ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Aύριο, Τρίτη, αναμένεται να παρουσιάσει η Κομισιόν την πρότασή της για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.
Μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαβούλευσης που ξεκίνησε τον Ιανουάριο, πληροφορίες για τις προτάσεις της Κομισιόν λένε ότι το σημερινό μοντέλο οριακής τιμολόγησης (που βασίζεται η τιμή της ενέργειας στην τιμή φυσικού αερίου) δεν αμφισβητείται καθώς θεωρήθηκε το πιο αποτελεσματικό. Σημειώνεται ότι, το αίτημα για ένα νέο μοντέλο τιμολόγησης ενέργειας, που θα διαχώριζε την τιμή της ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου ήταν έντονο, από χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα.
Η νέα πρόταση όμως δεν το αλλάζει αυτό, αλλά, δίνει έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας, και θα απαιτηθεί από τις κυβερνήσεις της ΕΕ να θέσουν στόχους μείωσης της ηλεκτρικής ενέργειας και να παρέχουν κρατικές εγγυήσεις για τα διμερή συμβόλαια, ως μέρος των μεταρρυθμίσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Στην πρόταση της Κομισιόν, επομένως δεν αναμένεται κάποια δομική αλλαγή για τον τρόπο τιμολόγησης της ενέργειας, αλλά θα περιλαμβάνονται μέτρα, για την ακόμη μεγαλύτερα «θωράκιση» των καταναλωτών σε ενδεχόμενα νέα άλματα των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με τους προτεινόμενους κανόνες, τα κράτη μέλη θα επιτρέπεται να παρέμβουν στην αγορά εάν οι Βρυξέλλες κηρύξουν περιφερειακή ή «σε επίπεδο Ένωσης» κρίση στις τιμές ενέργειας, αν δηλαδή οι τιμές είναι σημαντικά πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας ή παρουσιαστούν «απότομες αυξήσεις στις λιανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας» και… αναμένεται να συνεχιστούν για τουλάχιστον έξι μήνες».
Ωστόσο, δεν θα γίνουν μόνιμα ορισμένα από τα μέτρα έκτακτης ανάγκης του περασμένου έτους, όπως το ανώτατο όριο στα κέρδη των παραγωγών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Τι θα αλλάξει η μεταρρύθμιση
Μετά τη διαβούλευση με την αυριανή της πρόταση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για την τροποποίηση των ακόλουθων νομοθετημάτων:
Κανονισμός Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΕ) 2019/943
Οδηγία για την ηλεκτρική ενέργεια (ΕΕ) 2019/944
Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1227/2011 (REMIT)
Στις προτεραιότητες της πρότασης της ΕΕ είναι η καλύτερη προστασία των καταναλωτών από την υπερβολική αστάθεια των τιμών, η υποστήριξη της πρόσβασής τους σε ασφαλή ενέργεια από καθαρές πηγές και η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της αγοράς. Επίσης, αυτή η μεταρρύθμιση στοχεύει να προσφέρει γρήγορα προστιθέμενη αξία σε πολίτες και εταιρείες της ΕΕ κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης κρίσης και της περιόδου θέρμανσης 2023/2024.
Όσο για το φυσικό αέριο θα συνεχίζει να καθορίζει τη συνολική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως σήμερα, καθώς όλοι οι παραγωγοί λαμβάνουν την ίδια τιμή για την ηλεκτρική ενέργεια– όταν εισέρχεται στο δίκτυο. Κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, υπήρξε μεγάλη αμφισβήτηση του μοντέλου αυτού, όμως τελικά, επικράτησαν οι υποστηρικτές του.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αναστάσιος Αλβανίας – Ευχές Χριστουγέννων: Η κορυφαία αυτή δεσποτική εορτή φωτίζει την καρδιά με γαλήνη
- ΟΗΕ: Οι ερευνητές ζητούν εξουσιοδότηση για να ξεκινήσουν το έργο τους επί του πεδίου στη Συρία
- Συρία-Τουρκία: Όλα τα όπλα της χώρας θα τεθούν υπό κρατικό έλεγχο, δήλωσε ο νέος ηγέτης της Συρίας
- Σερβία: Μεγάλη διαδήλωση των φοιτητών στο Βελιγράδι κατά της διαφθοράς στον κρατικό μηχανισμό