ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το έργο αυτό της Gastrade, όπως και το δεύτερο δίδυμο FSRU της ίδιας εταιρείας που ήδη έλαβε άδεια από τη ΡΑΕ, δημιουργούν νέους δρόμους εφοδιασμού, διαφοροποιούν τις πηγές εφοδιασμού φυσικού αερίου, δίνουν πρόσβαση σε αυτές σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που δεν είχαν και αλλάζει και τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης.
Η Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU), χωρητικότητας 153.500 κ.μ. LNG, θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της ευρύτερης περιφέρειας (Ρουμανία, Σερβία, Β. Μακεδονία κ.α.) ενώ το δεύτερο FSRU θα μπορεί να εφοδιάσει τη Μολδαβία και την Ουκρανία.
Το έργο αυτό αποτελεί ένα έργο ορόσημο, που ενώνει τις χώρες των Βαλκανίων αναβαθμίζοντας την αυτονομία τους και αυξάνοντας τη γεωπολιτική σημασία τους και μπορεί να μετατρέψει την Αλεξανδρούπολη σε ενεργειακό κόμβο για όλη την Ευρώπη.Το έργο θα είναι έτοιμο εντός του χρονοδιαγράμματος που προβλέπει την ολοκλήρωσή του στα τέλη του 2023.
Ο σταθμός FSRU θα μπορεί να παραδίδει μέχρι και 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως και με την ολοκλήρωση της κατασκευής του η Ελλάδα υπολογίζεται ότι θα υπερδιπλασιάσει τη δυναμικότητα διακίνησης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου προς άλλες χώρες.
Τη σημασία του έργου, της πρώτης πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, στη σημερινή συγκυρία υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
«Το σημερινό έργο αποτελεί ορόσημο για την ενεργειακή ανάπτυξη της Ευρώπης. Το έργο αυτό που εγκαινιάζουμε αυτή τη στιγμή στέλνει ένα πολύ σαφές μήνυμα. Παίρνουμε τη μοίρα στα χέρια μας. Δεν καθόμαστε απλώς να μιλήσουμε για τη στρατηγική μας αυτονομία και κυριαρχία. Είμαστε δραστήριοι, είμαστε ενεργοί, όλοι μαζί από κοινού μαζί με τους φίλους μας από τα Βαλκάνια θέλουμε να χτίσουμε το κοινό μας μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σαρλ Μισέλ, επισημαίνοντας πως «λόγω της εισβολής της Ρωσίας, το έργο αυτό αποτελεί τη στιγμή της αλήθειας για την Ευρώπη».
Δύναμη και ενότητα
Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ σημείωσε ότι το πρότζεκτ αυτό είναι ένδειξη της δύναμης και της ενότητάς μας, σημειώνοντας πως «από τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε αυτή την κατάσταση, λόγω της ρωσικής εισβολής, τέτοιου είδους κινήσεις αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία».
Η Ελλάδα και η Βουλγαρία σήμερα, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, συνεργάζονται και αυτό μπορεί και να βοηθήσει στη Βουλγαρία, σημείωσε ο κ. Πέτκοφ και προσέθεσε: «Τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία και την πίεση που ασκεί η Ρωσία στη Βουλγαρία με τη διακοπή της παροχής του αερίου στη Βουλγαρία μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε μόνο μαζί γιατί είμαστε ανεξάρτητες χώρες και ακολουθούμε πολιτικές που συνάδουν με το διεθνές δίκαιο».
Υπογράμμισε δε, πως «η οικονομική πίεση του Κρεμλίνου ενάντια στη χώρα μας και ενάντια στην ΕΕ δε θα πετύχει γιατί εμείς θα αντιπαρατεθούμε και το σημερινό γεγονός είναι απόδειξη γι’ αυτό». «Σήμερα», συμπλήρωσε ο κ. Πέτκοφ, «υποστηριζόμενοι από τα ευρωπαϊκά όργανα, η Ελλάδα και η Βουλγαρία βάζουν τα θεμέλια του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας και Βουλγαρίας, που είναι όχι μόνο ενεργειακό έργο αλλά θα αλλάξει και τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης».
Επίσης, τόνισε το ρόλο της συνεργασίας στα Βαλκάνια, υπογραμμίζοντας πως «όταν μοιραζόμαστε τις υποδομές στην περιοχή – του αερίου, της ενέργειας, των σιδηροδρόμων- όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά, μπορούμε να αποτελέσουμε μια μηχανή για όλη την Ευρώπη».
Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, σημείωσε ότι είναι ιδιαίτερα ευγνώμων που θα εξασφαλιστούν σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου “και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ενισχυθούν έργα όπως ο IGB και όταν ολοκληρωθούν αυτά τα έργα θα μπορέσουμε να υποδεχόμαστε μεγάλες ποσότητες”.
Ο Σέρβος πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, όμως αυτό που είναι πολύ σημαντικό -και στο οποίο αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του- είναι ότι η διασυνδεσιμότητα των υποδομών μας είναι πολύ σημαντική. «Δηλαδή η φιλία μας είναι πολύ σημαντική και είμαι ευγνώμων στην ΕΕ γιατί θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να σκεφτούμε ότι τα περισσότερα από τα έργα αυτά χρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Και φυσικά ακόμα και το έργο που αφορά τη διασύνδεση με τη Βόρεια Μακεδονία θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ».
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, επισημαίνοντας πως «πρόκειται για μακροπρόθεσμη ενεργειακή κάλυψη σε μια κρίσιμη περίοδο», τόνισε ότι εξασφαλίζεται η ενεργειακή επάρκεια μακροπρόθεσμα. “Μιλάμε για μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου και επίσης και ηλεκτρικής ενέργειας», σημείωσε ο κ. Κοβάτσεφσκι, επισημαίνοντας πως και η χώρα του θέλει να συμμετάσχει και να υπάρχει διασύνδεση της σε αυτό το πεδίο, «με όλες τις υποδομές που θα φέρουν το φυσικό αέριο στους πολίτες και στην οικονομία της Βόρειας Μακεδονίας».
Ο κ. Κοβάτσεφσκι χαρακτήρισε στρατηγικό στόχο την κατάργηση του λιγνίτη και την αντικατάσταση με φυσικό αέριο, επισημαίνοντας πως η διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων είναι πολύ σημαντική και συμβάλλει στην απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια
Μία ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, για τη νοτιοανατολική Ευρώπη αποτελεί ο νέος τερματικός σταθμός LNG σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και έναν φάρο ο οποίος εκπέμπει ένα διπλό σήμα. “Πρώτον, ότι με το πολύ σημαντικό αυτό έργο, αλλά και με τα υπόλοιπα έργα τα οποία δρομολογούνται στη χώρα μας, θα μπορέσουμε πολύ σύντομα να υποκαταστήσουμε το φυσικό αέριο από ρωσικές πηγές. Ταυτόχρονα, όμως, και ότι οι χώρες μας είναι έτοιμες όλες μαζί να αναλάβουμε έναν κομβικό, νέο ρόλο στον νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στη διάρκεια της ομιλίας του στην έναρξη εργασιών για την υλοποίηση του πλωτού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.
«Σήμερα, η παρουσία σας εδώ, καθώς και η παρουσία όλων των βαλκάνιων φίλων, συμβολίζει ακριβώς την ευρωπαϊκή διάσταση αυτού του πολύ σημαντικού αναπτυξιακού έργου. Ενός έργου που βοηθάει την οικονομία όλων των χωρών μας, ενός έργου με σημαντικό γεωπολιτικό αποτύπωμα, ενός έργου που -τα έφερε έτσι η ζωή και οι διεθνείς συγκυρίες και η βίαιη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία- αποκτά μία ξεχωριστή γεωπολιτική σημασία σε αυτόν τον κόσμο, ο οποίος αλλάζει με τόσο γρήγορους ρυθμούς» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
Tο έργο αυτό, πρόσθεσε, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από επενδύσεις που καθιστούν την Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό κόμβο: προσθήκη νέου σταθμού στην Κόρινθο, δυνατότητα επέκτασης του υφιστάμενου FSRU στο μέλλον. Όλα αυτά σημαίνουν ότι μέσα στους επόμενους 20 μήνες η Ελλάδα θα μπορεί να υποδεχθεί σημαντικές, πολύ αυξημένες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η συνολική δυναμικότητα αεριοποίησης θα είναι 58,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (ανά ημέρα)», είπε ο Πρωθυπουργός.
«Οι ελληνικοί σταθμοί LNG θα είναι σε θέση πια να καλύψουν πλήρως, όχι μόνο την εθνική αγορά, αλλά να υποκαταστήσουν και ένα σημαντικό τμήμα της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου στα Βαλκάνια. Και σε συνδυασμό βέβαια με την αναβάθμιση κάποιων αγωγών και τη λειτουργία των διασυνδετήριων αγωγών, του IGB- τόσο σημαντικού για τη Βουλγαρία και έχουμε δουλέψει πολύ με τον φίλο Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, ώστε να επιταχύνουμε στο μέγιστο δυνατό την ολοκλήρωση αυτού του αγωγού- αλλά φυσικά και του αγωγού IBS, Βουλγαρίας – Σερβίας, του αγωγού Ελλάδος – Βορείου Μακεδονίας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αδειοδοτήθηκε και το δεύτερο FSRU
Την εξασφάλιση της αδειοδότησης από τη ΡΑΕ για την υλοποίηση και του δεύτερου FSRU στην Αλεξανδρούπολη εξασφάλισε η Gastrade. O διευθύνων σύμβουλος της Gastrade AE του Ομίλου Κοπελούζου Κωστής Σιφναίος, υπογραμμίζοντας τη σημασία του έργου του FSRU όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης τόνισε: “Η Αλεξανδρούπολη είναι η είσοδος αλλά η Βουλγαρία είναι ο συνδετικός κρίκος της εφοδιαστικής αλυσίδας, που το έργο έρχεται να τροφοδοτήσει στον δρόμο προς τη Σερβία, τη Ρουμανία και πλέον με τον δεύτερο FSRU, που ανακοινώνουμε εδώ ότι αδειοδοτήθηκε πλέον την προηγούμενη Πέμπτη από τη ΡΑΕ, προς τη Μολδαβία και την Ουκρανία”.
“Η Αλεξανδρούπολη”, σημείωσε ο κ. Σιφναίος, “είναι ένας τόπος ανοιχτός που διψάει για πρόοδο και επενδύσεις και με τα έργα μας – αυτό που σήμερα εγκαινιάζουμε αλλά και το επόμενο – συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός πραγματικού περιφερειακού ενεργειακού κόμβου στην περιοχή που θα ενισχύσει την οικονομία, την ασφάλεια και τη συνεργασία”.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Μπλόκο» Στουρνάρα στο σχέδιο των τραπεζών για το νέο IRIS
- Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Eurobank, τον χρυσό και το πετρέλαιο
- O Σαμαράς, οι μετοχές, το ΜΜ και ο Ηλιάδης, ο «Τρελαντώνης» και οι 6, η BSB στο ΧΑ, ο Κούστας και η ηθοποιός της βιντεοκασέτας, η απαίτηση του pirouetter, τι λέει η EDISON για τα media και η συγκίνηση του Χατζηδάκη
- Έξι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ρευστότητα 2, 5 δισ. δολάρια και πέντε εξασφαλισμένα έσοδα 14,65 δισ. δολάρια!