίο απαγορεύει την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.
Η αποστολή κοινοποίησης αιτιάσεων δεν προδικάζει το αποτέλεσμα μιας έρευνας.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, εάν η Κομισιόν καταλήξει στο συμπέρασμα, αφού τα μέρη ασκήσουν τα δικαιώματα υπεράσπισής τους, ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία για παράβαση, μπορεί να εκδώσει απόφαση που να απαγορεύει τη συμπεριφορά και να επιβάλει πρόστιμο έως και 10% του ετήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών μιας εταιρείας.
Το ιστορικό της υπόθεσης
Τον Μάρτιο του 2021, η Επιτροπή κίνησε επίσημη αντιμονοπωλιακή έρευνα με σκοπό να αξιολογήσει την πιθανή καταχρηστική συμπεριφορά της ΔEΗ στον τομέα χονδρικής της ελληνικής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η κοινοποίηση αιτιάσεων είναι ένα επίσημο βήμα στις έρευνες της Επιτροπής για ύποπτες παραβιάσεις των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ. Η Επιτροπή ενημερώνει εγγράφως τα ενδιαφερόμενα μέρη για τις αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν εναντίον τους. Τα μέρη μπορούν στη συνέχεια να εξετάσουν τα έγγραφα του φακέλου έρευνας της Επιτροπής, να απαντήσουν γραπτώς και να ζητήσουν προφορική ακρόαση για να παρουσιάσουν τις απόψεις τους για την υπόθεση ενώπιον εκπροσώπων της Επιτροπής και των εθνικών αρχών ανταγωνισμού.
Εάν η Επιτροπή καταλήξει στο συμπέρασμα, αφού τα μέρη ασκήσουν τα δικαιώματα υπεράσπισής τους, ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία για παράβαση, μπορεί να εκδώσει απόφαση που απαγορεύει τη συμπεριφορά και επιβάλλει πρόστιμο έως και 10% του ετήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών μιας εταιρείας.
Διαβάστε επίσης:
ΔΕΗ: Τι φέρνει η έρευνα της Κομισιόν- Όλο το παρασκήνιο
Carlsberg: Άλμα 5% η μετοχή μετά την ανακοίνωση φιλόδοξων σχεδίων ανάπτυξης
VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων. Οι κινήσεις της εβδομάδας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση