ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο ελληνικός κλιματικός νόμος θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για τη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών ρύπων έως το 2050 και θα περιλαμβάνει τις ελληνικές δεσμεύσεις για να επιτευχθεί ο στόχος για περιορισμό της αύξησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη μέχρι 1,5 βαθμό.
Ο νόμος θα επικαιροποιήσει τους στόχους της χώρας για διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει ένα πλαίσιο ενεργού συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών σε αυτή την προσπάθεια. Ο νέος κλιματικός νόμος θα έχει συγκεκριμένες προβλέψεις και τομεακούς ενδιάμεσους και μεσοπρόθεσμους στόχους και θα στοχεύει στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των Ελλήνων πολιτών, όσο και στη μετάβαση της χώρας σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης. Να σημειωθεί ότι κλιματικό νόμο διαθέτουν μέχρι στιγμής 13 χώρες της Ε.Ε. και πέντε ευρωπαϊκές χώρες εκτός Ε.Ε.
Η ελληνική κυβέρνηση, παρουσιάζοντας το πρώτο ελληνικό κλιματικό νόμο, και δημοσιοποιώντας τις δεσμεύσεις και τις δράσεις για καθαρό μηδέν ως το 2050, στηρίζει την ευρωπαϊκή προσπάθεια.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα, για να έχουμε μια πιθανότητα περιορισμού της υπερθέρμανσης στον 1,5 βαθμό, οι παγκόσμιες εκπομπές πρέπει να μειωθούν στο μισό έως το 2030 και να φτάσουν στο «καθαρό μηδέν» έως το 2050. Στο πλαίσιο αυτό η επιτυχία της Συνόδου στη Γλασκώβη θα κριθεί από το πόσες κυβερνήσεις θα υποβάλουν νέες εκθέσεις με δεσμεύσεις ώστε, όλες αυτές μαζί να βάλουν τον κόσμο σε μια τροχιά για να πιάσει το στόχο για κάτω από 2 βαθμούς, υπερθέρμανση, κατά προτίμηση 1,5 βαθμό.
Σημειώνεται ότι από τον Σεπτέμβριο του 2021, 86 χώρες και η ΕΕ των 27 υπέβαλαν νέα ή ενημερωμένα NDC στην UNFCCC. Μερικές κυβερνήσεις, όπως η Κίνα και η Ιαπωνία, έχουν υποσχεθεί νέους στόχους για το 2030, αλλά δεν τους έχουν ακόμη υποβάλει επίσημα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει, για παράδειγμα, δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές κατά 68% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 και 78% έως το 2035. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στοχεύει σε μείωση τουλάχιστον 55% έως το 2030 σε σχέση με επίπεδα του 1990 και ο στόχος των ΗΠΑ είναι «μείωση 50-52 %» σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005.
Περίπου 70 χώρες δεν έχουν ακόμη κοινοποιήσει νέους ή ενημερώσεις στόχους. Και αρκετοί – η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Ινδονησία, το Μεξικό, η Νέα Ζηλανδία, η Ρωσία, η Σιγκαπούρη, η Ελβετία και το Βιετνάμ – υπέβαλαν υποψηφιότητα χωρίς να εγείρουν φιλοδοξίες.
Ο ελληνικός κλιματικός νόμος
Σημειώνεται ότι στον νέο κλιματικό νόμο προωθούνται αλλαγές στο πλαίσιο της δέσμης των μέτρων Fit for 55, το προσχέδιο είναι έτοιμο και έχει καθυστερήσει να εισαχθεί στις επιτροπές της Βουλής εν αναμονή της Διεθνούς Συνόδου του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου.
Ο νέος νόμος της ΕΕ για το κλίμα αυξάνει τον στόχο της ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030 από 40% σε τουλάχιστον 55%, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.
Ο ελληνικός νόμος που έχει βασιστεί σε νόμους άλλων χωρών που έχουν ήδη ψηφιστεί, όπως της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Δανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ολλανδίας και της Νέας Ζηλανδίας, περιλαμβάνει:
● Κλιματική ουδετερότητα στην Ελλάδα έως το 2050.
● Θεσμοθέτηση ποσοστιαίων στόχων για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2030, το 2040 και το 2050.
● Συγκεκριμένους στόχους μείωσης των εκπομπών που προκαλούνται από δράσεις της κυβέρνησης και του δημόσιου τομέα.
● Συγκεκριμένο προϋπολογισμό υποστήριξης επίτευξης των στόχων και των σχετικών δομών που απαιτούνται.
● Κεντρική κατεύθυνση της πρότασης για τον κλιματικό νόμο είναι η πολυεπίπεδη συνεργασία μεταξύ των ειδικών, των επιχειρήσεων και των πολιτών. Γι’ αυτό προτείνεται:
α. Σύσταση Ανεξάρτητου Κλιματικού Συμβουλίου για την επιστημονική τεκμηρίωση και υποστήριξη της διαμόρφωσης των πολιτικών.
β. Θεσμοθέτηση Κλιματικής Συνέλευσης με τους πολίτες να έχουν φωνή και άμεση συμμετοχή στις διαδικασίες αποφάσεων, με αυξημένη ποσόστωση στη συμμετοχή των νέων.
γ. Σύσταση Επιτροπών Διαλόγου, για την υποστήριξη των πολιτών-μελών της Συνέλευσης, και Διαφάνειας και Λογοδοσίας ώστε να συμμορφώνονται όλοι με τους κανόνες ηθικής και δεοντολογίας.
δ. Εφαρμογή συστήματος ετήσιου «επιτρεπτού προϋπολογισμού εκπομπών αερίων θερμοκηπίου». Ο προϋπολογισμός εκπομπών, δηλαδή, των αερίων του θερμοκηπίου που μπορεί να εκπέμψει κάθε χρόνο η χώρα θα κατατίθεται μαζί με τον οικονομικό προϋπολογισμό και θα συνοδεύεται με το αντίστοιχο κόστος υλοποίησης. Στη συνέχεια θα παρακολουθείται η πορεία υλοποίησής του και θα υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Τέλος, υπάρχει σχετική προτεραιοποίηση των δράσεων, όπως είναι η δέσμευση για εφαρμογή της βασικής αρχής «Ενεργειακή Απόδοση Πρώτα», η ενίσχυση των συνεργατικών μοντέλων προώθησης της καθαρής ενέργειας, όπως είναι οι πραγματικές ενεργειακές κοινότητες, και η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.
Παράλληλα, προωθείται η επιβολή τομεακού προϋπολογισμού άνθρακα ανά παραγωγικό κλάδο, δηλαδή ακριβής προσδιορισμός των εκπομπών ξεχωριστά για κάθε τομέα προκειμένου να αναγνωριστούν οι προοπτικές που έχει κάθε κλάδος ξεχωριστά για να συμβάλλει στον συνολικό κλιματικό στόχο.
Υπενθυμίζεται ότι φέτος τον Ιούνιο, το Κοινοβούλιο ενέκρινε το νόμο για το κλίμα, για τον οποίο είχε ανεπίσημα έρθει σε συμφωνία με τα κράτη μέλη από τον Απρίλιο, με 442 ψήφους υπέρ, 203 κατά και 51αποχές. Με τον κλιματικό νόμο, η πολιτική δέσμευση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για μια κλιματικά ουδέτερη ΕΕ έως το 2050 μετατρέπεται σε νομική υποχρέωση. Σε δεύτερο επίπεδο, η Επιτροπή παρουσίασε τον Ιούλιο του 2021 παρουσίασε τη δέσμη προτάσεων «Fit for 55», η οποία εξειδικεύει δράσεις και πρωτοβουλίες ακριβώς για τη μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 55 % που έχει θέσει η ΕΕ για το 2030. Η προτεινόμενη δέσμη αποσκοπεί να ευθυγραμμίσει τη νομοθεσία της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια με τον στόχο του 2030.
Οι στόχοι της COP26
Ο πρωταρχικός στόχος του Ηνωμένου Βασιλείου για τη σύνοδο κορυφής της Γλασκώβης είναι να «διατηρηθεί ζωντανός ο 1,5 βαθμός».
Μια επιτυχημένη έκβαση στη Γλασκώβη απαιτεί επίσης από τις ανεπτυγμένες χώρες να τηρήσουν μια υπόσχεση που είχαν δώσει το 2009 για κινητοποίηση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως έως το 2020 για τη στήριξη της δράσης για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Τα επίσημα στοιχεία για το 2020 δεν θα είναι διαθέσιμα μέχρι το 2022, αλλά είναι σαφές ότι ο στόχος δεν επιτεύχθηκε πέρυσι.
Η ενίσχυση της ικανότητας προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ένα άλλο σημαντικό στοιχείο του COP26, όπως και το ζήτημα του τρόπου αντιμετώπισης των οικονομικών και μη οικονομικών βλαβών που προκαλούνται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες δεν μπορούν να αποφευχθούν μέσω προσαρμογής ή μετριασμού.
Οι συζητήσεις για αυτά τα ζητήματα συχνά επικεντρώνονται στην κινητοποίηση της χρηματοδότησης, αλλά είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί πρόοδος σε άλλα ζητήματα, όπως η περαιτέρω λειτουργικότητα του «παγκόσμιου στόχου για την προσαρμογή» της Συμφωνίας του Παρισιού, ο οποίος, επί του παρόντος, είναι αόριστα διατυπωμένος.
Στο COP26, οι συμμετέχοντες πρέπει επίσης να προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν τον «οδηγό εφαρμογής» της Συμφωνίας του Παρισιού – τον Κανονισμό του Παρισιού. Η συμφωνία σχετικά με τους κανόνες που θα πρέπει να διέπουν τις διεθνείς αγορές ρύπων– οι «διαπραγματεύσεις του άρθρου 6» – αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολη.
Η Σύνοδος COP26 της Γλασκώβης
Η Σύνοδος COP26 είναι η 26η Σύνοδος για την κλιματική αλλαγή και φιλοξενείται στο Ηνωμένο Βασίλειο σε συνεργασία με την Ιταλία. Το COP26 είχε αρχικά προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2020 στη Γλασκώβη, αλλά αναβλήθηκε για ένα χρόνο λόγω της πανδημίας του COVID-19. Τώρα πρόκειται να πραγματοποιηθεί 31 Οκτωβρίου-12 Νοεμβρίου 2021.
Η έναρξη θα γίνει με τη σύνοδο των ηγετών στις 1-2 Νοεμβρίου. Στη συνέχεια κάθε ημέρα οι σύνεδροι θα εστιάζουν σε διαφορετική θεματική, από την πρόοδο στις βασικές προτεραιότητες όπως η καθαρή ενέργεια, ο μηδενισμός των ρύπων στις μεταφορές και η προστασία της φύσης, μέχρι τη διασφάλιση της συμμετοχής γυναικών, κοριτσιών και νεολαίας στο επίκεντρο της κλιματικής δράσης.
Διαθεματικές ενότητες όπως η επιστήμη, η καινοτομία και η συμπερίληψη θα τρέχουν καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, καθώς και η ανάγκη μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, η προσαρμογή στις συνέπειές της και η κινητοποίηση δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης.Οι θεματικές κάθε μέρας θα συνοδεύονται από εκθέσεις και εκδηλώσεις στη Γλασκώβη.
Το πρόγραμμα της Προεδρίας θα τρέχει παράλληλα με τις επίσημες διαπραγματεύσεις οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο της Συνόδου των ΗΕ και έχουν στόχο να κλείσουν τις εκκρεμότητες που προέκυψαν από τη Συμφωνία του Παρισιού.
Οι τέσσερις βασικοί στόχοι είναι: η εξασφάλιση μηδενικής κατά συμψηφισμό εκπομπής ρύπων έως το 2050 και η διατήρηση εντός τροχιάς του στόχου συγκράτησης της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στον ενάμισι βαθμό Κελσίου – η προσαρμογή κοινοτήτων και φυσικών οικοσυστημάτων – η κινητοποίηση χρηματοδοτικών πηγών – η αναβάθμιση της διεθνούς συνεργασίας κατά της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της COP26, Άλοκ Σάρμα: «Η σύνοδος COP26 στη Γλασκώβη είναι η μεγαλύτερη ελπίδα μας να προστατεύσουμε τον πλανήτη, χτίζοντας ένα καλύτερο μέλλον και κρατώντας ζωντανό τον στόχο περιορισμού της μέσης αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου».
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Μπλόκο» Στουρνάρα στο σχέδιο των τραπεζών για το νέο IRIS
- Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Eurobank, τον χρυσό και το πετρέλαιο
- O Σαμαράς, οι μετοχές, το ΜΜ και ο Ηλιάδης, ο «Τρελαντώνης» και οι 6, η BSB στο ΧΑ, ο Κούστας και η ηθοποιός της βιντεοκασέτας, η απαίτηση του pirouetter, τι λέει η EDISON για τα media και η συγκίνηση του Χατζηδάκη
- Έξι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ρευστότητα 2, 5 δισ. δολάρια και πέντε εξασφαλισμένα έσοδα 14,65 δισ. δολάρια!