ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ρόλο της Ελλάδας ως πύλης εισόδου ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική προς την Ευρώπη περιέγραψε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας στο Middle East Green Initiative Summit .
Η πράσινη ενεργειακή ατζέντα, μπαίνει σε προτεραιότητα και η Σαουδική Αραβία μπορεί να γίνει ο επόμενος κρίκος της αλυσίδας χωρών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Ισραήλ, που ήδη ενώνονται από κοινά συμφέροντα και την προοπτική εξαγωγής φυσικού αερίου και πράσινης ενέργειας μέσω της Ελλάδας προς την Ευρώπη. Με το ταξίδι στο Ριάντ που ολοκληρώνεται σήμερα Τρίτη, ο Πρωθυπουργός έκανε ακόμη μια κίνηση χτίζοντας τη στρατηγική ενεργειακών συμμαχιών, που συνδυάζουν την πολιτική αλλά και την επενδυτική προοπτική. Ταυτόχρονα αναδεικνύει στην Ευρώπη το σημαντικό ρόλο της Ανατολικής Μεσογείου για την ευρωπαϊκή ενεργειακή επάρκεια, αξιοποιώντας την ενεργειακή κρίση ως ευκαιρία νέων γεωπολιτικών ισορροπιών υπέρ της Ελλάδας.
“Δίνω ιδιαίτερη έμφαση”, είπε χθες, “στη θέση της Ελλάδας ως σημείο εισόδου πράσινης ενέργειας προς την ευρωπαϊκή αγορά”. Αναφέρθηκε στη συμφωνία με την Αίγυπτο για την κατασκευή καλωδίου που θα επιτρέπει τη φθηνή πράσινη ενέργεια που θα παράγεται στην Αίγυπτο να μεταφέρεται στην ευρωπαϊκή αγορά και τόνισε ότι “η Ελλάδα μπορεί να γίνει χώρα εισόδου LNG και υδρογόνου και αν υπάρχει ενδιαφέρον εξαγωγής στην Ευρώπη, η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πρώτη χώρα που θα καλωσορίσει τις εξαγωγές αυτές, εξασφαλίζοντας τη διαδρομή τους προς την ευρωπαϊκή αγορά”.
Επίσης, αναφέρθηκε στις σημαντικές επενδύσεις που πρόκειται να γίνουν στη χώρα για την πράσινη μετάβαση αλλά και στην ελληνική ναυτιλία που πρωτοστατεί στις επενδύσεις και την καινοτομία για μείωση των εκπομπών στον κλάδο. Όπως είπε και αργότερα, στη συνομιλία του με τον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το κλίμα John Kerry “προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε τους εφοπλιστές μας να δημιουργήσουν ένα Ινστιτούτο Βιώσιμης Ναυτιλίας και να επενδύσουν σημαντικά κεφάλαια, καθορίζοντας το μέλλον της Ναυτιλίας και το δρόμο για τη μείωση των εκπομπών”.
Τόνισε, ότι η Ελλάδα, ως μέλος της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης, δεσμεύεται στο στόχο η Ευρώπη να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050 και έχει επίσης στόχο να μειώσει τα αέρια του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030. Για να πετύχει αυτούς τους στόχους, η χώρα αναλαμβάνει σοβαρές και σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως την απολιγνιτοποίηση, τη δέσμευση ότι ενέργεια από λιγνίτη θα παράγεται στην Ελλάδα το αργότερο μέχρι το 2028.
Στόχος 2 GW από πλωτά αιολικά ως το 2030
Επίσης, τόνισε ότι η χώρα προωθεί την ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές και “θα είμαστε από τις πρώτες Μεσογειακές χώρες που θα εισάγουμε ένα ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο, για την εγκατάσταση πλωτών αιολικών πάρκων”. Όπως είπε, “το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα πλωτά αιολικά, θα μπει σε διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες και ο στόχος είναι να παράγονται 2 GW από πλωτά πάρκα μέχρι το 2030. Για να πετύχουμε την πράσινη μετάβαση θα κινητοποιήσουμε επενδύσεις 25 δισ. ευρώ ενώ έχουμε και τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης με 32 δισ. ευρώ τα επόμενα επτά χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά την ενέργεια”.
Είπε επίσης, ότι η Ελλάδα, έχει την ευκαιρία κάποια από τα νησιά της, να γίνουν μηδενικών εκπομπών νωρίτερα από την ηπειρωτική χώρα, και γι αυτό το σκοπό προχωρά σε συνεργασίες για τη δημιουργία υποδομών ενέργειας με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.
Ο κ. Μητσοτάκης, έκανε αναφορά και στην ελληνική ναυτιλία, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι ηγέτιδα δύναμη ελέγχοντας το 55% του εμπορικού στόλου της Ευρώπης. Τόνισε ότι “οι Έλληνες εφοπλιστές πρωτοστατούν στην προσπάθεια μείωσης των εκπομπών, κάτι που για τον κλάδο της ναυτιλίας αποτελεί μεγάλη πρόκληση και απαιτεί επενδύσεις και καινοτομία, αλλά θεωρώ ότι μπορούμε να παίξουμε ενεργό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση”.
Σχετικά με τις μεγάλες πυρκαγιές, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, αφού ευχαρίστησε τις χώρες που συνέδραμαν την Ελλάδα σε αυτή τη μάχη, πρότεινε οι χώρες της Μεσογείου να ηγηθούν της προσπάθειας, αναζήτησης νέων τεχνικών για την αντιμετώπισή τους. Πρότεινε επίσης, οι χώρες της Μεσογείου να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να μελετηθούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική τους κληρονομιά, ώστε να παραμείνει άθικτη για τις επόμενες γενιές.
Σημειώνεται ότι το Middle East Green Initiative Summit λαμβάνει χώρα με πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για τη μείωση εκπομπών ρύπων και την εξισορρόπηση του αποτυπώματος των ορυκτών καυσίμων, μέσω της χρήσης τεχνολογίας «καθαρής» ενέργειας, για ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, διαχείριση υδάτων, μεγάλης έκτασης δενδροφύτευση κ.ά.
Σήμερα Τρίτη, 26 Οκτωβρίου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρίγκιπα Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αναστάσιος Αλβανίας – Ευχές Χριστουγέννων: Η κορυφαία αυτή δεσποτική εορτή φωτίζει την καρδιά με γαλήνη
- ΟΗΕ: Οι ερευνητές ζητούν εξουσιοδότηση για να ξεκινήσουν το έργο τους επί του πεδίου στη Συρία
- Συρία-Τουρκία: Όλα τα όπλα της χώρας θα τεθούν υπό κρατικό έλεγχο, δήλωσε ο νέος ηγέτης της Συρίας
- Σερβία: Μεγάλη διαδήλωση των φοιτητών στο Βελιγράδι κατά της διαφθοράς στον κρατικό μηχανισμό